‘De Mol’ aflevering 4: Had de mol de touwtjes in handen?

De Mol aflevering 4
VIER

De Mol was deze week toe aan aflevering 4 en het werd een aflevering waarbij het spel vooral psychologisch gespeeld moest worden. Twee kandidaten kregen de macht en hadden meer inspraak in het spel. Het is natuurlijk dé uitgelezen positie voor de mol, maar kreeg de mol de touwtjes wel in handen? Dit zijn onze nieuwe verdenkingen.

De Grieken lagen aan de basis van de democratie, en ook in De Mol was het tijd voor een beetje hiërarchie. Twee kandidaten kregen als volksvertegenwoordiger de macht in deze aflevering. Een buitenkans als mol natuurlijk, maar wanneer we naar de pot kijken, kon die z’n slag deze week niet slaan.

Opdracht 0: volksvertegenwoordigers

De groep moest twee volksvertegenwoordigers naar voren schuiven. Dat duo kreeg de macht tijdens de komende opdrachten en kreeg – naar goeie gewoonte – “wat voordelen”. En die voordelen wil natuurlijk iedereen te pakken krijgen. Iedereen – behalve Bart – wilde graag volksvertegenwoordiger worden, en na een kort (en van niemand echt overtuigend debat) mocht iedereen twee stemmen uitbrengen.

Hoogstwaarschijnlijk stemde iedereen – behalve Bart – op zichzelf en op één andere kandidaat. Wat de “opdracht” dus wel interessant maakte. Je gaat natuurlijk niet makkelijk op je hoofdverdachte stemmen, want je wil de mol geen macht geven. Salim en Dorien werden dus minder verdacht door de groep en werden door minstens één andere kandidaat aangewezen.

Wat zou de mol doen?

Voor de mol is het natuurlijk handig om in de positie van volksvertegenwoordiger terecht te komen. Je kan vanuit die positie de foute mensen aanwijzen voor bepaalde opdrachten.

Maar om in deze positie terecht te komen, heb je natuurlijk het vertrouwen van de groep nodig. En dat ligt volledig buiten de handen van de mol. De mol kon hier dus eigenlijk weinig doen en moest vooral hopen dat hij/zij voldoende vertrouwd werd door de groep.

Opdracht 1: Golfen met een handicap en een muzikale metroreis

Voor de eerste opdracht moesten de kersverse volksvertegenwoordigers de groep meteen in twee verdelen: drie muzikale kandidaten en vier kandidaten met een goede oog-handcoördinatie. Bijna zonder overleg kiezen Salim en Dorien voor Alina, Christian en Laure als muzikale kandidaten, de rest vormt dus de coördinatiegroep.

Alina, Christian en Laure moeten met de metro naar het Syntagmaplein, Bart, Dorien, Jolien en Salim gaan te voet. Maar elke groep krijgt onderweg enkele opdrachten voorgeschoteld. De muzikale groep krijgt vragen waarmee ze met een juist antwoord naar een metrostation met een opdracht kunnen. En de coördinatiegroep moet onderweg golfen met een handicap. Dorien krijgt een verrekijker als bril, Jolien moet golfen met haar hoofd en Bart en Salim zijn aan elkaar vastgebonden. Voor hen was het waarschijnlijk niet al te gemakkelijk, maar voor ons was het wel echt genieten.

Wat zou de mol doen?

Omdat de volksvertegenwoordigers de hele aflevering lang de macht hadden over de groepsindeling, is het moeilijk om in te schatten wat de mol zou doen. Tenzij de mol Salim of Dorien is, heeft die eigenlijk geen impact op zijn of haar positie in het spel.

Toch lijkt het ons makkelijker om als mol bij de metrogroep te zitten. Daar valt namelijk meer tijd te rekken. Je kan tijd verspelen bij het touwspringen of bij het karaokemomentje en ook een fout antwoord kost tijd. Te laat binnenkomen zorgde ervoor dat er niets verdiend werd en dat zelfs het bedrag van het andere team niets meer waard was.

Opdracht 2: Calorieën binnenspelen en verbranden

Voor de tweede opdracht mochten onze (fris uitgeslapen) volksvertegenwoordigers bij een glaasje champagne beslissen wie van de groep bourgondiërs waren. De bourgondiërs mochten een schranspartij gaan houden in een lokaal restaurant, terwijl de rest van de groep verwacht werd in de fitness.

De bourgondiërs, het olijke duo Dorien en Bart, moesten de gerechten vinden waaraan een fout ingrediënt werd toegevoegd. Maar alle calorieën die zij naar binnen speelden, moesten de andere vijf kandidaten verbranden in de fitness. Het aantal opgegeten calorieën was het bedrag dat verdiend kon worden, maar dat werd enkel binnengehaald als er minstens evenveel calorieën verbrand werden in de fitness. Als Dorien en Bart ook nog eens de drie gerechten kunnen aanwijzen, dan komt er nog eens 1.000 euro bij in de pot.

