Coronavirus: ziekenhuisopnames en besmettingen dalen, maar overlijdens stijgen

Bijna alle coronacijfers in ons land gaan de goede kant uit. Het aantal Covid-patiënten dat in het ziekenhuis wordt opgenomen én het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus daalt namelijk. Dat laatste is wel deels te verklaren doordat er minder getest wordt. Langs de andere kant gaat het aantal overlijdens weer lichtjes omhoog.

Volgens de meest recente cijfers van Sciensano is het gemiddelde aantal nieuwe coronabesmettingen per dag met 19 procent gedaald. In de week van 5 tot en met 11 februari werden elke dag namelijk 1.882 nieuwe besmettingen vastgesteld. De week daarvoor was nog sprake van elke dag gemiddeld 2.054 nieuwe besmettingen.

Minder testen, zelfde positiviteitsratio

Die daling is deels te verklaren door een daling in het aantal afgenomen tests. In diezelfde week werden namelijk elke dag gemiddeld 45.600 mensen getest op een besmetting met het coronavirus. De week daarvoor lag dat aantal nog 10 procent hoger, op 49.400.

De positiviteitsratio – het aantal positieve testen in vergelijking met het totale aantal – blijft wel ongeveer gelijk. Die ligt nu op 5 procent. Dat wil zeggen dat gemiddeld 5 op 100 testen positief terugkeert. Vorige week lag dat cijfer op 5,1.

Ziekenhuisopnames

De voorbije week (dus tussen 8 en 14 februari) zijn elke dag gemiddeld 119 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen opgenomen. Da’s een daling met 10 procent in vergelijking met de cijfers van een week eerder. Toen ging het om elke dag gemiddeld 126 opnames.

Gisteren, op 14 februari, werden nog 91 Covid-patiënten in het ziekenhuis opgenomen. 50 anderen mochten terug naar huis. Dat brengt het totaal op 1.598 coronapatiënten in het ziekenhuis. 307 van hen liggen op afdelingen intensieve zorgen. 178 mensen hebben beademing nodig.

Het is de tweede dag op rij dat de totale bezetting in de Belgische ziekenhuizen onder de 1.600 ligt. Het is al van 12 oktober geleden dat dat is gebeurd.

Overlijdens

Het aantal mensen dat overlijdt aan de gevolgen van Covid-19 is dan weer wel gestegen. In de week van 5 tot en met 11 februari overleden elke dag gemiddeld 41 mensen aan de gevolgen van de ziekte. Da’s een stijging met 6 procent in vergelijking met de cijfers van de week daarvoor. In totaal zijn nu al 21.662 landgenoten bezweken aan de gevolgen van het coronavirus.

Vaccinatie

Volgens de meest recente cijfers (die van 13 februari) hebben nu al 365.355 Belgen een eerste vaccinatie tegen Covid-19 gekregen. Da’s net geen 4 procent van de bevolking. 186.277 mensen zijn al volledig gevaccineerd. Da’s iets meer dan 2 procent van de volwassen bevolking. 

Lees ook:

Meer
Lees meer...