Coronavirus: wetenschapper uit Netflix-hit ‘Pandemic’ denkt kortstondig vaccin gevonden te hebben

Jacob Glanville, één van de topwetenschappers uit de Netflixreeks Pandemic, doet onderzoek naar vaccins. Hij ontwikkelde al een vaccin tegen alle griepvarianten en nu staan hij en zijn team dicht bij een middel tegen Covid-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus.

Pandemic: How to Prevent an Outbreak verscheen net voor de coronacrisis op Netflix en werd een wereldwijde hit toen het virus zich over de hele wereld begon te verspreiden. In de serie vertellen topwetenschappers over enge, wereldwijde epidemieën. Eén van hen is dokter Jacob Glanville die in San Francisco zijn eigen bedrijf Distributed Bio oprichtte.

Hij zegt nu een middel gevonden te hebben dat Covid-19 wel eens zou kunnen tegen gaan. Glanville en zijn team baseerden zich voor het middel op 5 antilichamen die in 2002 het SARS-virus konden tegenhouden en neutraliseren. “We hebben ze verder ontwikkeld in ons laboratorium en ze blijken nu ook het SARS-CoV-2-virus op erg krachtige wijze te blokkeren en af te remmen”, zegt Glanville op de Amerikaanse radiozender KNUE.

Meteen testen op mensen

Net zoals bij de aanpak van farmareus Johnson & Johnson om een vaccin tegen het coronavirus te ontwikkelen, slaat Glanville een aantal stappen over in het proces van de tests. Dat gaat omdat het nieuwe coronavirus verwant is aan SARS en daarvoor werden enkele jaren geleden veel onderzoeken naar antilichamen gevoerd.

“We kunnen meesurfen op twee jaar onderzoek”, zegt Glanville. Het nieuwe virus maakt gebruik van dezelfde sleutel als SARS om cellen binnen te dringen. Het geneesmiddel waar Glanville aan werkt, moet de toegang tot die cellen blokkeren. 

Tot 10 weken bescherming

EPA

Glanville denkt dat de behandeling met zijn medicijn al binnen enkele minuten werkzaam zou zijn bij coronapatiënten: “Het is een soort van kortetermijnvaccin, maar dan een dat meteen werkt. Het effect van een vaccin zien we normaal pas na zes tot acht weken, terwijl dit al binnen de twintig minuten werkt. Je kan het een patiënt die besmet is met Covid-19 toedienen en na twintig minuten zit zijn of haar lichaam helemaal vol met de bewuste antilichamen.”

Een écht vaccin, zoals dat waar Johnson & Johnson aan sleutelt, zou wel een stuk langer effectief zijn dan de antilichamen van Glanville. Die zouden slechts tot tien weken bescherming bieden.

Compassionate use

Glanville schat dat hij tegen het einde van de zomer al klinische tests bij mensen kan uitvoeren. Als alles volgens schema loopt, zou het middel al in september toegediend kunnen worden in het zogenaamde uitzonderingsgeval van compassionate use.

Dat wil zeggen dat het gebruik van het geneesmiddel beperkt kan worden toegestaan zonder dat alle normale testprocedures al volledig doorlopen werden en zonder dat er een vergunning is. Het bedrijf zou al contacten gelegd hebben met twee grotere firma’s om op zo groot mogelijke schaal de antilichamen te kunnen produceren en verdelen.

Universele griepprik

Glanville richtte ook het bedrijf Centivax op om universele vaccins te ontwikkelen “om de resterende complexe ziekteverwekkers van de 21ste eeuw te behandelen, te genezen en uit te roeien”. Met zo’n universele vaccins zouden we beschermd kunnen zijn tegen alle vormen van influenza of griep. Wanneer we nu een griepprik krijgen, beschermt die tegen slechts een viertal varianten op het griepvirus. 

Meer
Lees meer...