‘De Mol’: Wie zijn de beste en slechtste mollen ooit?

De achtste mol uit de geschiedenis van De Mol op de Belgische televisie is sinds vorige week eindelijk bekend. De amper 20-jarige Alina wist heel wat kandidaten en kijkers te misleiden. Ze zorgde bovendien voor de laagste prijzenpot ooit bij De Mol. Maar hoe deden haar voorgangers het?

Voor we aan onze lijst beginnen, moeten we uiteraard eerst afbakenen wat ons criteria is om te bepalen wat een ‘sterke’ en wat een ‘zwakke’ mol is. Daarvoor kan je heel wat dingen in rekening brengen, maar het enige objectieve is de prijzenpot op het einde van het seizoen. We beseffen uiteraard ook dat je dat als mol nooit helemaal zelf in de hand hebt en andere factoren daarin ook een rol spelen.

Tot slot geven we ook nog even mee dat we niet enkel kijken naar de vijf meest recente seizoenen van De Mol, maar ook naar de drie eerste. We hebben er ook voor gekozen om geen rekening te houden met inflatie en dus gewoon te kijken naar hoe hoog het eindbedrag was op het moment van de opnames.

8. Elisabet (seizoen 7): € 34.050

Elisabet De Mol seizoen 7
VIER

Het voelt heel oneerlijk en zelfs een beetje respectloos om Elisabet op deze ‘laatste’ plaats te zetten. De spoedarts trok namelijk naar Vietnam zonder enige manier van voorbereiding en kreeg daar maar aan het einde van aflevering één te horen zij dat seizoen de mol zou zijn. Met nachtelijke briefings, tips op het toilet en veel improvisatie wist ze toch nog heel wat opdrachten te doen mislukken … straf gespeeld!

Winnaar: Axel

7. Marc (seizoen 3): € 33.100

marc-simons-de-mol-seizoen-3-cover
VRT

Ondanks het waanzinnige succes wilde Woestijnvis eerst eigenlijk geen derde seizoen maken van De Mol. Na twee jaar onderbreking kwamen ze op die stappen terug en dus kwam er in 2003 nog één laatste seizoen met Michiel Devlieger als presentator. Mol Marc slaagde er de eerste afleveringen goed in om de prijzenpot laag te houden, maar zag die naar het einde toe toch nog redelijk stijgen. Het was uiteindelijk de pas 22-jarige Stijn die met het geld naar huis moest.

Winnaar: Stijn

6. Gilles (seizoen 4): € 30.790

Gilles Van Bouwel seizoen 4 De Mol
VIER

In 2016 haalde Woestijnvis De Mol van onder het stof. Tien kandidaten trokken naar Argentinië voor “het avontuur van hun leven”. Daar leek het er even op dat de prijzenpot gigantisch groot zou worden want al na vier afleveringen bedroeg die 25.000 euro. Daarna bleek geld winnen voor veel kandidaten ineens minder belangrijk en werd er vooral gestreden voor een plaats in de finale. Daar wist Gilles Van Bouwel handig gebruik van te maken om zoveel mogelijk proeven te doen mislukken. Uiteindelijk was het Cathy die de finale won. Gilles zelf won later De Slimste Mens ter Wereld en is nog steeds aan de slag bij Woestijnvis.

Winnaar: Cathy

5. Magda (seizoen 1): 1.150.000 frank (€ 28.508)

magda-ral-de-mol-seizoen-1-plat
VRT

Meer dan 21 jaar geleden eindigde het eerste seizoen van De Mol. Toenmalig presentator Michiel Devlieger onthulde toen dat Magda de allereerste mol ooit was en Hugo de allereerste winnaar. Hij mocht met 1.150.000 Belgische frank naar huis. Een heel mooie prijzenpot als we rekening houden met de inflatie. Magda kreeg overigens ook een mooie prijs want na het programma begon ze een relatie met medekandidaat Guy, de laatste afvaller voor de finale. Het koppel zou zelfs een kind krijgen, al zijn ze nu niet meer samen.

Winnaar: Hugo

4. Hugo (seizoen 2): 1.145.000 frank (€ 28.384)

Hugo De Mol seizoen 2
VRT

De gepensioneerde kolonel Hugo was met zijn 67 jaar niet alleen de oudste mol ooit in België, hij is ook de meest succesvolle van de eerste drie seizoenen. Hugo heeft bovendien nog een andere straffe prestatie op zijn naam staan. Hij is namelijk de enige van de acht mollen die niet door beide medefinalisten ontmaskerd was. Verliezend finaliste Niki verdacht namelijk tot op het einde Marianne, die uiteindelijk met de prijzenpot naar huis mocht.

Winnaar: Marianne

3. Pieter (seizoen 6): € 27.665

Pieter De Mol seizoen 6
VIER

Ook priester Pieter deed het zeer goed als mol. Niet alleen slaagde hij erin om de prijzenpot beperkt te houden, ook bij de kijker bleef hij heel lang totaal niet verdacht. Uiteindelijk wisten zijn vrienden en medefinalisten Bahador en Lloyd hem toch te ontmaskeren en mocht die laatste met de prijzenpot naar huis.

Winnaar: Lloyd

2. Eline (seizoen 5): € 27.250

Eline De Mol seizoen 6
VIER

De prijzenpot van seizoen 6 in Zuid-Afrika tikte aanvankelijk goed aan. Maar vanaf de vierde aflevering werd er vier weken lang zo goed als geen geld verdiend. De kandidaten leken niemand te vertrouwen en begonnen vaak zonder veel na te denken aan de opdrachten. Goed gespeeld dus als mol van Eline en uiteraard ook van winnaar Davey.

Winnaar: Davey

1. Alina (seizoen 8): € 22.835

Alina De Mol seizoen 8
VIER

Het huidige seizoen van De Mol kon voor mol Alina niet beter beginnen met Bart die maar liefst 10.200 euro over had voor een vrijstelling. Toch kunnen we ons niet van de indruk ontdoen dat de makers daarop geanticipeerd hebben en er later iets meer en iets makkelijker geld viel te verdienen viel dan de voorbije jaren. Bovendien had Alina voor die vrijstelling ook 5.400 euro geboden en bood Bruno ook 7.500 euro. Dus zelfs zonder Bart was de pot historisch laag geweest. Straffe prestatie van de 20-jarige Alina.

Winnaar: Jolien

Meer
Lees meer...