Daar is kandidaat nummer vijf: burgemeester Walter De Donder wil CD&V gaan leiden

Vandaag nog zijn er twee kandidaten bijkomen, in de race om het voorzitterschap van CD&V. Dat brengt het aantal op liefst vijf.

Wat gebeurt er precies? Met Walter De Donder, de 59-jarige burgemeester van Affligem, stapt een vijfde kandidaat als voorzitter in de race. De man is vooral bekend als acteur, onder meer door z’n rollen in Kabouter Plop en Samson en Gert, maar sinds 2011 mag hij de tricolore ook in het echt omgorden in z’n thuisbasis in Vlaams-Brabant. Het is meteen de grootste verrassing van de race. De andere kandidaten hebben nationale ervaring in de politiek, De Donder enkel lokaal. Hij speelt dat ook uit: “De stem van de dorpsstraat klinkt niet luid genoeg in de Wetstraat”, zegt hij in een filmpje dat hij op Youtube plaatste.

De details: De Donder doet meteen de moeite om ferm wat afstand te nemen van z’n imago als acteur, en in te spelen op z’n rol als stem van de ‘dorpsstraat’. Hij plaatst meteen ook een oproep aan alle leden van CD&V: “Wat kan ik voor u doen?”.

Om rekening mee te houden? Het wordt een bijzonder drukke race, nu al, bij CD&V. Kandidaten hebben tot maandag de tijd om zich te melden. Naast De Donder zijn er nu vier in de race:

  • Vincent Van Peteghem, Vlaams parlementslid en burgemeester van De Pinte. Was voorzitter van de werkgroep die de CD&V-nederlaag moest evalueren, en geldt als een gematigde centrumkandidaat. Hij heeft een ACW-achtergrond, en brede steun bij parlementsleden.
  • Katrien Partyka, Vlaams parlementslid en burgemeester van Tienen. Gooit zich met een onbevangen kandidatuur, is ook een kandidaat van het midden, met roots in het ACW. Beantwoordde aan de oproep van een pak CD&V’ers dat ook een vrouw in de strijd moest.
  • Raf Terwingen, voormalig kamerlid, burgemeester van Maasmechelen. Eveneens centrumkandidaat, eveneens ACW-signatuur. Raakte niet meer verkozen in 2019, heeft z’n kandidatuur ruim afgetoetst en goed voorbereid. Rekent op een sterke score in Limburg.
  • Sammy Mahdi, jongerenvoorzitter van CD&V, gemeenteraadslid in Vilvoorde. Wil een ‘electroshock’ voor de partij, net zoals Conner Rousseau, kandidaat-voorzitter bij sp.a dat predikt bij de socialisten. Geldt als een eerder rechtse kandidaat.

En nu? De grote vraag is of er nu nog een kandidaat van op rechts de race in duikt. Pieter De Crem (CD&V) flirt al dagen met een mogelijke kandidatuur en schreef zelfs een manifest. Maar doet hij het echt? Verschillende bronnen binnen de partij insinueren “dat hij niet durft, omdat de score wel eens beschamend zou kunnen worden”. Hoe dan ook, als De Crem het niet doet, dan lanceert Hendrik Bogaert zich mogelijk. Ook hij geldt als een mogelijke kandidaat vanop rechts.

De essentie: Een race in twee trappen is moeilijk te voorspellen: met een breed veld, vijf kandidaten nu al, kan het wel eens heel versnipperd worden, zeker regionaal. De eerste ronde is daarbij echt een Russische roulette. Wie nationale bekendheid geniet, en een duidelijk profiel heeft, zoals Hendrik Bogaert, heeft dan duidelijk voordeel als er plots meerdere ACW-kandidaten opduiken, wat nu het geval is.

Gesponsorde artikelen