Coronavirus: 42 nieuwe overlijdens en en 1.298 nieuwe besmettingen in België

Coronavirus: 42 nieuwe overlijdens en en 1.298 nieuwe besmettingen in België
EPA

De afgelopen 24 uur overleden 42 mensen door het nieuwe coronavirus in België. De dodentol staat nu op 220 mensen. Er werden sinds gisteren 1.298 nieuwe besmettingen vastgesteld. In totaal is er nu sprake van 6.235 coronabesmettingen in België. Sinds gisteren werden er 536 extra patiënten opgenomen in de ziekenhuizen. Viroloog Steven Van Gucht voorspelt dat de piek van de coronacrisis in ons land begin april zal plaatsvinden.

Er was de afgelopen 24 uur sprake van een grote stijging van het aantal bevestigde besmettingen met het nieuwe coronavirus. Het gaat om 1.298 bevestigde gevallen. Dat blijkt uit de persconferentie van het federaal crisiscentrum. Er is nu sprake van 6.235 besmette personen in ons land.

(Hoe houdbaar is deze toestand economisch, met begroting die richting 7% tekort gaat?)

42 nieuwe doden

Er zijn opnieuw 42 mensen gestorven aan de gevolgen van Covid-19. In totaal stierven al 220 Belgen door het virus. De afgelopen 24 uur werden 536 patiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Er liggen nu 2.652 coronapatiënten in de hospitaals. 605 mensen liggen op intensieve zorgen en 420 patiënten worden kunstmatig beademd. Dat zijn er 98 meer dan gisteren.

(Voorspelling Van Ranst: het zal nog een jaar duren voor alles weer ‘normaal’ wordt.)

Piek wellicht begin april

EPA

Volgens viroloog Steven Van Gucht mogen we de piek van het virus begin april verwachten. Dat wordt voorspeld op basis van de modellen die experts volgen. “We krijgen veel vragen over de duur van deze uitbraak, wanneer we de piek mogen verwachten”, zei Van Gucht. “Dat hangt natuurlijk heel hard af van de evolutie van de cijfers. De modellen die we volgen, voorspellen dat we begin april een piek mogen verwachten.”

(Jambon wil opnieuw meer mensen aan het werk.)

“Dat is op voorwaarde dat we met z’n allen onze contacten met 50 procent gereduceerd hebben, en we weten niet zeker met hoeveel procent we onze contacten verminderd hebben. Misschien is dat meer, misschien is dat minder.”

Overdracht via mond- en neusdruppels

Van Gucht legt ook nog even uit hoe het virus overgedragen wordt: “De overdracht gebeurt via druppels uit onze mond en neus. Die reiken niet verder dan anderhalve meter, dan vallen ze op de grond, op voorwerpen die we dagelijks aanraken.”

“Er is op dit moment geen enkel geneesmiddel met een bewezen werkzaamheid tegen het nieuwe coronavirus. Antibiotica hebben geen zin bij de behandeling van een virale infectie.”

(Vakbonden dreigen met acties in supermarkten en eisen vroeger sluitingsuur.)

Gesponsorde artikelen