Canada’s cannabishausse toont zijn grenzen: waarom 1,1 miljard gram onverkocht blijft

Van de 2,7 miljard gram cannabis die tussen 2018 en 2020 in Canada werd geproduceerd, is er eind 2020 nog 1,5 miljard onverkocht. Van deze hoeveelheid is 1,1 miljard gram in voorraad gehouden en is ten minste 450 miljoen gram door de producenten vernietigd. Maar waarom?

Waarom is dit belangrijk?

De bloeiende cannabissector trekt steeds meer particulier kapitaal aan. Baanbrekende bedrijven op zoals het Canadese Canopy Growth laten een duizelingwekkende omzetstijging zien, van 78 miljoen naar 438 miljoen Canadese dollar tussen 2018 en 2020. Maar nu is het aanbod veel groter dan de vraag.

In 2015 deed de Canadese premier Justin Trudeau mee aan de verkiezingen met de legalisering van recreatieve cannabis als doel. Deze wet moest een oplossing te zijn voor de eerdere ondoeltreffende beperkingen. Het moest ook een betere manier worden om zwarte markten en consumptie te controleren. In oktober 2018 werd een wet goedgekeurd. Daardoor werd Canada, na Uruguay, het tweede land ter wereld is dat recreatief cannabisgebruik legaliseert.

Lucratieve markt?

De economische vooruitzichten van deze nieuwe markt waren waanzinnig. Het was noodzakelijk om het aanbod verder op te krikken. Zo begon de wedloop van investeringen, groei, speculatie op productiecapaciteit, enzovoort.

Men ging ervan uit dat dit een rendabele markt met een zekere en stabiele vraag zou zijn. Maar weinigen hebben zich echt afgevraagd wat die vraag zou zijn en welke vorm die zou aannemen. Een beetje zoals het onwankelbare vertrouwen dat Wall Street bankiers hadden in de huizenmarkt voor de crash van 2008 …

Het leek even zo. In 2017 waren de aandeelkoersen van de drie grootste bedrijven in de sector al met 200 procent gestegen, meldt The Walrus. Toen stortte het kaartenhuis in. Tegen 2021 was het duidelijk dat Canada te veel cannabis produceerde dan ze konden verkopen.

Economische malaise

Volgens gegevens verzameld door Health Canada, het federale agentschap dat verantwoordelijk is voor de regulering van de binnenlandse cannabisproductie, zijn er verschillende redenen voor de opslag en vernietiging van product. Waaronder:

  • Verstopte verkoopkanalen, doordat provincies hun winkels te langzaam openen;
  • Sommigen produceerden al cannabis voordat ze hun verkoopvergunning kregen;
  • Vroegtijdige productie leidt tot cannabis van mindere kwaliteit, wat niet erg populair is bij het publiek;
  • In afwachting van de productie van een nieuwe batch, slaan sommige producenten hun oogst tot een jaar lang op.

Hoewel dit verschil tussen vraag en aanbod economen zorgen baart, vertelt Dawkins, een consultant bij Althing Consulting, aan MJBizDaily dat de berg opgeslagen en vernietigde cannabis niet noodzakelijk wijst op een economische ramp. Sommige zaken verkopen erg goed. Het toont alleen aan dat sommige bedrijven beter zijn in het afstemmen van vraag en aanbod, en dat zij geen overschot hoeven te creëren.

Groeipijnen

Ryan Douglas, eigenaar van Ryan Douglas Cultivation en een meesterteler, zegt tegen MJBizDaily, dat elke nieuwe industrie groeipijnen heeft. In dit geval hebben Canadese cannabisproducenten duidelijk te optimistische verkoopprognoses gemaakt.

Dat heeft geleid tot grote voorraden van onverkochte producten en een buitensporige productiecapaciteit. Dit gezegd zijnde, “zijn massale verspillingen en herhaalde mislukte oogsten in de commerciële tuinbouw de uitzondering, niet de norm, en dit is geen manier om een winstgevend bedrijf te leiden”.

(am,bzg)

Lees ook:

Meer
Lees meer...