Citytrip in Zagreb? Dit is wat je moet doen 

Citytrip in Zagreb? Dit is wat je moet doen 

Zagreb is niet alleen de hoofdstad van Kroatië, maar ook een stad die je gewoonweg moet bezoeken. Vooral de architectuur, de sfeer en het leven daar moet je eens gezien hebben. Dit is waarom je naar de stad moet. 

Zagreb ligt misschien niet aan de Adriatische Zee of het strand, maar het is zonder twijfel één van de charmantste en mooiste steden van Kroatië. De levendigheid, cultuur en geschiedenis van de Kroatische hoofdstad zorgen er zeker voor dat je reis de moeite zal zijn.

De stad is erg toeristisch, maar tegelijk voel je je op je gemak. Je voelt hier de druk niet om alle bezienswaardigheden zo snel mogelijk te zien, zoals bij andere hoofdstedelijke citytrips zoals Parijs of Rome. In Zagreb krijg je meer kans om het lokale leven te ontdekken en op je gemak de bezienswaardigheden te bezoeken.

Indrukwekkende stad

In Europa zijn we nogal typische beelden gewoon van de hoofdsteden. Maar in Zagreb is dat helemaal niet het geval en heb je een stadsbeeld dat helemaal anders is dan je verwacht. In de hoofdstad van Kroatië vind je een fascinerende mix van klassieke Oostenrijks-Hongaarse architectuur en moderne.

Je treft hier ook enkele prachtige gebouwen die meteen opvallen. Denk maar aan het iconische, kleurrijke dak van de kerk van San Marco en de tweelingtorens van de kathedraal van Zagreb die boven de Kroatische hoofdstad uitsteken. Zo mooi om te zien en uiteraard ook om foto’s van te nemen. Als je meer wil weten over hoe je betere foto’s moet nemen op reis, moet je hier eens een kijkje nemen: Zo maak je de mooiste en origineelste reisfoto’s zonder filters.

Het stadsbeeld van Zagreb is echt prachtig. Niet alleen de gezellige huisjes en straten, maar ook de Zagreb 360-toren en de Lotrščak-toren zijn indrukwekkend om te zien.

In tegenstelling tot de oude geplaveide straatjes van de oude stad vol sierlijke, eeuwenoude gebouwen heb je Novi Zagreb. Het stadsdeel met modernistische en communistische architectuur van beton dat werd gebouwd onder het Joegoslavië-tijdperk.

De middeleeuwen in Zagreb

In Zagreb keer je in een bepaalde regio terug in de tijd. Gradec is een deel van de middeleeuwse kern van de hoofdstad waar heel wat ambachtslieden en handelaars zijn gevestigd. Het is gewoon ook een schilderachtige oude wijk die ideaal is voor wandelingen. Even wandelen door de geplaveide straten en je gaat je echt in de middeleeuwen voelen.

Op het San Marcoplein draait het vooral rond cultuur en politiek. Hier vind je bijvoorbeeld het Kroatische parlement en het Constitutionele Hof. Je vindt hier ook de kerk van San Marco, zoals je misschien al kan raden, die het plein zijn naam heeft gegeven. De kerk heeft trouwens veel van zijn oorspronkelijke romaanse architectuur behouden, maar nadien werd het wat vermengd met gotische toevoegingen in de jaren 1300.

Aan de bovenkant van de Radićeva-straat is de laatste overgebleven stadspoort van Gradec, die een heiligdom voor de Heilige Maagd Maria werd. Na een brand in de 18de eeuw werd heel het gebouw verwoest, behalve een schilderij van de Maagd.

Elke Europese hoofdstad heeft wel indrukwekkende kunst- en geschiedenismusea. Maar het Museum van Verbroken Relaties in Zagreb is toch wel iets anders hoor … Hier worden alledaagse items, zoals oude schoenen en een broodrooster, tentoongesteld. Je zou denken dat het echt niet interessant is, maar de voorwerpen zijn emotioneel geladen met verhalen over een verloren liefde. Het is aangrijpend om te zien, maar wel zeker wel de moeite om te bezoeken.

Mummy’s in Zagreb

De ligging van Zagreb heeft gezorgd voor heel wat historische ontmoetingspunten tussen West en Oost. Hierdoor hebben een aantal beschavingen heel wat geschiedenis meegebracht.

Door een bezoekje te brengen aan het archeologische museum van de stad, zal je dus allerlei tijdperken en culturen ontdekken. Eén van de beste stukken hier is de Vučedol Dove, een beeldje dat dateert uit 2500 voor Christus. Daarnaast is er ook nog Liber Linteus, een Etruskische mummie uit de 3de eeuw voor Christus, die was ingepakt met verbanden die de langste Etruskische tekst ter wereld bevatten. Het grootste deel van de tekst is niet eens vertaald, omdat er zo weinig bekend is over de taal.

