Coronavirus: trends blijven dalen, binnenkort beslissing over versoepeling van maatregelen in scholen

coronavirus update hospitalisaties overlijdens 26 mei 2020
EPA

Sinds gisteren werd bij 198 mensen een coronabesmetting vastgesteld in België. De trend van het aantal besmettingen neemt af met 4 tot 5 procent per dag. De afgelopen 24 uur namen de Belgische ziekenhuizen 39 nieuwe coronapatiënten op. Dat zijn er iets meer dan gisteren, toch blijft ook deze trend op middellange termijn dalen met 3 tot 4 procent per dag. Sinds gisteren mochten ook 23 patiënten het ziekenhuis verlaten. In totaal zijn nu 15.320 mensen ontslagen uit het ziekenhuis.

EPA

Op intensieve zorg liggen 249 patiënten, dat zijn er 2 minder dan gisteren. Er is sprake van een daling met 5 procent per dag. Sinds gisteren stierven 23 mensen in ons land door het coronavirus. Er is sprake van een daling met 7 tot 9 procent per dag. Alle trends blijven dus dalen. Van de 23 doden vielen er 12 in Vlaanderen, 7 in Wallonië en 4 in Brussel.

Het totaal aantal besmettingen in ons land staat op 57.455. 85 serologisch positieve gevallen werden geschrapt uit het cijferbestand. Bij serologisch positieve gevallen is er sprake van een infectie uit het verleden. Bij de positieve PCR-tests daarentegen is er sprake van een nieuwe infectie. Daarom werden deze 85 overlijdens uit de statistieken van de nieuwe infecties gehaald.

(Belgische overheid lanceert corona-app begin juli.)

Dagelijks nieuwe besmettingen

EPA

Hoewel de trends dalen, worden er op dagelijkse basis nog steeds heel wat nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld in ons land. Het Nationaal Crisiscentrum raadt daarom iedereen aan om de volgende maatregelen zo strikt mogelijk te blijven volgen:

  • Blijf thuis als je ziek bent en neem rechtstreeks telefonisch contact op met je arts.
  • Herlees desnoods deze aanbevelingen en volg ze op. Op die manier helpt iedereen de verspreiding van de pandemie te vertragen en de meest kwetsbare groepen te beschermen.

(Veel coronabesmettingen bij slachthuismedewerkers: is vlees eten nog veilig?)

Onderwijs

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil de afstandsregels op scholen versoepelen. De vier vierkante meter die nu van kracht is, vormt volgens Weyts een groot struikelblok. De expertengroep GEES geeft vandaag een advies om te bekijken of een versoepeling mogelijk is. Als dat het geval is, wil Weyts er alles aan doen om zo veel mogelijk kinderen opnieuw naar school te krijgen in Vlaanderen. Dat melden onder meer de Mediahuis-kranten.

Bovendien wil premier Sophie Wilmès (MR) nu dat alle Belgische kleuters terug naar school gaan. Eerder werd al aangekondigd dat dat vanaf 2 juni mogelijk is in Vlaanderen, maar nu volgt ook de rest van het land. Zodra de experts van de GEES-groep daarover een gunstig advies geven, kan de federale regering kleuters de toelating geven om naar school te gaan. In België geldt er pas leerplicht vanaf 5 jaar.

(Versoepelingen coronamaatregelen: dit mag vanaf deze week opnieuw.)

Gesponsorde artikelen