Wat zou de mol doen?

De makkelijkste plaats om te mollen, is in het restaurant. Daar kan je een gigantische hoeveelheid calorieën binnenspelen, die onmogelijk te verbranden is. En daarnaast kan je ook nog eens de foute gerechten aanwijzen, waardoor er opnieuw 1.000 euro verloren gaat. In de fitness kan je traag sporten en weinig calorieën verbranden, maar aangezien je daar met vijf bent, is je persoonlijke bijdrage minder van belang.

Maar zoals we al zeiden, als de mol niet Salim of Dorien is, maakt deze denkoefening eigenlijk niet uit. Want de mol heeft waarschijnlijk niet zelf kunnen kiezen waar hij/zij zit in deze opdracht.

Opdracht 3: “Ik spring (niet) uit een vliegmachien”

Voor de derde opdracht mochten de volksvertegenwoordigers een beetje langer uitslapen. De andere kandidaten kregen de kans om uit een vliegtuig te springen. Maar er waren maar vier parachutes. Omdat springen zonder parachute wel heel onverantwoord was, moest er dus één persoon op het vliegtuig blijven. Het was belangrijk dat de groep strategisch koos wie dat werd, want als deze kandidaat niet geraden werd door de volksvertegenwoordigers, dan kregen ze “een voordeel” in handen.

Dat voordeel werden pasvragen. Al stond dat niet helemaal vast. Onze volksvertegenwoordiger Salim en Dorien konden namelijk kiezen of er in de opdracht gespeeld werd voor geld, of voor pasvragen. Speelden ze voor geld, dan werd er 4.000 euro verdiend als ze juist gokten, speelden ze voor pasvragen, dan kregen zij 10 pasvragen wanneer ze juist gokten. Maar als ze fout gokten, dan gingen de pasvragen naar “het plebs”. Het werd een psychologisch spelletje, dat uiteindelijk hard gespeeld werd door Bart.

Wat zou de mol doen?

Als volksvertegenwoordiger heb je in deze opdracht natuurlijk het meeste macht. Maar je weet ook al op voorhand dat de gemiddelde kandidaat voor pasvragen zou gaan en dat geld verdienen in deze opdracht sowieso bijna onmogelijk is.

Alina

Onze Benjamin van het jaar doet nog steeds mee en wordt voor ons elke week minder verdacht.

Alina De Mol 2020
VIER

Alina is de mol want:

We kunnen Alina tijdens de eerste opdracht maar op één klein foutje betrappen en dat is de fout bij de allereerste vraag. Daar gokt ze dat het instrument een balalaika is (al denkt ze dat dat Russisch is), maar ze zet haar fout al snel recht en er gaat niet al te veel tijd verloren.

In de derde opdracht houdt Alina haar leugen vol, waardoor er dus zeker geen geld in de pot komt. Als ze zou bekennen, kon er mogelijk wél geld verdiend worden. Door te liegen werd er sowieso niets verdiend.

Alina is NIET de mol want:

Tijdens het raden van de nummers, het touwspringen en het karaokezingen in de eerste opdracht doet Alina flink haar best. Dat kon natuurlijk allemaal met het oog op te laat binnenkomen zijn, maar op het einde beslist ze om voor de naam van Slongs Dievanongs naar de dichtstbijzijnde halte te gaan om geen tijd te verspelen. Ze houdt de tijd dus wel degelijk in de gaten en probeerde om op tijd binnen te komen en bijgevolg geld te verdienen.

In de tweede opdracht gaat Alina tot het uiterste in de fitness en heeft ze ook snel door waar het nieuwe fitnesstoestel voor dient. Waardoor ze snel het restaurant kunnen contacteren.

Bart

Bart is nog steeds de man met 10.200 euro op z’n kop en ook deze aflevering laat hij zien dat hij over lijken gaat om het spel te winnen.

Bart De Mol 2020
VIER

Bart is de mol want:

In de tweede opdracht houden Bart en Dorien een ongezien schransfestijn. Zo moedigt hij Dorien zelfs aan om alles volledig op te eten om zo “meer geld binnen te halen”. Dat is uiteindelijk wel waar, maar het maakt de opdracht voor de rest van de groep wel moeilijker. Ook merkt hij de rinkelende telefoon pas laat op, waardoor het duo nog wat extra calorieën kan binnenspelen. Ook merkt hij de kappertjes in de drank niet. Oké, het is een onbekende drank, maar je zou toch eerder verwachten dat er iets fout is met de Griekse drank dan met cola of fanta.

