Brexit op 31 oktober nog steeds mogelijk: vandaag opnieuw cruciale stemming voor Johnson

epa

De Britse premier Boris Johnson wou dat het Brits parlement gisteren zou stemmen over de brexit-deal, die hij gesloten had met de EU, maar dat ging niet door. Het Brits parlement stemt vandaag dan toch over het wetsvoorstel waarin die deal vastgelegd moet worden. Daarna gaat het parlement debatteren over de tijdsperiode waarin de brexit in orde gebracht moet worden. Voorlopig staat de deadline gepland op 31 oktober. Dat is nog steeds haalbaar, maar dan moet Johnson wel elke stemming van de komende dagen winnen in het parlement.

Brits parlementsvoorzitter John Bercow hield gisteren de stemming over de brexit-deal tegen, “omdat het parlement niet twee keer mag stemmen over dezelfde motie”. De eerste keer gebeurde dat afgelopen zaterdag al.

Daarom legt Johnson het parlement vandaag iets anders voor, namelijk een bijbehorend wetsvoorstel over het uitvoeren van de brexit. Dat meldt onder andere de Britse krant The Guardian. Als het parlement groen licht voor het wetsvoorstel geeft, wordt de brexit-deal, die Johnson met de EU sloot, vastgelegd in de Britse wetgeving. 

Op die manier zou het parlement niet meer hoeven te stemmen over de brexit-deal. Als het wetsvoorstel vandaag een meerderheid achter zich krijgt in het Britse Lagerhuis, moet ook nog het Hogerhuis, in feite de Britse senaat, akkoord gaan.

Brexit op 31 oktober?

epa: Britse Lagerhuis

Johnson wil de parlementsleden vandaag ook laten stemmen over een amendement waarin ze zich officieel binden om het VK op 31 oktober de EU te laten verlaten. Zelfs als Johnson bij die stemming victorie kraait, is zijn brexit-eindzege nog niet binnen. Zo stemt het parlement woensdag en donderdag over amendementen die de brexit-wetgeving kunnen veranderen.

Als Johnson als overwinnaar uit al die stemmingsronden komt, kunnen de Britten de brexit-deadline van 31 oktober halen. Niet alleen moet Johnson een meerderheid bij elkaar zien te sprokkelen voor zijn brexit-wet, het Lagerhuis moet er ook mee akkoord gaan om de brexit-deal in heel korte tijd op te nemen in de Britse wetgeving.

Letwin-amendement  

epa: Lagerhuis-spreker John Bercow

Het Brits parlement besliste afgelopen zaterdag om de stemming over de brexit-deal uit te stellen. Het parlement nam ook het Letwin-amendement aan. Dat wil zeggen dat Johnson verplicht is om aan de EU een uitstel van de brexit aan te vragen. Johnson liet aanvankelijk weten dat hij dat niet wou doen. “Ik ga niet over uitstel onderhandelen met de EU”, zei Johnson letterlijk. Uiteindelijk vroeg de Britse premier de EU toch, met tegenzin, om uitstel. Daarbij benadrukte hij wel dat hij wil dat het VK tegen 31 oktober de EU verlaat.

Afgelopen weekend kwamen heel wat Britten op straat om een nieuw brexit-referendum te eisen.

Gesponsorde artikelen