Citytrip naar Ljubljana? Dit is wat je daar allemaal kan doen

Citytrip naar Ljubljana? Dit is wat je daar allemaal kan doen

Ljubljana is ongetwijfeld één van de mooiste (en onderschatte) steden van Europa. De hoofdstad van Slovenië is eigenlijk een verborgen parel en heeft heel wat te bieden. Dit is wat je allemaal kan doen in de stad van de draken.

Ljubljana is een prachtige stad met een mooie groene omgeving. De straten van Ljubljana vullen zich dagelijks met toeristen en goedgezinde inwoners van de stad. Ontmoetingen tussen de twee gebeurt natuurlijk ook heel vaak in cafés en bars. Ljubljana is duidelijk een levendige stad met veel opties en bezienswaardigheden.

Levendige regio rond de rivieren

De lokale bevolking en toeristen komen massaal naar de rivieroever van Ljubljana om te eten, drinken, naar muziek te luisteren en rond te hangen met vrienden. Deze regio wordt ‘s nachts ook echt prachtig. Kleurrijke lichten sieren de bruggen en gebouwen. Dit alles zorgt voor een zalige sfeer rondom de Ljubljanica rivier.

Het leven draait eigenlijk al eeuwen rond deze rivier. Hier staan ook verschillende bruggen met een historische en architectonische betekenis. Ze overspannen de rivier en verbinden verschillende locaties met elkaar.

De meest bekende brug is de Triple Bridge (Tromostovje) die bestaat uit drie afzonderlijke bruggen die heel dicht bij elkaar zijn gebouwd. Deze bruggen versmelten voor het Prešeren-plein, dat ook wordt beschouwd als het centrum van de binnenstad.

De Dragon Bridge (Zmajski Most) is ook een indrukwekkende brug om te zien. Zoals de naam het al een beetje verklapt, vind je aan de brug enkele standbeelden van draken die zogezegd de brug bewaken. Je vindt trouwens over heel de stad beelden van draken. Het mythisch wezen is duidelijk belangrijk voor Ljubljana, want je vindt het ook terug op het wapenschild van de hoofdstad.

Een slotje hangen aan de brug

’t Is dus duidelijk: Ljubljana heeft veel bruggen. De Slagersbrug is daar ook één van en is intussen ook een slotjesbrug geworden. Aan de brug vergrendelen koppels sloten als teken van hun liefde, net zoals in Parijs. Meer weten over een citytrip naar Parijs? Neem dan hier een kijkje: Citytrip Parijs: de liefdesstad, deze plekjes moet je zeker zien met je lief.

De naam van de brug en het uiterlijk is niet bepaald romantisch. Op de brug zie je bijvoorbeeld sculpturen van schedels, kikkers en andere willekeurige botten. Niet erg liefdevol, maar dat wil niet zeggen dat je geen slotje mag hangen hé? Het blijft natuurlijk heel mooi, ook voor de foto’s. Met deze tips neem je trouwens de mooiste foto’s op reis.

Ljubljana heeft een perfecte ligging

Ljubljana is tegelijk ook het centrum van Slovenië. Vanuit Ljubljana geraak je makkelijk tot andere toeristische plaatsen van het land. Als je wil gaan springen in het water van de Adriatische Zee moet je maar anderhalf uur rijden. En als je in de winter wil skiën, moet je maar twee uur rijden van Ljubljana naar Kranjska Gora, waar je prachtige skipistes vindt.

Als je gewoon andere gebieden wil verkennen, kan je dat perfect combineren met Ljubljana. Denk maar aan Murska Sobota dat amper twee uur ligt van Ljubljana en Bled, één van de bekendste Sloveense steden, ligt maar een half uur rijden van de hoofdstad.

De stad met geschiedenis en muziek

Daarnaast heeft de stad ook nog een rijke geschiedenis. Zo’n 2.000 jaar voor Christus, werden de moerassen van Lubljana voor het eerst bewoond door mensen die in paalwoningen woonden. Maar nadien, toen Ljubljana nog Emona heette, werd de stad één van de belangrijkste steden in het Romeinse rijk. In de smalle straatjes van de stad vind je nog architectuur en overblijfselen uit de Middeleeuwen.

Ljubljana is een stad van muziek. Elke dag van de week en elk moment van het jaar is er wel ergens in de stad een muzikaal evenement. Zo biedt Kino Siška, een centrum van cultuur, je de mogelijkheid om te genieten van hedendaagse muziek uit verschillende genres. Daarnaast is Križanke ook een unieke muzieklocatie, waar vroeger een priesterklooster stond. Als je houdt van klassieke muziek, moet je proberen een evenement mee te pikken in het Ljubljana Opera House of Cankar Hall.