In de derde opdracht gooit Bart het op een akkoordje met de volksvertegenwoordigers. Het lijkt op een actie van een fanatieke kandidaat, maar het kan ook een bewuste actie zijn om verdeeldheid te zaaien binnen de groep. Want die verdeeldheid was er na de opdracht. Door zelf zo hard voor vrijstellingen en pasvragen te gaan, zet Bart ook andere kandidaten aan om over lijken te gaan voor deze voordelen, die meestal ten koste gaan van geld.

Bart is NIET de mol want:

in de eerste opdracht hangt Bart vast aan Salim en zijn ze met hun tweetjes wel de beste golfers. Ze verspillen geen tijd en raken het doel zelfs van ver. De golfgroep is ook ruim op tijd binnen waardoor er geld verdiend wordt.

Bart z’n fanatieke gedrag in de laatste opdracht kan ook gewoon zijn manier van spelen zijn. We wisten al dat Bart veel over heeft voor voordelen in het spel (TIENDUIZEND TWEEHONDERD EURO) dus konden we dit wel verwachten van de advocaat. Doordat hij klikte, bestond ook de kans dat er geld verdiend werd in de opdracht. Als Salim en Dorien toch voor geld waren gegaan, was er dankzij Bart 4.000 euro in de pot beland. Een risico dat je als mol minder snel zou nemen.

Christian

Christian is en blijft een geweldige sfeermaker in de groep die ook zijn uiterste best lijkt te doen.

Christian De Mol 2020
VIER

Christian is de mol want:

Er valt Christian heel weinig te verwijten in deze opdrachten. In de eerste opdracht gaat hij snel mee in het foute antwoord op de eerste vraag, waardoor het team eerst naar de foute halte gaat. Maar dat zet hij nadien ruimschoots recht.

In de laatste opdracht verklapt Christian dat Bart niet sprong. Daar krijgt hij uiteindelijk geen pasvragen voor in ruil, maar het zorgt wel voor verdeeldheid binnen de groep. En het zet de rest ook aan om meer voor pasvragen en vrijstellingen te gaan.

Christian is NIET de mol want:

Na zijn kleine flater in de eerste opdracht geeft Christian het ene juiste antwoord na het andere. Zo herkent hij zelfs als enige de boysband Blue en haalt hij z’n innerlijke Wim Soetaer en Koen Wouters naar boven. Hij spurt ook met twee treden tegelijk de trap op, wat ons niet makkelijk lijkt.

Ook in de fitness geeft Christian alles wat hij kan. Hij sport zich te pletten en heeft ook snel de pincode van de gsm door. Op dat moment telt elke seconde, want hoe langer het duurt voor ze bellen, hoe meer Bart en Dorien kunnen eten.

In de laatste opdracht is Christian als enige naïef genoeg om te geloven dat Salim en Dorien voor geld zijn gegaan. Dat zet hem ook aan om te verklikken wie niet uit het vliegtuig sprong. Verklikken is de enige optie om geld te verdienen in deze opdracht. Als mol wil je dat natuurlijk liefst vermijden.

Dorien

Dorien zat deze aflevering samen met Salim in een luxepositie. Ze kon voor elke opdracht beslissen wie waar werd ingeschakeld. Een positie van waaruit je stevig kan mollen.

Dorien De Mol 2020
VIER

Dorien is de mol want:

In de eerste opdracht krijgt Dorien de moeilijkste handicap, al weten we natuurlijk niet echt hoe moeilijk die is. Ze kan de ballen amper raken en raakt hem in het begin per ongeluk en mept hem later de struiken in. Dat kan zijn omdat ze inderdaad heel slecht kan kijken of zou ze haar handicap een beetje uitvergroten?

Tijdens het dinertje met Bart blijft Dorien verder eten. Ze proberen zelfs bewust zoveel mogelijk te eten, waardoor de groep in de fitness steeds meer calorieën moet verbranden. Ze wijst ook het foute hoofdgerecht aan, waardoor er geen 1.000 euro extra in de pot komt. Verder merkt Dorien pas laat dat de telefoon onder de tafel aan het rinkelen is, waardoor ze nog snel wat extra calorieën kunnen eten.

Dorien moet bij de laatste opdracht geen seconde nadenken alvorens ze zegt dat ze voor de pasvragen gaat en dus 4.000 euro aan zich voorbij laat gaan. Op die manier is de laatste opdracht al meteen niets waard en kan ze dus rustig toekijken wat er gebeurt.

Dorien is NIET de mol want:

Dorien en Salim hebben de indeling van de kandidaten tijdens de twee eerste opdrachten goed gemaakt. De juiste kandidaten zaten op de juiste plaats en er werd tijdens de twee eerste opdrachten heel wat geld verdiend.

