Burgeroorlog bij PS: Magnette zoekt hartstochtelijk naar formules op links

Paul Magnette (PS)

Paul Magnette (PS) lijkt het niet langer te pikken dat zijn Franstalige socialisten nadenken over een samenwerking met de N-VA federaal, en regionaal met de MR in zee gaan. Hij wil snel een centrumlinks kabinet federaal, en zoekt in Wallonië naar manieren om toch maar zonder de MR te kunnen regeren. Het ruikt naar een paleisrevolutie tegen Elio Di Rupo, de PS-voorzitter.

PS-kopstuk Paul Magnette wil snel een coalitie van paars-groen aangevuld met CD&V. Dat lijkt de enige stabiele formule, als je de N-VA overboord duwt, op federaal vlak. Magnette heeft dat verklaard op de RTBF. Hij had het over “een noodregering”, die “dringende zaken zou kunnen afhandelen”. Maar het ziet er vooral sterk naar uit dat Magnette bepaalde formules, waarbij gesprekken van N-VA én PS in rekenschap gehouden moeten worden, absoluut de pas wil afsnijden.

Dat het PS-kopstuk zo naar voor komt, terwijl informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) nog volop bezig zijn, bewijst dat Magnette bijzonder zenuwachtig rondloopt. Dat kan maar met één zaak te maken hebben: dat er federaal aan formules wordt gewerkt, die hem niet aanstaan.

Elio Di Rupo: formateur in Wallonië.

Deze voormiddag nog verklaarde Elio Di Rupo, nog altijd de voorzitter van de PS, maar de grote rivaal van Magnette, dat hij “niets uitsluit”. Op de RTBF-radio stelde Di Rupo dat “een heel ander universum” zou ontstaan “wanneer N-VA zijn communautaire eisen zou laten vallen”. Niets relevant, zou je dan denken, want dat is de N-VA absoluut niet van plan. Maar wie weet, er wordt wel gepraat achter de schermen, en de uitspraak van Di Rupo kon gelezen worden als “een opening”. Opvallend genoeg reageerde Di Rupo een uurtje later al met een tweet. “De PS wenst niet te regeren met N-VA”, zo wilde hij benadrukken. Meer dan waarschijnlijk kwam de tweet er onder interne druk.

Versnelling van Magnette

Maar nu voert Magnette nog verder de forcing. Plots ligt paars-groen, aangevuld met CD&V, al op tafel. Dat is veel vroeger dan de betrokkenen vermoed hadden. Zeker voor de PS is het tactisch onhandig, om nu al een linkse coalitie zonder N-VA te eisen.

Tegelijk blijft Magnette er ook voor ijveren om op het Waalse niveau een minderheidskabinet te vormen, met PS en Ecolo, eventueel met gedoogsteun van het cdH. Hij wil blijkbaar ten allen prijze een coalitie met de MR, het enige werkbare alternatief, vermijden.

Het lijken gekke bokkensprongen van Magnette, die maar één ding kunnen betekenen: de burgeroorlog binnen de PS is allerminst beslecht.

Gesponsorde artikelen