Sinds vorige maand kan je op Netflix kijken naar de Zuid-Koreaanse kookwedstrijd Culinary Class Wars. Hoewel het programma duidelijke gelijkenissen heeft met de populaire kookshow MasterChef, slaagt het er toch in om vernieuwend voor de dag te komen. Dit is waarom je zeker moet kijken.
Netflix zet nu al enkele jaren in op Zuid-Koreaanse series en films. Naast populaire fictiereeksen, zoals Squid Game, Sweet Home en The Glory, lanceerde de streamingdienst in de laatste jaren ook al verschillende populaire spelprogramma’s. Denk zo maar aan Physical: 100, The Devil’s Plan, Agents of Mystery en The Influencer. De nieuwste in dat rijtje is de kookwedstrijd Culinary Class Wars.
Culinary Class Wars
In Culinary Class Wars nemen 100 koks het tegen elkaar op. Aanvankelijk betreden 80 koks de arena. Het gaat om koks die een bescheiden restaurant uitbaten, werken in de cafetaria van een school of hulpkok zijn in een grotere keuken. Zij vormen de Black Spoons en worden enkel bij hun zelfgekozen bijnaam genoemd. De laatste 20 chefs zijn White Spoons. Hierbij gaat het om de elite uit de Zuid-Koreaanse culinaire wereld. In deze groep zitten sterrenchefs en bekende tv-koks. De twee groepen nemen het in verschillende rondes tegen elkaar op tot er op het einde maar één winnaar is.
Voor het programma wordt dus beroep gedaan op een populair principe in Zuid-Koreaanse media: de klassenstrijd. Die speelde ook al een belangrijke rol in bijvoorbeeld de film Parasite en de reeks Squid Game. In Culinary Class Wars is dit onderscheid aanvankelijk sterk te merken, waarbij de White Spoons niet hoeven deel te nemen aan de eerste opdracht. Maar hoe langer de wedstrijd vordert, hoe meer de grenzen tussen de twee groepen vervagen en de deelnemers ook met elkaar moeten samenwerken.
Dit zorgt voor een interessante situatie, waarbij het naast een individuele strijd ook om een strijd om eer gaat. De White Spoons willen namelijk geen gezichtsverlies lijden, terwijl de Black Spoons willen bewijzen dat ze aan het niveau van hun culinaire helden kunnen tippen.
Verschillende keukens
Hoewel het gaat om een Zuid-Koreaanse kookwedstrijd wordt er niet enkel Zuid-Koreaans gekookt. Zo zijn er ook verschillende chefs die uitblinken in de Noord-Koreaans, Japanse of Chinese keuken en zijn er zelfs enkel die gespecialiseerd zijn in de Italiaanse keuken. Ook zit er met Park Jun-woo een kok bij de White Spoons die lang actief was in ons land.
Netflix deelde ook al enkele van de recepten van populaire gerechten uit de reeks, waardoor je ook zelf de gerechten kan proberen te maken. Want neem het van ons aan: je zal honger krijgen van reeks en zelfs al een reisje naar Zuid-Korea beginnen plannen om de restaurants van de deelnemers te bezoeken.
Vanaf vandaag kan je het volledige seizoen – bestaande uit twaalf afleveringen – bekijken op Netflix.