Door veel te eten in de tweede opdracht, kan er uiteindelijk ook meer geld verdiend worden. Het maakt de opdracht moeilijker, maar het schransfestijn is dus ook goed voor de pot, die een dikke 5.000 euro rijker werd.

Dat Dorien en Salim in de derde opdracht voor pasvragen gaan, is ook gewoon kandidatengedrag. Een cadeautje van tien pasvragen is niet niets en kan je heel wat verder helpen in het spel.

Jolien

Jolien liep vorige week sterk in de kijker, maar deze week hield ze zich wat meer gedeisd.

Jolien De Mol 2020
VIER

Jolien is de mol want:

Bij de eerste opdracht speelt Jolien de bal tijdens de eerste hole in een bloemenperkje, waardoor er enkele slagen verspeeld worden. Nadien is ze er wel als de kippen bij om Dorien (terecht weliswaar) aan te wijzen als de zwakste schakel.

Jolien blijft in de laatste opdracht liegen. Daardoor zou er met zekerheid geen geld in de pot komen. Als Jolien de waarheid zou spreken, kon er mogelijk geld in de pot komen. Liegen zorgt ervoor dat er zeker niets verdiend wordt.

Jolien is NIET de mol want:

Jolien en haar golfende gezelschap zijn uiteindelijk ruim op tijd binnen en dat komt ook door enkele rake slagen met haar hoofd.

In de tweede opdracht geeft Jolien alles in de fitness, waardoor er meer calorieën verbrand werden dan er gegeten werden. Zo kwam er op slag meer dan 5.000 euro in de pot.

Jolien verliest zichtbaar haar geduld wanneer ze hoort dat Bart opnieuw voor een voordeel is gegaan. Het lijkt ons vooral een reactie van een kandidaat die bang is dat ze het spel zal moeten verlaten.

Salim

Salim en Dorien werden in het begin van de aflevering aangesteld als volksvertegenwoordiger.

Salim De Mol 2020
VIER

Salim is de mol want:

Het lijkt in de tweede opdracht alsof Salim niet alles geeft in de fitness, hij blijft vooral het bord met de calorieën in de gaten houden. Bovendien stopt hij om daarnaar te kijken altijd even met sporten.

Salim volgt Dorien meteen wanneer ze voor pasvragen wil gaan in de laatste opdracht. Zo komt er dus al zeker geen 4.000 euro in de pot. De opdracht is zo al meteen een nuloperatie.

Salim is NIET de mol want:

Dorien en Salim hebben de indeling van de kandidaten tijdens de twee eerste opdrachten goed gemaakt. De juiste kandidaten zaten op de juiste plaats en er werd tijdens de twee eerste opdrachten heel wat geld verdiend.

Salim en zijn Siamese tweelingbroer Bart zijn in de eerste opdracht de beste golfers en zorgen er zo voor dat er niet nodeloos tijd verspild wordt. De groep komt uiteindelijk ruim op tijd aan en maakt het zo mogelijk om geld te verdienen.

Dat Dorien en Salim in de derde opdracht voor pasvragen gaan, is ook gewoon kandidatengedrag. Tien pasvragen zijn niet niets en kunnen je heel wat verder helpen in het spel.

Afvaller: Laure

Laure De Mol 2020
VIER

Met Laure gaat er opnieuw een verdachte kandidate naar huis. Laure speelde het spel soms sluw, waardoor ze door velen ook gezien werd als verdacht. Maar de sportieve 46-jarige is het slachtoffer geworden van de tien pasvragen die Dorien, Salim en Bart in hun bezit hadden.

Onze hoofdverdachten

Na deze week zijn de verhoudingen opnieuw flink door elkaar geschud. We kijken daarom naar twee nieuwe hoofdverdachten: onze Siamese vrienden Salim en Bart. Salim had macht als volksvertegenwoordiger, maar gebruikte die vooral om mee te gaan in de ideeën van Dorien. Op die manier maakte hij zichzelf niet verdacht, maar werd er wel geld uit de pot gehouden. We kregen in de laatste opdracht ook een nieuwe kant van Salim te zien, die van een manipulatieve en snoeiharde onderhandelaar. Nuttige eigenschappen voor een mol natuurlijk.

En ook Bart is weer terug onder onze radar. De snelheid waarmee Bart zijn kar keert tegenover de groep, is opmerkelijk. En ook bij het etentje maakte Bart zich verdacht. Enerzijds door veel te eten en het foute drankje al snel weg te zetten. Anderzijds door de telefoon lang te laten rinkelen.

Gesponsorde artikelen