Citytrip naar Boekarest: de ideale mix tussen oud en nieuw

Boekarest in Roemenië is zeker een citytrip waard. De stad heeft een mooie mix van moderne en oude architectuur en de vliegtickets daarheen zijn ook nog eens goedkoop. Maar dat is zeker nog niet alles. Dit is wat je moet weten over Boekarest. 

De hoofdstad van Roemenië is een leuke stad om te bezoeken omdat het erg dynamisch en energiek is. Daarnaast is de stad ook één van de veiligste steden in Europa en blijven de criminaliteitscijfers elk jaar dalen. Boekarest is dus ook een veilig stad om alleen te bezoeken, net zoals deze bestemmingen voor soloreizigers.

Het is ook wel handig om te weten dat het niet erg duur is om naar Boekarest te vliegen. Als we even tickets opzoeken zien we al prijzen verschijnen van 15 euro heen en 23 euro terug. We kunnen al heen en terug vliegen voor geen 40 euro.

Wanneer gaan naar Boekarest?

Als je van warm weer wil genieten, moet je naar de stad gaan tussen mei en september. Dan kunnen de gemiddelde maximale temperaturen stijgen tot 28 graden. Maar misschien is dat een beetje te warm? Daarom kunnen de maanden maand en oktober ook wel interessant zijn. Het is dan nog zonnig in Boekarest, er is weinig kans op regen en van toeristen zal je ook niet veel last hebben.

Als je minder toeristische plaatsen wil bezoeken, zijn deze minder bekende steden misschien wel interessant voor je.

Heel wat mensen kiezen ervoor om maar één of twee dagen te blijven in Boekarest zodat ze nadien kunnen doorgaan naar Transylvania. Maar eigenlijk zou je toch nog een extra dag moeten uitrekenen voor de hoofdstad, want er valt in Boekarest echt wel wat te beleven.

Hoeveel geld moet je meenemen naar Boekarest

Eerst en vooral moeten we zeker even duidelijk maken dat ze in Boekarest, en andere steden van Roemenië, niet rekenen in euro maar in Roemeense Leu. En 1 leu is ongeveer zo’n 0,21 euro. Maar hoeveel leus of euro’s heb je dan nodig voor je tripje?

Eén dag in Boekarest zou je gemiddeld zo’n 110 euro moeten kosten, inclusief verblijf, eten en drinken, transport en toegangskaartjes. Maar je overnachtingen betaal je meestal vooraf en kosten ongeveer 50 euro per nacht. Dus dan zou je ongeveer zo’n 60 euro per dag uitgeven aan al de rest.

Dit zijn natuurlijk gemiddelde cijfers. Het kan goed zijn dat je een goedkoper hotel vindt en minder duur eet. Wil je op je geld letten? Dan lees je hier alles over hoe je spaarzaam kan reizen.

Veel eigenzinnige buurten in Boekarest

De wijken van Boekarest verschillen allemaal van elkaar. Als je een wandeling maakt in de stad, zal je dat snel merken! In het stadscentrum vind je enorme boulevards die zijn geïnspireerd door het omstreden bezoek van Nicolae Ceauşescu aan Noord-Korea.

Ook in Boekarest moet je gewoon even verdwalen in de kronkelende geplaveide straten. Eén van de leukste wijken vind je rond de Lipscani-straat, waar je zelfs gebouwen treft uit de middeleeuwen. In het charmante Cotroceni kan je dan weer imposante villa’s bewonderen en lekker eten doe je in één van de restaurants in Floreasca.

Boekenwinkel van je dromen

Als je gek bent op boeken en je graag een souvenir wil meenemen, moet je zeker naar Cărtureşti Carusel. Het is een prachtig gerestaureerde villa uit de 19de eeuw waar heel veel boeken staan. Echt waar hier moet je gewoon naartoe want het is een adembenemende paradijs voor boekenliefhebbers.

In Boekarest vind je ook veel oude gebouwen waarvan de muren en daken op zeer creatieve manieren worden bedekt. In één van de nieuwste projecten heeft een groep lokale creatievelingen ervoor gekozen om meerdere gebouwen te bestempelen met de identiteit van hun buurt. Hierdoor vind je de mooiste schilderwerken op de gevels en daken van huizen en flatgebouwen.

Heel wat geschiedenis in Boekarest

Maak een wandeling door de straten van Boekarest en ontdek in de kronkelige zijstraten het communisme. Als je meer wil weten over de geschiedenis, kan je natuurlijk ook naar het Museum of History voor een spoedcursus van de Europese geschiedenis.

Ook het Nationaal kunstmuseum van Roemenië (MNaR) is een museum dat een bezoekje waard is. Het voormalige Koninklijk Paleis in het centrum van Boekarest beschikt over een uitgebreide collectie middeleeuwse en moderne Roemeense kunst. Daarnaast bevat het ook nog tentoonstellingen van internationale kunst verzameld door de Roemeense koninklijke familie.

In Boekarest vind je ook het Stavropoleos-klooster dat je moet bezoeken. Het klooster ligt in het oude centrum en werd in 1724 in Brâncovenesc-stijl gebouwd. Dat is een mix van Byzantijnse, renaissance-, Ottomaanse en barokke architectuur. Het klooster werd bekend om zijn koor en bezit een grote verzameling van meer dan 8.000 religieuze en muziekboeken. Knap om te zien!

Nog een gebouw om niet te missen: het Roemeense Athenaeum

Het Roemeense Athenaeum is het majestueuze hart van de klassieke muziektraditie in Roemenië. Scènes uit de Roemeense geschiedenis staan op een binnenfresco in de Big Hall op de 1ste verdieping. Vandaag is het de thuisbasis van het George Enescu Philharmonic Orchestra en is het normaal gezien alleen open tijdens concerten. Maar no worries! Soms kan je toch binnen om een kijkje te nemen.

Een stad vol natuur, feest en lekker eten

In de stad vind je trouwens ook nog heel wat natuur. Als het zonnetje lekker schijnt en je wil afzonderen van het verkeer, zijn er enkele groene ruimtes waar je even tot rust kan komen. Boekarest beschikt over veel parken en tuinen, waaronder een botanische tuin, een bos van 80.000 hectare en het natuurpark Văcăreşti. Als je gek bent op natuur zijn deze natuurfenomenen die je waarschijnlijk niet kent iets voor jou.

Roemenen houden van goed feesten en blijven gaan tot in de vroege uurtjes. In verschillende wijken valt wel iets te doen ’s nachts. Maar de place to be is zonder twijfel rond de Lipscana-straat, waar verschillende bars en nachtclubs zijn gevestigd. Daarnaast zijn andere buurten zoals Floreasca en het gebied rondom het Herăstrau-park ook steeds populairder aan het worden

Als je in Boekarest bent, moet je gewoon de nationale gerechten en drankjes proberen van de stad. Zoals we eerder hebben vermeld, moet je naar de wijk Floreasca voor de lekkerste restaurants. Maar durf zeker ook op andere plekken wat random restaurants uit te pikken om uit te proberen.

Voor wie houdt van reizen en eten, moet hier eens een kijkje nemen: Geef je al je geld uit aan eten en reizen? Combineer de twee en boek een reisje naar deze steden.

Meer
Lees meer...