Christian Eriksen na succesvolle operatie ontslagen uit ziekenhuis, maar terugkeer naar Inter lijkt uitgesloten door regels Serie A

Goed en slecht nieuws voor Christian Eriksen. De Deense voetballer mocht na een succesvol verlopen operatie vandaag het ziekenhuis verlaten. Bij die operatie is een inwendige defibrillator geplaatst die kan ingrijpen als Eriksen in de toekomst nog eens een hartstilstand zou krijgen. Daarmee lijkt een eventuele terugkeer van de middenvelder naar Inter wel zo goed als uitgesloten. In Italië is topsport met zo’n ICD-apparaat namelijk verboden.

Een inwendige defibrillator (ICD) is amper 5 op 3 op 1 centimeter groot, maar voor heel wat mensen van levensbelang. Het wordt geplaatst bij patiënten die een hartstilstand hebben gehad zodat het kan ingrijpen als dat opnieuw voorkomt. Bij een hartstilstand begint het hart namelijk ineens zeer snel te kloppen tot wel 400 slagen per minuut. Daardoor wordt er geen bloed meer rondgepompt in het lichaam.

Een elektrische shock doet die snelle hartkloppingen stoppen en zorgt ervoor dat het hart opnieuw normaal klopt. Zo’n shock kan uitwendig gegeven worden, bijvoorbeeld met een AED-toestel dat je op steeds meer openbare plaatsen vindt. Maar een defibrillator doet dus hetzelfde. Het toestel detecteert dat het hart te snel klopt een geeft dan een levensreddende shock.

Blind en Van Loo

Of iemand met een ICD-apparaat opnieuw kan sporten, hangt vooral af van wat de oorzaak was van eerste hartstilstand van de patiënt. Als er een chronisch probleem is aan bijvoorbeeld een hartspier is sporten op hoog niveau onmogelijk. Soms is er om verdere hartproblemen te voorkomen ook medicatie nodig die een negatieve invloed heeft op sportprestaties.

Bij veel patiënten die last hebben van hartritmestoornissen komen die echter maar heel sporadisch naar boven. In zo’n geval is een defibrillator in theorie dus perfect combineer met een topsport zoals voetbal. Zo loopt het op het Europees kampioenschap zelfs een speler rond die zo’n toestelletje heeft, namelijk de Nederlander Daley Blind. In België kreeg voetballer Anthony Van Loo in 2008 na hartproblemen een defibrillator ingepland. Daarna speelde de verdediger nog tien jaar in de Belgische Eerste Klasse tot hij in 2018 een hartstilstand kreeg tijdens een wedstrijd. De defibrillator deed meteen zijn werk, maar iets later besliste Van Loo toch om zijn voetbalschoenen aan de haak te hangen.

Eriksen en Inter

Over de oorzaak van de hartstilstand van Christian Eriksen op het EK is voorlopig nog niets bekend. Het is dus nog koffiedik kijken om te weten of hij überhaupt ooit nog aan topsport zal kunnen doen. Als dat wel het geval zou zijn, zal Eriksen wel op zoek moeten naar een nieuwe ploeg. De Italiaanse wetgeving verbiedt topsport namelijk voor wie een inwendige defibrillator heeft.

Het avontuur van de Deense middenvelder bij Inter zal dus van korte duur geweest zijn. Amper anderhalf jaar geleden maakte hij de overstap naar Italië na zes jaar bij Tottenham Hotspur in Engeland. Het zuiderse klimaat en een verdubbeling van zijn loon (naar schatting zo’n 10 miljoen euro per jaar) bracht hem begin 2020 naar Inter. Daar duurde het even voor Eriksen zijn draai vond, maar dit seizoen mocht stond hij toch zeventien keer in de basis in de competitie en pakte hij, samen met onder andere Romelu Lukaku, de titel in de Serie A.

Meer
Lees meer...