Cosmodrome Genk biedt bezoekers een blik op de sterren

Tijdens de Nationale Sterrenkijkdagen, georganiseerd door de Vereniging voor Sterrenkunde (VVS) konden bezoekers op 3 en 4 maart ook terecht in de Cosmodrome in Genk. Op die dagen stellen verschillende sterrenkijkposten hun apparatuur beschikbaar om bezoekers de kans te geven om de Maan, de reuzenplaneet Jupiter, de planeet Venus en de sterren (Orionnevel) met eigen ogen te bewonderen.

De Cosmodrome is ongetwijfeld de plek bij uitstek voor sterrenliefhebbers in Genk. Uitgebreide apparatuur maakt het mogelijk om elementen uit de sterrenhemel bloot te leggen voor het menselijk oog. Bezoekers kunnen er verschillende voorstellingen en exposities bewonderen over de ruimte en alles wat zich daar bevindt.

Afgelopen weekend bood de Cosmodrome in Genk haar bezoekers nog dat tikkeltje meer aan. De drie meter lange telescoop die zich in het observatorium van het gebouw bevindt, werd beschikbaar gesteld.

Op het waarnemingsterras werd nog plaats gemaakt voor extra telescopen. Hierdoor konden bezoekers genieten van een prachtig zicht van de Maan en de planeet Jupiter, tenminste als moeder natuur het toeliet. Bij helder weer zijn beide hemellichamen in deze tijd van het jaar goed zichtbaar. Op 4 maart was dat niet het geval, maar de bezoekers werden niet teleurgesteld: de Cosmodrome had een ruim vervangprogramma in petto.

Hoofd in de ruimte

Wat meteen opvalt aan de sterrenkijkpost in Genk, is de koepel boven op het dak. Bij aankomst konden bezoekers hier meteen terecht. Onder de koepel bevindt zich een full dome zaal, een high tech 360° projectiesysteem. Bezoekers kunnen er plaatsnemen in comfortabele zetels. Op het gebogen plafond wordt vervolgens de sterrenhemel geprojecteerd. Zo wanen ze zich letterlijk met hun hoofd in de ruimte.

Alle lichten in de zaal worden gedoofd. Het enige wat dan nog zichtbaar is, zijn de sterren aan de koepel. De koepel toont bezoekers hen datgene wat ze die avond kunnen zien bij een heldere hemel. De Grote Beer en andere sterrenbeelden kwamen zo ook aan bod.

Na de projectie volgde een simulatie van een rit in de ruimte. Vooral een leuk extraatje voor de kinderen onder de bezoekers.

Tot aan de zon en verder

Voor de gelegenheid werd Tom Corstjens, sterrenliefhebber en ex-medewerker van de Cosmodrome, uitgenodigd. Hij sprak de bezoekers over het waarnemen van een ‘deepsky’, alle verschijnselen die zich buiten ons zonnestelsel bevinden, zoals nevels en andere melkwegstelsels.

Vandaar de naam deepsky: ze bevinden zich enorm diep in de sterrenhemel. Maar het waarnemen van die verschijnselen vraagt veel oefening. Met behulp van sterrenkaarten, notities en schetsen komen echte ‘deepskyspotters’ tot prachtige resultaten.

De Nationale Sterrenkijkdagen zijn er om bezoekers te laten kennismaken met een ‘wereld’ die zich buiten onze aarde bevindt. Ze maken er kennis met alle wonderen uit die ruimte.

Volgend jaar vinden de Sterrenkijkdagen plaats op 23 en 24 februari.

© 2017 – StampMedia – Sara Stevens

Meer
Lees meer...