Left Right
scrollTop top

Britse minister van Cultuur wil mededeling bij ‘The Crown’ dat de reeks fictie is


The Crown Netflix
© Netflix

Het nieuwe seizoen van The Crown doet heel wat stof opwaaien in het Verenigd Koninkrijk. Zo krijgen vooral prins Charles en zijn vrouw Camilla het sinds het verschijnen van het seizoen zwaar te verduren. De reeks is gebaseerd op het leven van de Britse royals, maar het er geen letterlijke voorstelling van. En dat moet volgens de Britse minister van Cultuur duidelijker weergegeven worden.

Het vierde seizoen van The Crown introduceert het personage van prinses Diana. Zij was een heel geliefde prinses en ook in de reeks is ze een populair personage. Maar heel wat kijkers lijken te vergeten dat The Crown nog steeds een fictiereeks is en geen docureeks.

The Crown seizoen 4

Prinses Diana speelt een belangrijke rol in het vierde seizoen van The Crown. Daarbij leren we haar kennen als de jonge toekomstige echtgenote van prins Charles. Maar Charles heeft in de reeks al een affaire met Camilla Parker Bowles tijdens zijn huwelijk met Diana. Daarnaast is er ook sprake van verbaal geweld tegenover de jonge prinses en komt ook haar eetstoornis aan bod.

In een interview voor Love Your Weekend with Alan Titchmarsh (via Today) deed Earl Spencer, de broer van prinses Diana, al een oproep dat kijkers de reeks sceptisch moeten bekijken. Niet alles wat in de reeks gezegd of getoond wordt, is echt gebeurd. “Er zit heel veel speculatie in, en dingen die gewoon verzonnen zijn, niet? De serie is wel gebaseerd op feiten, maar tussen die feiten zit heel wat fictie.” Daarnaast weigerde Earl ook dat delen van de reeks gefilmd zouden worden op het erfgoed van zijn familie.

Boodschap voor kijkers

Ook de Britse minister voor Cultuur Oliver Dowden roept nu ook op om een boodschap toe te voegen aan de reeks die duidelijk moet maken dat het gaat om fictie. “Het zou The Crown enorm helpen als er in het begin van elke aflevering een boodschap zou verschijnen die zegt: ‘Dit is niet echt, maar hete is gebaseerd op enkele waargebeurde feiten’. Op die manier zou iedereen begrijpen dat het gaat om een dramareeks.”

Dowden is wel fan van de reeks, zo laat hij weten in een interview met The Daily Mail. “Het is een prachtig gemaakt werk van fictie, maar net zoals bij andere reeksen moet Netflix duidelijk maken dat het hier gaat om een fictiereeks. Zonder die boodschap vrees ik dat een hele generatie kijkers, die deze gebeurtenissen niet persoonlijk meemaakten de gebeurtenissen uit de reeks als feiten zou aanzien.”

The Crown is één van onze 50 beste series op Netflix. De volledige lijst vind je hier.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  681.250
 • Aantal
  doden
  20.554