Coronavirus: aantal besmettingen daalt opnieuw licht

coronavirus dokter mondmasker
Shutterstock

Er zijn in ons land 86 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Daarmee zakt het weekgemiddelde licht naar 87,7 besmettingen per dag, 1 procent lager dan vorige week.

In principe ging onderzoeksinstelling Sciensano op zondag en maandag geen cijfers over het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus in België meer bekendmaken. Daar kwam al snel kritiek op, onder meer van viroloog Marc Van Ranst. Hij vond het te vroeg om zo’n beslissing te nemen nu nog steeds heel wat mensen besmet raken met het virus. Onder andere daarom is nu op die beslissing teruggekomen.

86 nieuwe besmettingen

Er was vandaag geen officiële persconferentie, maar op de website van Sciensano zijn de cijfers wel geüpdatet. Op die manier is het toch mogelijk om nieuwe cijfers af te leiden. Daar zien we dat de teller met het totaal aantal besmettingen op 61.295 staat. Dat zijn er 86 meer dan gisteren. Het gaat daarom wel niet enkel over besmettingen die de afgelopen 24 zijn vastgesteld, maar ook over eerdere besmettingen die nu pas geregistreerd zijn bij Sciensano.

Die 86 extra gevallen brengt het gemiddelde over de afgelopen zeven dagen op 87,7 besmettingen per dag, een lichte daling van minder dan 1 procent. Dat is goed nieuws nadat het even leek alsof er een nieuwe stijgende trend was ingezet.

“Bodem bereikt”

“De neerwaartse trend lijkt voorbij en waarschijnlijk hebben we de bodem bereikt. De vraag is of de cijfers de komende week stabiel zullen blijven of weer omhoog gaan. Dat blijft afwachten”, zegt viroloog Steven Van Gucht, die zich verder geen zonder maakt over die cijfers. “We hebben dat ook ingecalculeerd. Zolang we niet dag na dag geen sterke toenames zien, is het niet dramatisch.”

Gesponsorde artikelen