Bloedbad Marioepol: onderschepte telefoongesprekken bewijzen dat Putin erachter zit

Het bloedbad dat door Rusland gesteunde separatisten zaterdag aanrichtten met een raketaanval op Marioepol waarbij meer dan 30 doden en honderd gewonden vielen, gebeurde op instructie van Moskou. De Oekraïense regering zegt dat te kunnen afleiden uit onderschepte telefoongesprekken. 

Ook de Amerikaanse president Barack Obama stelt dat Moskou medeschuldig is aan de aanval en waarschuwde dat de VS en Europa de druk op Rusland op gaan voeren. De pro-Russische separatisten hebben overigens ontkend iets met de aanval te maken te hebben. Zij stellen dat de raketinslag een provocatie zou zijn van het Oekraïense leger.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken houden donderdag een spoedzitting over de situatie in de Oost-Oekraïense havenstad. Alles wijst erop dat er nieuwe sancties komen tegen Rusland. De VN-veiligheidsraad komt deze namiddag al samen in spoedzitting.

Vrees

De raketten kwamen neer in een woonwijk en een markt in de stad die circa zeshonderd kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Kiev ligt. Meer dan dertig burgers kwamen om, onder wie kinderen. In delen van de stad is de stroom uitgevallen en het water afgesloten. Bewoners in het oosten van de stad worden geëvacueerd naar het westen. De Verenigde Naties deelt dekens en voedsel uit aan bewoners die dakloos zijn geworden. Maar ook talloze scholen en winkels liggen in puin door de aanval.

Marioepol ligt tussen Rusland en het door Rusland geannexeerde Krimgebied. De internationale vrees is dat rebellen de stad om die reden willen innemen.

Meer
Lees meer...