Left Right
scrollTop top

Coronacijfers blijven stijgen: gemiddeld 4.154 nieuwe besmettingen per dag, ziekenhuizen stellen niet-dringende ingrepen uit


Corona België
© Isopix

De coronacijfers in ons land blijven verder toenemen. Zo blijkt uit de nieuwe cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano. Op woensdag 8 oktober werd een recordaantal van 6.505 nieuwe besmettingen vastgesteld. Ook het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens blijft in stijgende lijn.

Op het dashboard van Sciensano zijn de nieuwste cijfers van het coronavirus te vinden. Het gaat daarbij om de cijfers van de week van 2 en 8 oktober. Die tonen opnieuw een stijging in zowel het aantal bevestigde besmettingen als het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens.

Gemiddeld 4.154 nieuwe besmettingen per dag

Op dit moment worden er dagelijks gemiddeld 4.154 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld in ons land. Dat is een stijging met maar liefst 89 procent vergeleken bij vorige week. In totaal werden er in ons land nu al 162.258 besmettingen met het coronavirus vastgesteld.

Op donderdag 8 oktober, de laatste dag waarvan een dagcijfer bekend is, werden er 5.661 nieuwe besmettingen vastgesteld. Een dag eerder ging het nog om een recordaantal van 6.505 nieuwe besmettingen. Er wordt in België nu ook heel wat meer getest dan tijdens de eerste golf van het virus in ons land. Op dit moment gaat het om gemiddeld 38.332 testen per dag. De positiviteitsratio ligt voor de eerste keer sinds april opnieuw hoger dan 10 procent. Op dit moment keert gemiddeld 10,37 procent van de testen positief terug.

Ziekenhuizen stellen dringende ingrepen uit

Ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt sterk. Op dit moment zijn dat er gemiddeld 126 (125,6) per dag, dat is een stijging met 62,5 procent vergeleken bij vorige week. Het aantal overlijdens stijgt naar gemiddeld 16 (16,1) per dag. Dat is een stijging met 6,7 procent vergeleken bij een week geleden. In totaal zijn er in ons land nu al 10.191 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Op dit moment zijn er 1.329 ziekenhuisbedden ingenomen door coronapatiënten. Daarvan liggen er 243 op intensieve zorgen. Daardoor stellen de Belgische ziekenhuizen niet-dringende ingrepen opnieuw uit. Alle ziekenhuizen moeten nu namelijk 15 procent van hun bedden op intensieve zorg vrij houden voor coronapatiënten, In sommige ziekenhuizen is dat aantal al overschreden en gaat het om 25 procent. Dit zal waarschijnlijk uitgebreid worden naar alle ziekenhuizen.

Gevangenissen eisen betere coronamaatregelen

In de Belgische gevangenissen wordt vandaag opnieuw gestaakt. Het gaat om een 48-urenstaking omdat er onvoldoende maatregelen zijn om de verspreiding van het coronavirus in de gevangenissen tegen te gaan. Zo werden er de afgelopen dagen al besmettingen vastgesteld in de gevangenissen van Nijvel en Hoei. Beide gevangenissen zitten nu in lockdown.

Deze namiddag zitten de bonden samen met het gevangeniswezen om een oplossing te zoeken. Als die niet gevonden wordt, dan dreigt er komende zondag al een nieuw staking. 


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899