Naast de grote muzieklocaties kan je ook genieten van kleine intieme concerten in de bars van Ljubljana. Net zoals Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk, heeft deze stad geen tekort aan muziek.

Veel groen in de hoofdstad van Slovenië

In het midden van de stad vind je heel wat groene oases om tot rust te komen. Het grootste en populairste park is Tivoli Park. In het stadscentrum heb je ook het Zvezda park waar je lekker kan ontspannen. Daarnaast heb je nog enkele kleine parken zoals Memorial Park Navje en Hrvaški Park. Dus kies er maar één uit en ga lekker genieten van een picknick.

Ljubljana heeft ook nog een botanische tuin, Ljubljana Botanical Garden, waar je meer dan 4.500 verschillende soorten planten kan bezichtigen. Het park werd opgericht in 1810 en is echt een must voor natuurliefhebbers die naar Ljubljana gaan.

Mooiste plein van Ljubljana

Het Prešeren-plein is de eerste plek waar je naartoe moet om de stad te ontdekken. Als er een evenement gaande is in de stad, is de kans groot dat het doorgaat op dit plein.

Het is het belangrijkste plein van Ljubljana en lijkt eigenlijk een beetje op de Dam in Amsterdam. Als je dat nog niet kent, is het duidelijk tijd voor een citytrip naar Amsterdam.

Midden op het plein staat een standbeeld van France Prešeren, de nationale dichter van Slovenië. Zijn werk ‘Zdravljica’ is trouwens het volkslied van Slovenië. Op het plein vind je ook de barokke Fraciscaanse kerk, dat zeker een fotootje waard is. Met deze smartphones trek je trouwens de mooiste foto’s.

Knappe gebouwen in de stad

Zoals we eerder al hebben vermeld, is de architectuur van Ljubljana mooi. ‘t Is een mix van verschillende stijlen, waardoor het totaalbeeld heel knap wordt. Ook al zien twee gebouwen die naast elkaar staan er soms helemaal anders uit, toch vullen ze elkaar aan en werken ze goed samen als een geheel.

In het oude gedeelte van het stadscentrum tref je gezellige gebouwen en steegjes met een middeleeuwse architectuur. De overheersende bouwstijlen in de rest van het stadscentrum zijn vooral barok.

Heel wat belangrijke gebouwen en bouwwerken in de stad zijn ontworpen door de beroemdste architect Jožef Plečnik van Slovenië. Denk maar aan de beroemde Triple Bridge in het midden van Ljubljana, de centrale markt, de Sloveense Nationale Bibliotheek en de begraafplaats van Ljubljana.

Sinds de tweede wereldoorlog hebben verschillende architecten een modern tintje toegevoegd aan het stadscentrum van Ljubljana. Hierdoor heeft de stad dus een eigentijdse stijl ontwikkeld waar wij alleen maar van kunnen genieten.

Het kasteel van Ljubljana

Eén van de mooiste gebouwen in de stad is het kasteel van Ljubljana. Het mooie hieraan is, dat overal waar je bent in de stad, het kasteel te zien is. Het is eigenlijk een middeleeuws fort met een moderne twist. Je kan het kasteel bezoeken door ernaar toe te wandelen of een kabelbaan te nemen tot de top. Eens je bovenaan bent, heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Het zalige aan het kasteel is dat het gemoderniseerd werd door twee stijlvolle restaurants en een koffiebar binnenin. Dus als je even wil chillen na je wandeling (of lift) tot de top, kan je gezellig een stoeltje innemen en lekker eten in een kasteel. Klinkt dat niet royaal?

De kathedraal van Ljubljana is ook knap om te zien

Het monument staat er al sinds de 13de eeuw, maar heeft intussen al enkele wijzigingen gehad door branden en oorlogen. Het gebouw dat je nu ziet, in het huidige barokke ontwerp, staat er al wel sinds het begin van de 18de eeuw. De koepel die je ziet, kwam wel pas in de 19de eeuw.

In het gebouw vind je heel wat kunstwerken van Italiaanse barokke meesters. Zo heb je daar werken van Francesco Robba en de gebroeders Groppelli die in de 18de eeuw de kathedraal hebben voorzien van fresco’s, schilderijen en beeldhouwkunst.

Er staan ook recentere werken zoals het koepelfresco dat werd geschilderd door de Sloveense Matevž Langus in 1844. Je treft daar ook een indrukwekkende deur van de kunstenaar Tone Demšar, die een beeld geeft over de geschiedenis van Slovenië.

