De nieuwe film Blonde, over het leven van superster Marilyn Monroe, is vanaf nu te bekijken op Netflix. Die semifictieve biopic zal zich vooral focussen op de trieste kant van het leven van een van de grootste beroemdheden ooit. De film lokt bij recensenten heel gemengde reacties uit.
Marilyn Monroe is een van de bekendste sterren ooit, maar toch lijkt niemand echt veel te weten over haar. Blonde focust dan ook niet op haar faam, maar meer op de andere, droevige kant van de medaille. Het scenario van de film is gebaseerd op het gelijknamige – en met een Pulitzer Prize bekroonde – boek van Joyce Carol Oates uit 2000.
Het combineert feiten en fictie om het droevige levensverhaal te vertellen van het beroemde model, actrice en zangeres. We volgen zo hoe Norma Jeane Baker, de misbruikte dochter van een alleenstaande moeder, uitgroeide tot Marilyn Monroe, de meest begeerde celebrity ter wereld.
Ana de Armas
Blonde toont volgens scenarist en regisseur Andrew Dominik (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, Killing Them Softly) vooral hoe de kloof tussen hoe Monroe privé en publiek was steeds groter werd in de loop van haar leven.
De hoofdrol in Blonde is weggelegd voor een haast onherkenbare Ana de Armas (Knives Out, No Time to Die, The Gray Man). Haar acteerprestatie wordt gemengd onthaald. Volgens sommigen toont ze perfect de tristesse uit het leven van Marilyn Monroe en draagt ze de film, volgens anderen komt haar acteertalent dan weer te weinig tot zijn recht.
Gemengde reacties
Gelijkaardige gemengde reacties zijn er overigens voor de film en het werk van regisseur Dominik zelf. Blonde kreeg na zijn première op het Venice Film Festival een 14 minuten durende staande ovatie, maar toch is niet iedereen even positief. De productie, stijl, make-up, cinematografie en dergelijke krijgen over het algemeen zeer goede kritiek. Toch blijven de meeste recensenten op hun honger zitten en hebben ze het gevoel dat er meer mogelijk was met het verhaal van schrijfster Joyce Carol Oates.