Kunst van Mimara

Het Mimara museum dat werd vernoemd naar de kunstverzamelaar Ante Topić Mimara, heeft permanente tentoonstellingen die door hem werden geschonken. Sommige critici beweren dat er een aantal vervalsingen zijn in de collectie van het museum, maar dat betekent niet dat je geen kijkje moet gaan nemen want de werken die er staan zijn prachtig. Je hebt hier ook kunst van grote meesters zoals Canaletto, Rubens, Velazquez, Goya, Monet en Degas.

Een beetje natuur in Zagreb

Als je even wil ontsnappen aan de drukte moet je naar Lenucijeva potkova, oftewel de paardenhoef van Lenuci. Het is een U-vormig systeem van verschillende stadspleinen met parken. De reeks pleinen, fonteinen en gebouwen zal je meteen doen beseffen hoe het voormalige Oostenrijks-Hongaarse rijk eruit zag.

In het hoefijzer vind je bijvoorbeeld de Botanische Tuin met een verzameling van 10.000 plantensoorten uit de hele wereld. Daarnaast vind je hier ook het Kroatische Nationale Theater, de belangrijkste locatie in Zagreb voor ballet, opera en toneel.

In de zomer kan het erg warm worden in Zagreb omdat de stad eigenlijk echt in het binnenland ligt. Daarom is het meer in Jarun een zalige optie. Hier kan je allerlei recreatieve activiteiten doen. Denk maar aan roeien, kajakken, skateboarden en fietsen. Wie gewoon wil chillen op een kiezelstrand van het meer kan hier zeker ook terecht. Met een picknick misschien?

Ook ’s avonds is deze regio interessant. Er zijn hier een aantal bars en nachtclubs aan de oever van het meer.

Uitgaan of lekker eten in Tkalčićeva

Of je nu houdt van livemuziek in een bar of gewoon graag op restaurant gezellig iets eet, Tkalčićeva is sowieso de straat waar je moet zijn. Misschien eens vergelijken met de uitgaansbuurt in Berlijn? Overdag is het echt een charmante straat met gezellige huizen met balkons en markiezen die je zeker zal waarderen tijdens een romantische wandeling.

Eens de zon ondergaat, kan je kiezen uit de leukste cafés, restaurants en uitgaansgelegenheden van Zagreb.

Ilica is ook gezellig

Wat je zeker ook moet doen in Zagreb, is een wandeling maken over de bekendste winkelstraat van de stad. Ilica Street loopt van het Ban Josip Jelačić-plein naar het Vrapče-district en is daarmee een van de langste straten van Zagreb.

Deze lange winkellocatie is wel een magneet voor toeristen, maar dat heeft een reden. In deze straat vind je alles wat je nodig hebt: van lokale boetieks tot bekende kledingwinkels voor modeliefhebbers. Als je nadien nog even wil genieten van een kopje koffie of een maaltijd, kan je in de buurt tientallen restaurants, cafés, bakkerijen en bars bezoeken. Heerlijk!

Zagreb is de place to be voor koffieverslaafden

Cafeïneverslaafden zullen zeker in hun element zijn in de Kroatische hoofdstad. Overal in het centrum kom je eindeloze rijen met terrasjes tegen waar mensen koffie drinken. Door een heerlijke mix van Italiaanse, Turkse en Oostenrijks-Hongaarse invloeden is de koffiecultuur hier op en top.

In Kroatië is het gewoon ook heel belangrijk om te socialiseren met anderen. Of het nu gaat om vriendschappen of zaken doen, in Kroatië drinkt men altijd koffie. Een kopje is essentieel als je ergens gaat zitten. Terecht ook want koffie is ook gezond hé?

Ontdek de lokale boerderijen op Dolac markt

Als je houdt van marktjes, dan is een bezoek aan de boerenmarkt in Zagreb eigenlijk echt essentieel. Dolac is ’s ochtends open en geeft je de kans om producten van regionale boerderijen te ontdekken. De lokale bevolking spreekt over ‘de buik van Zagreb’, want hier kan je vlees, zeevruchten, zuivelproducten, groenten en Kroatische ambachtelijke producten kopen. En alles is ook lekker vers.

Het is ook heel leuk om te zien hoe de lokale bevolking hier dagelijks naartoe komt om boodschappen te doen. ’t Is toch wel iets anders dan naar de supermarkt gaan hé? Het trappenhuis dat naar de markt leidt, brengt je trouwens naar Optovina, de belangrijkste bloemenmarkt van de stad. Bloemetje meenemen dan?

Als je graag naar Kroatië wil gaan, maar Zagreb je niet meteen aantrekt, kan je ook op citytrip naar Dubrovnik.

Hoe dan ook, wij houden van Kroatië <3

Gesponsorde artikelen