Het belangrijkste historische museum van Slovenië

Recht tegenover het Tivoli Park, vind je het belangrijkste historische kunstmuseum van Slovenië met werken uit de middeleeuwen tot de jaren 1900.

In het museum vind je zelfs meer dan 600 werken die gaan van gotische liturgische kunst tot de Italiaanse barokke schilders en beeldhouwers. Zij hebben heel wat opdrachten ontvangen in Ljubljana in de 18de eeuw. Het resultaat vind je in het museaum.

Als je meer wil weten over de Sloveense impressionistische beweging, kan je je verdiepen in werken van Rihard Jakopič, Ivan Grohar en Matija Jama.

In elk museum heb je één hoogtepunt. En in dit museum is dat de Fountain of Three Carniolan Rivers van Francesco Robba, het originele beeldhouwwerk van de meest bekende fontein van Ljubljana. Het werk staat nu veilig in het museum als bescherming tegen weerelementen. Zoiets moois mag zeker niet verloederd geraken.

Ook het nationale museum is de moeite!

Het nationale museum van Ljubljana is gewijd aan de geschiedenis en cultuur van Slovenië. Het is eigenlijk ook gevestigd in twee gebouwen in de stad. De hoofdtentoonstelling vind je in de straat Prešernov, Terwijl een nieuw gebouw in gebruik wordt genomen voor de afdeling toegepaste kunst op Metelkova.

In het museum worden een aantal verbazingwekkende voorwerpen uit de prehistorie geherbergd. Zo vind je hier bijvoorbeeld een voorwerp, waarvan wordt verondersteld dat het een fluit is van een Neanderthaler.

De Romeinse oorsprong van Ljubljana, als de stad Emona, wordt ook tentoongesteld met modellen, animatiefilms en uitgegraven voorwerpen zoals munten en scherven. Zo is het lapidarium, met 200 stenen, één van de indrukwekkendste vondsten.

Het museum van illusies

In een herenhuis op Congress Square vind je één van de vreemdste musea. Als je daarbinnen stapt, kom je in een gekke wereld van illusies terecht waardoor je je eigen ogen niet meer gelooft.

Het leuke aan het museum is dat ook kinderen er iets aan hebben. Maar dat wil zeker niet zeggen dat je als volwassene daar geen pret kan hebben. Geloof ons maar, ’t is echt leuk!

Je gaat van kamer naar kamer, maar in elke ruimte is er wel iets vreemds aan de hand. Zo heb je daar bijvoorbeeld een Anti-Gravity Room, waar alles lijkt te zweven. Daarnaast vind je ook de duizelingwekkende Vortex Tunnel, waar alles lijkt te draaien. Gaat het je lukken om je evenwicht te houden? Wij geloven van niet.

Het museum telt zo’n 40 exposities, met een luchtig en heimelijk educatief thema. Want ja hoor … je gaat ook bijleren van je gekke ervaring.

Een bezoekje aan Metelkova

Metelkova is zonder twijfel het coolste deel van Ljubljana. Het gebied wordt ook wel eens Metelkova City genoemd en is nu een autonome regio van de hoofdstad. Ooit had het leger van Joegoslavië hier een basis en een gevangenis. Maar kort nadat Slovenië onafhankelijk werd, kwamen allerlei kunstenaars op deze regio af. Je vindt daar ook heel wat unieke openbare kunstwerken en graffiti. Het gebied is ondertussen de thuisbasis van leuke jongerenhostels en talloze bars en clubs.

Eigenlijk zou je Metelkova zowel ’s avonds als overdag moeten bezoeken. Overdag kan je de straatkunst bekijken en ’s avonds genieten van het beste nachtleven in de stad. Topcombinatie denken we dan. Zou het nachtleven daar misschien even interessant zijn als in Berlijn? http://newsmonkey.be/article/89283

Festiviteiten in Ljubljana zorgen voor sfeer

Zoals we eerder al hebben vermeld, heerst er een levendige sfeer in de stad. Niet alleen muziek, concerten en marktjes zijn hier aanwezig, maar de stad voorziet ook heel wat evenementen.

Open Kitchen (Odprta kuhna) is daar een voorbeeld van. Elke vrijdag vanaf half maart tot oktober, wordt de centrale markt van Ljubljana omgetoverd in een streetfood festival. Lokale chefkoks komen samen en bereiden heerlijke gerechten met lokale en seizoensgebonden producten. Lekker om te proeven en gewoon ook leuk om eens te hebben meegemaakt. Als je houdt van eten en reizen, zijn deze citytrips misschien wel iets voor jou: Geef je al je geld uit aan eten en reizen? Combineer de twee en boek een reisje naar deze steden.

