Belgische MMA-vechter Bolaji Oki wint bij zijn debuut in de UFC

Bolaji Oki heeft Belgische vechtsportgeschiedenis geschreven. De 28-jarige Brusselaar won namelijk zijn allereerste kamp ooit in de UFC. Oki had een taaie klant aan de Amerikaan Timmy Cuamba, maar kreeg van de jury terecht de overwinning toegewezen. Hij is nog maar de tweede Belg ooit die een kamp weet te winnen in de UFC.

De UFC is met voorsprong de belangrijkste organisatie, zeg maar de Champions League, in de Mixed Martial Arts (MMA). Voor Belgen was de UFC in het verleden echter nooit een succesverhaal. Amper vier Belgen wist ooit die topcompetitie te bereiken. Tarec Saffiedine was daarvan de eerste en ook meest succesvolle. Hij vocht tussen 2014 en 2017 zes kampen in de UFC en won er twee. Later volgden ook nog korte passages voor Cindy Dandois en Gaetano Pirrello, maar zij konden geen wedstrijden winnen.

Bolaji Oki

Aan dat rijtje kan nu ook Bolaji ‘The Zulu Warrior’ Oki toegevoegd worden. De jonge Brusselaar zag zijn prille MMA-carrière recent namelijk beloond worden met een contract in de UFC. Hij dwong dat contract af door een indrukwekkende vertoning in de Contender Series, een soort opstapje naar de UFC.

Oki maakte zaterdag zijn debuut tijdens UFC Fight Night in de Apex in Las Vegas. Daar zou hij het aanvankelijk opnemen tegen de 37-jarige veteraan Damir Hadžović. Die kende echter problemen met zijn visum waardoor er last minute een vervanger moest gevonden worden. Die vond de UFC in Timmy Cuamba. Deze 25-jarige Amerikaan kwam ook uit de Contender Series en maakte eveneens zijn debuut in de UFC.

Split decision

Bolaji Oki begon enigszins aarzelend aan zijn partij, maar nam al snel de bovenhand. Alleen in de tweede ronde wist Cuamba de vele slagen van de jonge Belg enigszins te ontwijken, maar uiteindelijk leek niets een zege in de weg te staan. Vreemd genoeg was er één jurylid die daar anders over dacht en de overwinning aan Cuamba gaf. Gelukkig kozen twee juryleden wel voor Oki, waardoor zijn eerste zege in de UFC een feit is.

De Belg gaf na zijn kamp aan snel opnieuw in actie te willen komen, al staat er nog geen volgende wedstrijd op de planning.

    Meer
    Lees meer...