BTS komt op vrijdag 20 november met nieuw album ‘BE’: Dit mogen we verwachten

Op vrijdag 20 november verschijnt het nieuwste album van BTS. ‘BE’ is al het tweede album dat de groep dit jaar uitbrengt na ‘Map of the Soul: 7’ in februari. Dat album werd het best verkochte album ter wereld. Maar ‘BE’ wordt extra bijzonder.

De Koreaanse boysband BTS breekt wereldwijd het ene record na het andere. En de kans is groot dat er de komende weken nog wel wat records zullen sneuvelen. Want de zevenkoppige boysband komt met een gloednieuw album: ‘BE’.

Nauw betrokken

Eerst en vooral al even een mogelijke misvatting de wereld uithelpen. ‘BE’ heeft – helaas – niets te maken met België. ‘BE’ wordt wél een extra persoonlijk album, waarbij de zeven leden zelf centraal staan. Elk lid van BTS kreeg zo zijn eigen taak bij het maken van het album. Met video’s op YouTube hielden ze hun fans op de hoogte over het proces. Zo kregen we in die video’s ook al enkele hints over wat we van het album kunnen verwachten.

Zo verzorgde SUGA de album art voor ‘BE’, werd Jung Kook de regisseur van de videoclip en was V verantwoordelijk voor de fotoshoot die gepaard gaat met het album. Die fotoshoot was ook extra persoonlijk voor de leden. Zo stelden ze elk een kamer samen met elementen die hun eigenheid weerspiegelen.

Coronapandemie

Het hangt natuurlijk samen met de coronapandemie dat BTS zo nauw betrokken kon zijn bij de creatie van het album. Normaal waren de jongens van BTS dit jaar met hun grootste wereldtournee ooit langs steden over de hele wereld getrokken. Maar door de uitbraak van het coronavirus werd ook hun volledige agenda leeggehaald. En hadden ze dus tijd om zich op alle aspecten van het maken van een album toe te spitsen.

Maar het coronavirus zal ook een rode draad vormen door het hele album. Zo komen we al te weten in de press release over het album. “‘BE’ geeft een boodschap van genezing aan de wereld. Het wil zeggen: ‘Zelfs in het licht van het nieuwe normaal gaat ons leven door’. Het album weerspiegelt de gedachten, emoties en diepste twijfels van BTS tijdens het werken aan het album. BTS gaat met het nieuwe album voor een rijker muzikaal spectrum en brengt de meest BTS-achtige muziek tot nu toe.

Acht nummers

Hoewel kwatongen (we noemen geen namen) beweren dat K-popgroepen hun eigen nummers niet zelf schrijven, bewijst BTS met ‘BE’ dat ze dat absoluut wel doen. Zo kwamen we al te weten dat RM, Jin, SUGA, j-hope, Jimin, V en Jung Kook allemaal aan minstens één van de nummers hebben meegewerkt.

Leader RM werkte zo mee aan zes nummers, SUGA en j-hope aan vier nummers, Jung Kook aan twee nummers, en Jin, Jimin en V elk aan één nummer. Het album bestaat in totaal uit acht nummers. Want op het album is ook een zogenaamde ‘skit‘ opgenomen. Dat is geen muzieknummer, maar een geluidsopname van een gesprek tussen de leden. BTS heeft dat, vooral in de oudere cd’s, al vaker gedaan. Het achtste en laatste nummer op het album klinkt je ongetwijfeld bekend in de oren.

Dynamite

Het achtste nummer op ‘BE’ is namelijk de monsterhit Dynamite. Die verscheen op 21 augustus als een digital release, maar zal nu dus ook op het nieuwe album te vinden zijn.

Met Dynamite brak BTS records in eigen land maar ook ver daarbuiten. Zo werd de clip van het nummer de eerste YouTubevideo ooit die in minder dan 24 uur tijd 100 miljoen views verzamelde. Daarnaast werd het het eerste nummer door een Aziatische artiest dat op de eerste plaats binnenkwam in de Billboard 100. Dat is de belangrijkste hitlijst van de Verenigde Staten en wordt ook door velen gezien als de belangrijkste hitlijst ter wereld. Sinds enkele maanden heeft Billboard ook internationale hitlijsten, de Billboard Global 200 en de Billboard Global 200 Excluding. United States. En ook daar werd de lijst meermaals aangevoerd door BTS met Dynamite.

Life Goes On

Dynamite wordt niet de titelsong van het nieuwe album. Die eer is weggelegd voor het gloednieuwe nummer Life Goes On. De jongens van BTS teaseden die titel al tijdens hun speech op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De zeven leden spraken daar over hun persoonlijke ervaringen de afgelopen maanden. Zo zagen ook zij als wereldsterren hun wereld krimpen tot de grote van hun kamer.

Maar op het einde van die speech gaven ze allemaal een boodschap van hoop. En dat deden ze met drie woorden: “Life goes on“, ofwel het leven gaat verder. BTS heeft zich al meermaals uitgesproken over mentale gezondheid en wil nu dus ook hun fans aansporen om de moed niet op te geven. Want het leven gaat inderdaad verder ook al moeten we nu binnenblijven en is het moeilijk om plannen voor de toekomst te maken.

Videoclip Life Goes On

BTS loste ook al twee teasers voor de videoclip van Life Goes On. Die komt vrijdag om 6 uur ’s morgens Belgische tijd uit. De videoclip werd geregisseerd door Jung Kook, de jongste van de zeven, die in het verleden al vaker zijn passie voor video toonde.

In de eerste teaser voor die videoclip kregen we RM, Jin, SUGA, j-hope, V en Jung Kook al te zien. Eerst zitten ze rond een kampvuur. Vervolgens zitten ze in hun pyjama in de zetel. Fun fact daarover is dat het hier ook echt over hun woonkamer gaat. Wanneer de zeven leden van BTS een drukke agenda hebben, wonen ze samen in een luxeappartement in Seoul.

De tweede teaser laat al wat meer van het nummer horen terwijl er zwartwitfoto’s van de zeven leden voorbijkomen. Aangezien Jung Kook te zien is in een spiegel waarbij hij zelf de camera in handen heeft, kunnen we dus veronderstellen dat hij ook de foto’s van de andere leden genomen heeft.

BTS zal het nummer voor de eerste keer live brengen tijdens de American Music Awards die dit weekend uitgereikt worden.

Meer
Lees meer...