Left Right
scrollTop top

Coronavirus: scholen moeten ramen en deuren wijd open zetten


coronavirus school ventilatie raam deur
© EPA

De richtlijnen die scholen krijgen over ventilatie en verluchting worden aangepast, aangezien experts hameren op het belang ervan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Scholen worden aangeraden om de ramen en klasdeuren wijd open te laten staan, ook bij kouder weer. “Dankzij de voortschrijdende wetenschappelijke en technische inzichten komen we steeds meer te weten over de aanpak van het virus via ventilatie en verluchting”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) in een persbericht.

De draaiboeken die in juni aan de scholen bezorgd werden voor het nieuwe schooljaar blijken nu al achterhaald te zijn. Heel wat experts vrezen dat het toenmalige advies, om klaslokalen enkele keren per dag te ventileren of te verluchten, niet zal volstaan.

“We leren steeds meer bij”, reageert Weyts. “Eerst was er veel aandacht voor handen wassen en gezonde afstand, vervolgens beseften we het belang van mondmaskers en daarna groeiden de inzichten rond ventileren en verluchten. Als de inzichten evolueren, dan moeten wij mee evolueren. Dan nemen we onze verantwoordelijkheid en actualiseren we de draaiboeken.”

CO2-concentratie

De WHO en verschillende experten gaven eerder al te kennen dat ventileren om de CO2-concentratie in een binnenruimte zo laag mogelijk te houden, een goede manier is om besmettingen met het coronavirus via aerosolen te voorkomen. Daarom gaat deze nieuwe richtlijn vanaf 1 september van kracht.

Scholen krijgen ook meer informatie en begeleiding bij ventileren, verluchten en de aankoop van een CO2-meter. De aankoop van zo’n meter wordt aangeraden. Hoe hoger de CO2-concentratie, afkomstig van uitgeademde lucht, namelijk ligt, hoe hoger het risico is op een coronabesmetting via aerosolen. Waar de grens van die CO2-concentratie moet liggen, moet nog concreet worden afgetoetst. Dat melden onder meer de Mediahuis-kranten.

Onderwijsinspectie

De Onderwijsinspectie zal tijdens schoolbezoeken gerichte adviezen geven over betere ventilatie en verluchting in de scholen. Op zijn minst moet de klasdeur op een kier blijven staan.

“Elk gebouw is immers anders: niet alleen de leeftijd, maar bijvoorbeeld ook de locatie van een school – langs een drukke steenweg, of in een rustige schoolstraat – heeft een impact op de ventilatie en verluchting”, laat het kabinet van Weyts weten.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308