Hoe BTS met ‘Black Swan’ niet enkel records maar ook grenzen breekt

BTS Black Swan
Big Hit Entertainment

K-popgroep BTS heeft met Black Swan de eerste single van hun nieuwe cd gelanceerd. Eerder loste de groep al de intro voor hun opkomende album, dat was de solo Shadow door rapper Suga, maar nu is er ook het eerste nummer van de volledige groep. En Black Swan is duidelijk meer dan een simpel nummer.

BTS is volop bezig met de lancering van hun nieuwste album ‘MAP OF THE SOUL: 7’. Daarbij komt heel wat kijken. Zo lanceerde de K-popgroep al het intronummer Shadow maar zetten ze ook al een wereldwijd kunstproject op poten. Vandaag lieten ze dan de eerste echte single van hun nieuwe album op de wereld los en dat is meteen een bijzondere.

Black Swan

Het eerste nummer van ‘MAP OF THE SOUL: 7’ heet Black Swan en gaat gepaard met een kunstvideo. In die video speelt BTS niet zelf de hoofdrol. Deze is weggelegd voor MN Dance Company, een dansgezelschap uit Slovenië. Zij brengen een hedendaagse choreografie op een meer klassieke uitgave van het nummer, met minder beats, maar meer strijkers.

Het geheel vormt een unicum in K-pop. Een videoclip waarin het niet draait om de zeven leden van BTS. Het is hun muziek, maar voor de rest hebben ze het werk volledig uit handen gegeven. Voor een keer draait het niet om RM, Jin, Suga, J-Hope, Jimin, V en Jungkook, maar wel om kunst, de kunst van muziek en dans. Die keuze kan tellen als statement in de K-popindustrie die vaak gezien wordt als gefabriceerd en emotieloos.

Betekenis

BTS
Big Hit Entertainment

De clip van Black Swan keert dus terug naar de essentie van muziek en dat is ook wat BTS doet met de lyrics. In het nummer kijken de zeven jonge mannen (ze zijn nog steeds allemaal tussen de 21 en 27 jaar oud) diep in zichzelf en onthullen ze een van hun grootste angsten: de angst om hun passie voor muziek te verliezen.

De video van Black Swan begint met een quote van Martha Graham: “A dancer dies twice – once when they stop dancing, and this first death is the more painful.” Dat gevoel overheerst ook in de lyrics van Black Swan. “The heart no longer races when hearing the music play/Tryna pull up/Seems like time has stopped/Oh that would be my first death, I been always afraid of.” Waar een danser een eerste keer sterft wanneer hij stopt met dansen, sterft een muzikant wanneer muziek hem niet meer kan raken.

In de officiële persrelease omschrijft Big Hit Entertainment, het agentschap van BTS, het als volgt. “In dit nummer duikt BTS diep in zichzelf als artiest en worden ze geconfronteerd met de schaduw die ze ooit verstopten. Dit nummer geeft een stem aan de angst dat muziek hen op een dag niet meer kan motiveren of raken. Het exacte moment waarop ze oog in oog komen te staan met de zwarte zwaan in zichzelf. Maar ze worden getroffen door de paradox dat muziek uiteindelijk alles is wat ze hebben. Het is een bekentenis van een artiest die geleerd heeft wat muziek voor zichzelf betekent.”

Kunstvideo

Die boodschap zie je ook in de choreografie van Black Swan. We zien een danser die vecht tegen zijn eigen schaduw. Die schaduw haalt hem naar beneden, sluit hem op, zorgt ervoor dat hij niet meer kan vliegen.

Maar naarmate het nummer vordert, vindt hij een manier om zijn schaduw voor zich te winnen. En uiteindelijk lukt het hem zelfs om zijn schaduw, zijn eigen twijfels en angsten, te gebruiken in zijn voordeel.

Kunst

Kunst vormt de rode draad doorheen het nieuwe album van BTS. Naast deze kunstvideo heeft BTS namelijk ook een kunstproject gelanceerd. Met CONNECT, BTS proberen de jongens kunst en muziek te verbinden. Daarom hebben ze tentoonstellingen georganiseerd in galerijen in zeven verschillende wereldsteden.

De komende maanden zullen er in Berlijn, Londen, Buenos Aires, Seoul en New York City tentoonstellingen te zien zijn van kunstenaars die BTS zelf selecteerde. Eén van die artiesten is de Belgische Ann Veronica Janssens. Zij stelt haar werk tentoon in Seoul in Zuid-Korea, de thuishaven van BTS. Alle tentoonstellingen van CONNECT, BTS zijn gratis voor het publiek en alle kosten worden gedragen door de zeven leden van de boysband zelf.

Naast de tentoonstellingen zal er ook een luchtballon, gemaakt van plastiek zakjes en zelfaangedreven, van Londen naar Seoul vliegen. Deze is gemaakt door de Argentijnse kunstenaar Tomás Saraceno als een protest tegen de wegwerpmaatschappij en ons overmatige gebruik van plastiek.

Records

Black Swan is nog maar enkele uren uit maar heeft nu al enkele records op z’n naam staan. Het nummer bereikte al in 91 landen, waaronder België de eerste plaats in de iTunes charts en staat het ook wereldwijd op de één. Op YouTube doet de kunstvideo het ook goed met een zevende plaats in de worldwide trending lijst.

Ook de rest van het album, dat nota bene pas op 21 februari verschijnt, sprokkelde al wat records bij elkaar. Zo werd Interlude: Shadow de video die het snelste een miljoen likes verzamelde op YouTube. Het volledige album is al 3,42 miljoen keer besteld. Dit cijfer rekent voor alle duidelijkheid ook de albums mee die aangeschaft worden door winkels om daarna verder te verkopen. Hun vorige album ‘MAP OF THE SOUL: PERSONA’ dat wereldwijd een van de best verkochte albums van 2019 werd, kwam aan 2,68 miljoen verkopen. De kans zit er dus in dat ‘MAP OF THE SOUL: 7’ nog heel wat meer records zal breken.

Gesponsorde artikelen