‘De Mol’: Groepspot historisch laag na opvallende actie van de mol?

Het was vandaag al tijd voor de zesde aflevering van De Mol. De groep trok naar de Duitse hoofdstad Berlijn waar hen verschillende opdrachten te wachten stonden. Deze aflevering werd er uiteindelijk niets verdiend en start de groepspot met 7.000 euro minder dan hij begon. Het werk van de mol?

Een nieuwe zondag, dat betekent een nieuwe aflevering van De Mol. De groep (inclusief Isidoor) zit nog steeds in Duitsland, waar ze de dirndls en lederhosen deze keer achterwege mogen laten, maar kennismaken met de geschiedenis van de Berlijnse muur. Daarbij mochten ze deze week niets opschrijven over de mol. Gelukkig kunnen wij dat wel.

Opdracht 1: Zoek de verschillen

De Mol 6 opdracht 1
Play4

Voor de eerste opdracht maakt de groep kennis met de street art in Berlijn. Die moeten ze in de eerste fase van de opdracht gaan fotograferen. In het tweede deel moeten ze dan op foto’s van de werken het verschil zoeken en omcirkelen. Elk juist gevonden verschil levert 500 euro op. Ze krijgen hun eigen foto’s niet mee, maar moeten via de walkietalkie contact maken met de rest van de groep die de foto’s zo goed mogelijk moeten omschrijven.

Maar ze kunnen tijdens het zoeken uitgeschakeld worden door de aanvallers, ervaren beoefenaars van parkour. Die mogen pas vertrekken wanneer de kandidaat aan het graffitispel een fout maakt.

Wat zou de mol doen?

Als mol kan je hier makkelijk saboteren door op je foto net het belangrijke element van de foto te missen, waardoor het al sowieso onmogelijk is om het verschil te vinden. Een andere manier is om te saboteren, is aan de walkietalkie door het cruciale deel van de informatie niet door te geven. Tot slot kan je natuurlijk ook al snel een fout maken bij het graffitispel en zo al snel een aanvaller het veld in sturen.

Het is als mol natuurlijk ook handig dat jij als mol de speler bent die alleen het veld in mag. Zo kan je er in je eentje voor zorgen dat er 6.000 euro verdiend wordt in plaats van de 3.000 euro die al verdiend was.

Opdracht 2: Dossiers inkijken

De Mol 6 opdracht 2
Play4

In de tweede opdracht krijgen de kandidaten de kans om in de dossiers van hun medekandidaten te snuffelen. Daarin staat alle informatie die ze nodig kunnen hebben tijdens het invullen van de test. Als niemand in de dossiers kijkt en informatie in zijn of haar molboekje schrijft, komt er 4.000 euro in de pot.

Uiteindelijk komt de groep te weten dat iemand in de dossiers heeft gekeken. Wie niet in de dossiers heeft gekeken, kan een bod uitbrengen op de videobeelden. Daarop is te zien wie in de dossiers gesnuffeld heeft. De speler die het hoogste bod uitbrengt mag naar één tape kijken. Als dat de tape is van de persoon die in de dossiers keek, verdient de kijker een vrijstelling.

Wat zou de mol doen?

Als mol is het hier heel makkelijk, maar ook best opzichtig, om in de dossiers te kijken. Het makkelijkste is dus om iemand te overtuigen om in de dossiers te kijken. Dat kan dus door vooraf, achter de schermen, te zeggen dat je info mist of dat je toch graag wat meer zou weten van je medekandidaten.

In de tweede fase van het spel kan je als mol een hoog bod maken en zo veel geld uit de groepspot spelen.

Opdracht 3: Met het vliegtuig naar Brussel

De Mol 6 opdracht 3
Play4

Voor de derde opdracht mogen twee kandidaten van Berlijn naar Brussel vliegen, in een vluchtsimulator welteverstaan. De andere kandidaten krijgen een kwartier om instructies te zoeken in een hangar. Daar hangen de instructies als papieren vliegtuigjes in de lucht, maar er hangen ook lege papieren tussen.

Daarna is het ook aan de kandidaten aan de grond om vliegtuigjes te vouwen en die door een hoepel te gooien. Maar daarbij kunnen ze ook in het foute hok gooien en de piloten zo met een probleem opzadelen. De kandidaten in de hangar moeten later de instructies voor de landing verdienen door een vliegtuigje door een parcours te loodsen.

De piloten kunnen ook bellen naar de controlepost, maar dan begint de inzet van de opdracht te verminderen.

Wat zou de mol doen?

Als mol zit je het beste in de hangar. Als je instructies mist of geen brandstof kan verdienen, dan zal de vlucht mislukken en kan er dus geen geld verdiend worden. In de vluchtsimulator kan je dingen fout doen, maar daar zit er ook een medekandidaat die ervoor kan zorgen dat alles toch goed loopt.

Annelotte

De Mol 6 Annelotte
Play4

Annelotte is de mol want:

Tijdens de eerste opdracht duurt het lang voor Annelotte het verschil op de tweede foto vindt. Daar is een volledig oor weggewerkt en wij vonden de foto zonder het oor er toch heel vreemd uitzien. Het is daarom toch verdacht dat ze nooit zelf vraagt of de vrouw op de afbeelding een oor mist, maar dat ze het uiteindelijk van Jasmien moet horen.

