Coronavaccin van Pfizer mogelijk al voor Kerstmis in Europa

Het is niet onwaarschijnlijk dat we nog voor Kerstmis als de eerste coronavaccins in Europa krijgen. Dat heeft de directeur van Pfizer Nederland, Merc Kapitein, gezegd op de Nederlandse televisie. Het bedrijf ontwikkelt samen met BioNtech een van de meest beloftevolle coronavaccins. Een deel daarvan wordt geproduceerd in Puurs. Rond half december hoopt Pfizer dat hun vaccin goedgekeurd raakt.

Het coronavaccin van farmareus Pfizer en het Duitse bedrijf BioNTech is een van de meest beloftevolle vaccins tegen SARS-CoV-2. Volgens voorlopige testresultaten blijkt het maar liefst 95 procent doeltreffend.

Goedkeuring

De bedrijven beslisten dan ook samen om vrijdag al een vervroegde goedkeuring aan te vragen bij de Amerikaanse farmawaakhond FDA. Als die goedkeuring er komt, zou het middel al deels op de markt kunnen komen.

Zo’n zelfde goedkeuring zal aangevraagd worden in Europa. Marc Kaptein, medisch directeur van Pfizer Nederland, is optimistisch over wanneer hun vaccin beschikbaar zal zijn. Daarover sprak hij in het Nederlandse programma Nieuwsuur. Kapitein hoopt nog voor Kerstmis dat coronavaccin in Europa ter beschikking te hebben. Volgens hem zou dat een droomscenario zijn dat werkelijkheid wordt.

5 miljoen vaccins in België

Om hoeveel dosissen het dan precies zal gaan, is nog niet duidelijk. Een deel van die vaccins worden op dit moment geproduceerd in de fabriek van Pfizer bij Puurs. Via de Europese Unie bestelde ons land 5 miljoen dosissen van het Pfizer/BioNtech-vaccin. Daarmee kunnen 2,5 miljoen Belgen ingeënt worden aangezien iedereen twee dosissen nodig heeft.

Meer
Lees meer...