Is Brussel het nieuwe Marseille? Wijken rond Hallepoort in de greep van drugsoorlog

De territoriumoorlog onder drugsbendes in Brussel heeft een dodelijk slachtoffer geëist. Het slachtoffer werd woensdagochtend neergeschoten op dezelfde plaats waar dinsdagnamiddag ook al een schietincident plaatsvond.

In het nieuws: Drugsbendes vechten een genadeloze onderlinge oorlog uit in de wijken rond de Hallepoort en het Zuidstation.

  • Aan het Jacques Franckplein, vlakbij de Hallepoort in Sint-Gillis, werd een vermoedelijke dealer woensdagochtend rond 5.50 uur neergeschoten door een rivaliserende bende. Hij overleefde de aanval niet.
  • De plaats is niet toevallig: een dag eerder werd op dezelfde locatie met een oorlogswapen in de lucht geschoten. Mogelijk was dat een waarschuwingsschot voor de executie van woensdagochtend. Er raakte toen niemand rechtstreeks gewond, maar er viel wel een gewonde toen hij werd aangereden door het voertuig waarin de daders vluchtten in de richting van Anderlecht.
  • In de vroege ochtend van woensdag, rond 1.30 uur, was er nog een derde schietincident, naar een nachtwinkel in de Zuidlaan, zonder gewonden.

Het bredere verhaal: Alles wijst op een escalerende oorlog om territorium tussen drugsclans. Ze strijden om de tientallen plekjes waar – vaak gewoon in het openbaar – gedeald wordt.

  • Zondagavond vielen bij een schietincident in de nabijgelegen Marollenwijk ook al twee gewonden.
  • Deze week raakte ook bekend dat drugsbendes de controle deels overnemen van de sociale woontorens in de wijk Peterbos in Anderlecht. Drugsdealers zouden er de wacht houden aan de toegangswegen en passanten fouilleren.

👉 “De dealers voelen zich blijkbaar onaantastbaar”, zegt Jean Spinette, de burgemeester van Sint-Gillis. Volgens hem gaat het om professionele bendes “met industriële proporties”, waar lokale overheden niet tegen op kunnen. Net als andere burgemeesters roept hij op tot een gecoördineerde aanpak met de hele ketting van politie en justitie.

Niet alleen in Brussel

Uitgezoomd: Brussel is niet de enige Europese stad waar drugsbendes in opmars zijn. De problemen in het Zuid-Franse Marseille, waarmee sommige bendes in Brussel banden mee zouden hebben, zijn al langer gekend. Het is intussen een jaar geleden dat de spotlights op de drugsoorlog in Antwerpen gericht waren. Deze week protesteerden moegetergde bewoners van een wijk in het Franse Bordeaux tegen de drugsoverlast in hun buurt.

Meer
Lees meer...