China wil mensen “hoop geven” met het grootste voetbalstadion ter wereld

De Chinese voetbalclub Guangzhou Evergrande is begonnen met de bouw van het allergrootste voetbalstadion ter wereld. De Chinese overheid lijkt daarmee aan te tonen dat ze optimistisch is over de heropstart van massabijeenkomsten in de toekomst.

Sinds de uitbraak van de coronacrisis eind vorig jaar in Wuhan, zet China zijn mensen langzaam weer aan het werk. Ook de Chinese voetbalclub Guangzhou Evergrande laat er geen gras over groeien. Ze legde haar plannen op tafel voor de bouw van het Flower City-stadion, dat de grootste voetbalarena ter wereld moet worden.

Bouwproject van 1,57 miljard euro

Het lotusvormige stadion zal maar liefst 100.000 zitplaatsen, 152 VIP-boxen en speciale 16 VVIP-boxen krijgen. Het prijskaartje is dan ook navenant. Het bouwproject zal zo’n 1,57 miljard euro kosten. Op zich geen probleem voor Guangzhou Evergrande. Evergrande, het vastgoedbedrijf achter de club draaide vorig jaar een omzet van meer dan 60 miljard dollar.

Nieuwe mijlpaal

Met de bouw van het stadion bereikt China een nieuwe mijlpaal. “Het stadion van Evergrande zal vergelijkbaar zijn met het Sydney Opera House en de Burj Khalifa in Dubai. Het wordt een belangrijk symbool voor het Chinese voetbal”, zegt Xia Haijun, de voorzitter van Guangzhou Evergrande.

Project van hoop

Met het project lijkt de Chinese overheid een hoopgedachte uit te spreken. Ze gelooft volop in de heropstart van massa-evenementen in de toekomst. Zo zou de grasmat van het nieuwe stadion gebruikt worden voor het Aziatische kampioenschap voetbal van 2023.

Nog 2 extra stadions op komst

Daar lijkt de Chinese ambitie niet te stoppen. Het land zou zijn zijn zinnen gezet hebben op de organisatie van het Wereldkampioenschap voetbal in 2030. Om die kandidatuur kracht bij te zetten, wil het nog twee andere voetbalstadions bouwen. Die voetbaltempels zouden elk plaats bieden aan 80.000 toeschouwers.

Meer
Lees meer...