BTS werkt samen met internationale kunstenaars, waaronder Belgische Ann Veronica Janssens

BTS Ann Victoria Janssens
Big Hit Entertainment, CONNECT, BTS

K-popgroep BTS komt binnenkort terug met een nieuw album. ‘MAP OF THE SOUL: 7’ verschijnt op 21 februari, maar gaat gepaard met heel wat meer dan enkel muziek. Zo lanceerde BTS vandaag het project CONNECT, BTS, met dat project wil de K-popgroep kunst verbinden met muziek.

BTS komt binnenkort met een nieuw album en dat zullen we geweten hebben. Ondertussen werd het eerste nummer van het album al gelanceerd, een solo van rapper Suga, en vrijdag komt het eerste nummer van de volledige groep uit. Maar er is ook een project dat lange tijd een raadsel was. Tot nu.

CONNECT, BTS

Voor de comeback maakte BTS een planning bekend. Daarop stonden de dagen waarop de verschillende nummers van het album gelanceerd zullen worden. Maar op die planning stonden ook vijf dagen met de boodschap “CONNECT BTS”, gevolgd door verschillende wereldsteden. Het ging daarbij om Londen, Berlijn, Buenos Aires, Seoul en New York City. Maar wat er precies te gebeuren stond, was niet duidelijk.

Vandaag is de eerste stad aan de beurt: Londen. Gisteren om 16 uur, middernacht Koreaanse tijd, verzamelden heel wat fans van BTS aan Piccadilly Circus in Londen. Ze verwachtten dat er iets zou verschijnen op de schermen op het plein, maar dat bleek tevergeefs. Het was lange tijd onduidelijk wat CONNECT, BTS dan wel zou inhouden. Maar nu heeft BTS eindelijk de nodige antwoorden gegeven.

Kunst en muziek

Met een tweet lanceerde BTS hun project CONNECT, BTS. In die tweet stond een link naar de website van het project. Op die website wordt het project verder toegelicht en daaruit wordt duidelijk dat het over heel wat meer gaat dan enkel de muziek van de Koreaanse boysband.

CONNECT, BTS zal namelijk kunst verbinden met muziek. Dit is wat er te lezen staat op de website: “CONNECT, BTS is een globaal project dat vijf steden en 22 artiesten zal verbieden. Elk van hen draagt bij door zijn/haar unieke filosofie en verbeelding. Dit project probeert de relatie tussen kust en muziek te herdefiniëren, het materiële en het immateriële, artiesten en hun publiek, artiesten en artiesten, theorie en praktijk. CONNECT, BTS kan omschreven worden als een collectieve praktijk, door curatoren over de hele wereld die resoneerden met de filosofie van BTS.” BTS verzamelde zo dus de werken van 22 artiesten, werken die hen aanspraken en die pasten binnen hun filosofie.

Connect, BTS Ann Veronica Janssens
Connect, BTS

Ann Veronica Janssens

Een van de artiesten die al bekend gemaakt werd, is Ann Veronica Janssens, een kunstenares die in Brussel woont. Ann Veronica Janssens werd geboren in Groot-Brittannië, maar verhuisde later naar onze hoofdstad. In haar werk maakt Janssens vooral gebruik van licht. Ze werkte ook al samen met de Belgische choreografe Anne Teresa de Keersmaeker, waarbij ze verantwoordelijk was voor het licht.

Het werk van Ann Veronica Janssens zal te zien zijn in Seoul, de hoofdstad van Zuid-Korea, van 28 januari tot 20 maart 2020. Op 28 januari zal ook het interview van BTS met de Brusselse kunstenares verschijnen, waarin ze haar werk verder zal uitleggen.

‘MAP OF THE SOUL: 7’

CONNECT, BTS maakt dus deel uit van de lancering van het volgende album van de K-popgroep: ‘MAP OF THE SOUL: 7’. En dat staat duidelijk in het teken van kunst. Zo wordt er vrijdag al de eerste single van het album gelanceerd samen met een kunstvideo uitgevoerd door de Sloveense dansschool MN Dance Company.

Ook op de dag van de lancering van het nieuwe album verschijnt er een video. Deze kreeg de titel “Kinetic Manifesto Film: Come Prima” en zal uitgevoerd worden door BTS zelf. Uit het eerste interview met de Deense kunstenaar Jakob Kudsk Steensen blijkt dat hij minstens één van de video’s al heeft gezien. Dat kan misschien wel een hint zijn dat de video’s van de K-popgroep ook geïnspireerd zullen zijn door de werken uit CONNECT, BTS.

Gesponsorde artikelen