Left Right
scrollTop top

‘Big Brother’ krijgt steeds meer kritiek over “manipulatie door montage”


Big Brother manipulatie
© Big Brother

Big Brother is nu al meer dan een maand bezig. Je kan de reeks niet alleen kijken op Play4 elke avond, maar online kan je 24/7 live volgen wat er in het huis gebeurt. Daardoor zijn er mensen die heel goed op de hoogte zijn over wat er zich afspeelt in het Big Brother-huis en die merken enkele veranderingen op in de afleveringen.

Elke avond kan je op GoPlay.be en Play4 kijken naar een samenvatting van de afgelopen dag in het Big Brother-huis. Daarin kunnen we natuurlijk onmogelijk alles te zien krijgen wat er in de afgelopen 24 uur gebeurde. De afleveringen zijn dus een hele hoop knip- en plakwerk, waarbij volgens sommigen heel wat context verloren gaat.

Jerrel vs Michel

Vooral na de ruzie tussen Jerrel en Michel zijn veel livestream-kijkers beginnen klagen. Daarbij zou de ruzie heel anders in beeld gebracht zijn dan het echt verliep. Velen zijn daarbij van mening dat Michel te slecht uit de montage komt en Jerrel te goed. Vermoedelijk zou dit zijn omdat de productie liever Jerrel in het spel zou houden, omdat hij betere televisie oplevert.

Ook de rol die de psychologen spelen in Big Brother wordt op sociale media in vraag gesteld. Daarbij wordt opnieuw verwezen naar de ruzie tussen Jerrel en Michel. Seksuologe Lotte Vanwezemael analyseerde in de liveshow de ruzie tussen de twee heren, waarbij ze opnieuw beelden gebruikten die volgens kijkers aan elkaar geplakt werden. Het gedrag van Jerrel werd daarbij goedgepraat terwijl Michel voorgesteld werd als “iemand met anger issues“.

Een ander voorbeeld is de zoektocht van Jerrel naar zijn verdwenen make-uppaletten. Die kwam uitvoerig in beeld tijdens de liveshow van donderdag. Daarbij werd geïnsinueerd dat andere bewoners ze bewust verstopt hadden. Maar wat niet in de aflevering te zien was, was hoe Jerrel uiteindelijk de paletten terugvond in zijn eigen jaszak. Ook dat zien mensen als manipulatie om de andere bewoners in een negatief daglicht te stellen. Verder zou Jerrel op de livestream nog heel wat verder gaan in zijn scheldpartijen dan wat we te zien krijgen in de afleveringen op televisie.

Thomas vs Patje

Daarnaast werd er ook heel wat gezegd over de exit van Patrick. Hij moest donderdag het huis verlaten omdat Thomas meer stemmen van de kijker kreeg. Volgens mensen die naar de livestream kijken zou dat het gevolg zijn van de montage die vaak in het voordeel van Thomas gebeurt.

Daardoor zouden de mensen die enkel naar de afleveringen op televisie kijken eerder geneigd zijn om op Thomas te stemmen waardoor hij uiteindelijk kon blijven en moest kersverse opa Patje het huis verlaten.

Big Brother is elke weekdag vanaf 21.30 uur te zien op GoPlay.be en om 22.30 uur op Play4. Op GoPlay.be en kanaal 247 op Telenet Digital TV kan je 24/7 kijken.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update