Left Right
scrollTop top

Voorspelling Van Ranst: het zal nog een jaar duren voor alles weer ‘normaal’ wordt


Van Ranst zegt dat normale leven pas over een jaar hervat kan worden.
© VRT

Marc Van Ranst, de KU Leuven-viroloog die mee de regering adviseert over maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zegt dat het nog een jaar duren voor we weer van een “normalisering” van ons leven kunnen spreken. Het terugschroeven van de coronamaatregelen moet volgens hem geleidelijk gebeuren. Van Ranst denkt dat het zaak wordt om te wachten op een vaccin en zegt dat massabijeenkomsten zoals Rock Werchter en Tomorrowland bijna zo goed als zeker niet zullen kunnen doorgaan op de geplande data.

Grote evenementen met internationale gasten zijn nog niet voor binnenkort, voorspelt Marc Van Ranst. “De un-lockdown zal in schijfjes gebeuren”, zei de viroloog in het VRT-programma De Afspraak. “Maar voor alles gaat normaliseren, moeten we wachten op een vaccin. Reken daarvoor zeker op een jaar.”

Na de afgelasting van het EK Voetbal, het Eurovisiesongfestival en de Olympische Spelen lijkt het er nu op dat we ook een kruis zullen kunnen maken over de zomerfestivals. Van Ranst vindt het een goed idee om zulke massa-evenementen uit te stellen tot er een vaccin is voor het nieuwe coronavirus. “Zoals Tomorrowland: tegen dan zal de grootste problematiek in ons land hopelijk voorbij zijn. Maar mensen ontvangen van over de hele wereld is gewoon onmogelijk”, zei hij.

Probleem met jongeren

Van Ranst benadrukte ook dat er nog alles aan gedaan moet worden om ervoor te zorgen dat de huidige maatregelen gerespecteerd worden. “We bereiken sommigen groepen nog onvoldoende met onze communicatie, zoals de jongeren”, zei de viroloog. Hij wees erop dat een aantal van de jongeren die momenteel kunstmatig beademd moeten worden op de afdelingen intensieve zorgen deelgenomen hebben aan de lockdownparty’s van vrijdag 13 maart.

Van Ranst zegt dat influencers jonge mensen moeten proberen te bereiken: “Wij worden daar niet gepercipieerd als betrouwbaar of als een voorbeeld.” Voor zijn part mag de communicatie naar jongeren best “afschrikwekkend” zijn: “Dit is geen computerspel. Hier gaan mensen echt dood.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.477.005
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810