Left Right
scrollTop top

David ‘Ross’ Schwimmer: “Misschien moet er zwarte of Aziatische ‘Friends’ zijn”


Ross David Schwimmer Friends Central Perk

Friends is nog steeds razend populair, maar toch krijgt de serie zestien jaar na de laatste aflevering soms ook kritiek. Wie nu de reeks bekijkt, zal merken dat ze soms seksistisch, homofoob en niet echt inclusief is. David Schwimmer, Ross Geller in Friends, verdedigt zich nu tegen die kritiek.

Meer dan vijfentwintig jaar na de eerste aflevering van Friends heeft de reeks nog niets aan populariteit ingeboet. Netflix betaalde recent nog 100 miljoen dollar om de sitcom aan zijn catalogus te mogen toevoegen en geruchten over een reünie duiken om de zoveel tijd op.

Toch is niet iedereen nog even enthousiast over de serie. Jongeren die Friends recent pas ontdekt hebben, zijn soms geschokt door bepaalde homofobe, transfobe en seksistische verhaallijnen.

Baanbrekend

In een interview met de Britse krant The Guardian heeft David Schwimmer die kritiek weerlegd. “Het kan mij niet schelen. De waarheid is dat Friends baanbrekend was voor zijn tijd voor de manier waarop het omging met seks, het homohuwelijk en homoseksuele relaties. De eerste aflevering gaat over de vrouw van Ross die hem verlaat voor een andere vrouw. Er was ook een homohuwelijk van mijn ex en haar vrouw waar ik naartoe ben geweest”, verdedigt hij zich.

“Misschien moet er een volledig zwarte of een volledig Aziatische versie van Friends komen”, gaat Schwimmer verder. “Maar ik was mij bewust van het gebrek aan diversiteit en heb dan ook jaren gevraagd om Ross te laten daten met gekleurde vrouwen. Een van de eerste vriendinnen die ik had in Friends was een Aziatisch-Amerikaanse vrouw en later heb ik ook nog gedatet met zwarte vrouwen. Dat was een heel bewuste vraag van mijzelf.”

Reünie

In hetzelfde interview spreekt David Schwimmer ook over een mogelijke reünie. Hij heeft naar eigen zeggen nog regelmatig contact met de andere castleden Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc en Matthew Perry.

Hij zou graag deelnemen aan een eenmalige reünie met de andere acteurs in een praatprogramma, maar is tegen het idee om opnieuw in de huid te kruipen van hun personages uit Friends. “Ik denk dat iedereen er hetzelfde over denkt: waarom raken aan iets dat op een juiste manier is geëindigd?”, vraagt ‘Ross’ zich af. “Ik wil het niet doen puur voor het geld, het zou creatief iets moeten bijdragen.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…