Coronacrisis: Jambon wil opnieuw meer mensen aan het werk

Jambon wil meer mensen aan het werk zien.
EPA

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) wil dat meer mensen weer gaan werken. Jambon vindt dat onder andere in de bouw en bij de dienstenchequebedrijven er soms te snel beroep gedaan wordt op de regeling van technische werkloosheid. Dat zei hij in het Vlaams Parlement. Volgens Jambon kan in die sectoren het principe van social distancing worden gerespecteerd.

EPA

De Vlaamse regering is op dit moment niet plan om de hinderpremie uit te breiden. Momenteel krijgen tijdelijk werklozen al 200 euro extra om de water- en energiefactuur te betalen. 

Wel zegt Jambon dat hij ook heeft voor de freelancers, de culturele sector, de sportsector, de jeugdsector, de evenementensector, de reisbureaus en de autocarbedrijven. Hij engageert zich ervoor dat er ook voor hen een regeling komt. De hinderpremie blijft echter voorbehouden voor wie gedwongen worden te sluiten door de regels van de Nationale Veiligheidsraad. Dat meldt onder meer de VRT.

Jambon zegt dat in de nieuwe maatregelen die de regering nog zal aankondigen, de focus op meer activiteit moet liggen. Jambon wil dat er opnieuw meer mensen aan het werk zullen zijn, op voorwaarde dat dat in veilige omstandigheden kan.

(Lees hier waarom Europese economie het moeilijker zal hebben door coronavirus dan Aziatische.)

“Te makkelijk technische werkloosheid”

“Ik denk dat er te makkelijk naar technische werkloosheid gegrepen wordt”, zei Jambon in het Vlaams Parlement. “Het is vandaag ook goed burgerschap om te zorgen dat de maatschappij blijft draaien. Ik roep daar ook de priv├ęsector op om haar verantwoordelijkheid te nemen.”

Jambon zei dat in sectoren zoals de bouw en in dienstenchequebedrijven het principe van social distancing kan worden gerespecteerd: “De meeste mensen kunnen toch gerust boven gaan zitten als de poetsvrouw beneden bezig is? Ik ben het er niet mee eens om heel die sector stil te leggen. Ik denk dat daar meer gewerkt kan worden dan er vandaag gewerkt wordt.”

Gesponsorde artikelen