Het Sloveense wijn- en culinaire festival

In november kan je ook naar het Sloveense wijn- en culinaire festival. Het is een manier om producenten en consumenten samen te krijgen om het wijn te laten stromen. Je leert hier meer over de keuken van Slovenië en ook over wijn. Als je trouwens gek bent van wijn, zullen deze citytrips ook wel iets voor jou zijn.

Carnaval in Ljubljana, ook in februari

In februari, op de zaterdag vóór Shove Tuesday, wordt het Shrovetide-carnaval gehouden. Het carnaval staat in teken van feestvieren en vrolijkheid omdat de vastentijd begint. Hier wordt ook een parade gehouden van traditionele Sloveense carnaval-persoonlijkheden, zoals (je kan het misschien al raden) draken. Een parade loopt door de stad van het Krekov Trg plein naar Presernov Trg, waar alle fanfares, dansers en poppen samen komen en zich vermaken met de menigte. Klinkt toch zalig? Zo veel sfeer!

Ook de kerstperiode is geweldig in Ljubljana

Er bestaat niets gezelliger dan de kersperiode, toch? In Ljubljana weten ze wel hoe ze Kerstmis moeten vieren. Zo heb je niet alleen kerstmarktjes en -kraampjes, maar ook een kerstbeurs in de stad. Als dat niet geniaal is, dan weten wij het ook niet meer!

In Ljubljana heerst een typisch kerstsfeertje. Aan de rivier kan je gezellige winteravonden beleven terwijl je geniet van fantasierijke lichtshows, warme glühwein en worsten.

In de stad kan je ook langs vele kraampjes lopen om de geschikte cadeaus en snoepgoed te kopen. Als je op zoek bent naar iets origineels, moet je langs de centrale markt waar je lokale specialiteiten zoals honing kan kopen. Ondertussen kan je natuurlijk nog genieten van de straatartiesten en muzikanten die zorgen voor een vrolijke sfeer. Als je gek bent op Kerstmis, dan zijn deze citytrips zeker iets voor jou.

Lekker eten in Ljubljana

We hadden het zojuist ook even de culinaire beleving van de hoofdstad. De typische gerechten van Ljubljana zijn niet onbekend voor ons. Ze hebben invloeden van Italië, Kroatië en enkele buurlanden op het menu, dus je zal vaak bekende vis- en vleesgerechten, pasta’s en pizza’s tegenkomen.

Daarnaast hebben ze ook nog eigen specialiteiten die je zeker moet proeven. Denk maar aan cottage cheese pancakes, gebakken kip en rundtongen. Dat laatste klinkt misschien wat gek, maar hey … je moet alles eens hebben geprobeerd hé?

In Ljubljana vind je ook verschillende kwaliteitsrestaurants. De lokale bevolking is gek op verse ingrediënten en kwaliteitsvoedsel en dat merk je heel snel. Alles wat je bestelt, is gewoon verrukkelijk!

Naar de markt

Als je op je hostel of appartement de kans hebt om zelf te koken, moet je zeker eens langs de markt gaan om verse producten te kopen. De markt in Ljubljana bevindt zich naast de rivier en is bijna elke dag, behalve op zondag, open.

Slovenen zijn heel trots op hun verse en gezonde voeding die rechtstreeks van de boerderij komen. Wist je dat ze zelfs een melkstation hebben in het centrum van de stad? Hier komen boeren elke ochtend hun melk brengen zodat de lokale bevolking ze overdag kan pakken. Verser kan echt niet!

Blijf actief in de stad

Als we nog één tip mogen geven, is het de volgende wel: blijf actief. Ljubljana is een typische stad waar je alles te voet of met de fiets kan doen. Het leuke eraan is dat je ondertussen ook de mooiste dingen tegenkomt. Dus probeer hier wat van te genieten en huur een fiets voor de periode dat je daar bent.

Het is ook heel leuk om zo’n georganiseerde wandeling te maken in de stad. Hierdoor leer je veel over Ljubljana en kan je nadien vol trots leuke weetjes over de stad navertellen. Veel straten in Ljubljana zijn trouwens afgesloten voor auto’s. De stad is dus voetganger- en fietsvriendelijk en je geraakt overal ook heel gemakkelijk.

Als je toch minder actief wil zijn, kan je ook een kiezen voor een georganiseerde boottocht. Ook hier zal je leuke weetjes leren over de stad en zie je mooie delen van Ljubljana.

Je hebt trouwens ook enkele gratis wandel-, fiets- en boottochten waar je uiteraard ook op verschillende plaatsen komt. Hoe dan ook, wij vinden Ljubljana te gek!

Gesponsorde artikelen