Code oranje voor sportwereld: indoor sporten zonder afstand verboden

De sportsector in Vlaanderen schakelt vanaf woensdag 14 oktober over op code oranje. Dat wil zeggen dat indoorsportactiviteiten waarbij geen 1,5 meter afstand kan gehouden worden verboden zijn voor iedereen die ouder is dan 12 jaar. Ook sluiten alle kleedkamers, behalve die van zwembaden.

Het aantal besmettingen in ons land met het coronavirus blijven dag na dag stijgen. Ook de coronamaatregelen worden dus steeds meer aangescherpt. Deze keer is het de sportwereld die er moet aan geloven, want vanaf woensdag 14 oktober gaat die over op code oranje.

Ben Weyts

Het is Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) die de beslissing nam om over te gaan op code oranje. Hij deed dat in overleg met de sportsector. Daardoor kunnen er vanaf dan bijvoorbeeld geen competitiewedstrijden basketbal, volleybal, zaalvoetbal of waterpolo georganiseerd worden. Contactloos trainen, fitnessen of sporten uitoefenen zoals tennis kan wel nog steeds.

“Dit zijn geen prettige maatregelen, zeker niet met de herfstvakantie in zicht. Maar we moeten kordaat optreden als we aanwijzingen hebben dat de sportwereld een broeihaard kan zijn”, zegt Ben Weyts.

Jeugd, outdoor en publiek

Voor sportende kinderen die jonger zijn dan 12 jaar blijft er wel meer toegelaten. Ook sportkampen kunnen nog steeds doorgaan in kleine groepen volgens de regels die gelden voor alle jeugdkampen. Hetzelfde geldt voor outdoor sporten zoals voetbal. Die blijven nog steeds toegelaten.

Bij die wedstrijden blijft publiek ook toegelaten volgens de bestaande regels: maximaal 200 toeschouwers indoor, maximaal 400 outdoor en altijd met afstand en mondmaskers. “We roepen iedereen op om de veiligheidsmaatregelen langs het veld maximaal te respecteren, zodat de sportactiviteiten op het veld kunnen blijven doorgaan”, vraagt Weyts.

Kantines

Daarnaast blijven ook kantines open volgens dezelfde regels die gelden voor de horeca: maximaal 4 mensen per tafel en met voldoende afstand tussen de tafels. “Als de situatie verder verslechtert, dan zullen we ook de kantines moeten sluiten en het publiek moeten weren”, klinkt het.

De nieuwe regels gelden voorlopig tot na de herfstvakantie. Dan worden ze opnieuw geëvalueerd. “Dat kan ook een motivatie zijn om de verstrengingen nu goed op te volgen. We kunnen opnieuw versoepelen, als we er eerst in slagen om de cijfers opnieuw terug te dringen”, besluit Ben Weyts.

Meer
Lees meer...