Bij de derde foto zegt Annelotte meteen, dat gaat een van de tekeningen op het truitje van het meisje zijn. Dat is het niet. Wanneer Jasmien haar de juiste fout doorgeeft, luistert Annelotte niet en zoekt ze verder op de trui. Niet veel later worden ze uitgeschakeld. Als Annelotte de fout had gehoord, hadden ze de laatste 500 euro kunnen verdienen.

Wanneer ze zelf informatie moet doorgeven over de bril, zegt Annelotte “de bril bij de linkerman”, is dat omdat ze weet dat de bril verschoven is en daar even een fout maakt?

Annelotte “vergeet” door te geven dat er een tweede aanvaller vertrekt, daardoor zijn Lennart en Jasmien niet op de hoogte van zijn komst.

Annelotte stelt zichzelf kandidaat om aan de grond te blijven voor de derde opdracht. Op die positie oefen je meer invloed uit op de slaagkansen van de opdracht.

Het feit dat Annelotte in de hangar het vliegtuigje door het parcours loodst, is ergens ook verdacht. Daardoor zullen Lennart en Jasmien het moeten doen met de instructies op het papier, terwijl de controlepost hen beter had kunnen begeleiden tijdens de landing.

Annelotte is niet de mol want:

Aan de ontbijttafel roept ze iedereen op om “op de Leerdammer” te zweren dat ze niet in de molboekjes gaan kijken, dat zou de groepspot 4.000 euro kosten. Door iedereen dit te laten beloven, zal een mogelijke twijfelaar zich toch aan deze belofte kunnen houden, waardoor het grote bedrag binnen kan zijn.

Bij de eerste opdracht vindt Annelotte uit zichzelf het verschil op de wereldbol. Daarbij heeft ze zelfs de informatie van Jasmien en Lennart aan de tablet met de foto niet nodig. Ze verdient zo, eigenlijk volledig op haar eentje, 500 euro voor de groepspot.

Wanneer Annelotte en Sven informatie moeten doorgeven, begint Annelotte al snel over de bril, daar zit de fout. Door dus over de bril te beginnen, kan die fout sneller opgemerkt worden.

Het lijkt er ook op dat Annelotte bij de laatste foto als eerste over de tekst boven de foto begint. Het eerste dat we daarover horen, is namelijk Jasmien die zegt: “Staat er bij jullie wel iets boven dan?” Dat betekent dat Annelotte ook hier als eerste over het juiste verschil begon.

Annelotte kan als tweede een vliegtuigje in de kerosinehoepel gooien waardoor Lennart en Jasmien kunnen verdervliegen.

Op het einde van de opdracht weet Annelotte haar vliegtuigje door het parcours te leiden waardoor Lennart en Jasmien de landingsinstructies krijgen. Daardoor moeten Jasmien en Lennart geen laatste keer contact opnemen met de controlepost en kunnen ze de landing inzetten zonder geld te verliezen.

Lennart

De Mol 6 Lennart
Play4

Lennart is de mol want:

Wanneer Lennart aan de graffiti staat, maakt hij al bij de zesde reeks een fout. Daardoor kan de tweede aanvaller al snel vertrekken en wordt het voor Sven en Annelotte moeilijk om de derde foto nog te halen.

Op het moment dat Lennart de aanvallers moet beschieten, vraagt Jasmien of het mannetje op de foto een riem draagt. Op dat moment roept Lennart: “Zwijg nu eens en zeg dat ze in het vervolg moeten laten weten wanneer er zo’n pipo vertrekt”. Probeert hij hier de aandacht weg te houden van het juiste antwoord?

Lennart laat zich aantikken door de aanvaller nog voor Philip de foto bereikt heeft. Zo zal hij al meteen ook moeten afweren en z’n aandacht zo moeten verdelen.

Wanneer Lennart en Jasmien moeten landen, loopt het fout. Ze kiezen ervoor om geen hulp in te schakelen, waardoor ze te vroeg aan de grond komen. Daardoor wordt er geen geld verdiend. Als ze belden naar de controlepost hadden ze nog geld verloren, maar in dat geval was er ten minste iets verdiend.

Lennart maakt het hoogste bod, een bod van maar liefst 10.000 euro, om naar de tapes te kijken. Daarmee verdwijnt in één keer meer dan de helft van het verdiende geld uit de groepspot. Als kandidaat wil je natuurlijk graag een vrijstelling, maar je wil ook nog steeds geld verdienen op het einde van de rit. Door 10.000 euro uit de groepspot te spelen, kan je dan ook op slag veel minder verdienen.

Lennart is niet de mol want:

Lennart weet de eerste aanvaller makkelijk uit te schakelen wanneer hij het in het veld staat. Daardoor kunnen ze – heel even – zorgeloos zoeken.

Wanneer Lennart en Jasmien een tegenligger tegenkomen tijdens hun vlucht kan Lennart deze al snel foutloos ontwijken, met hulp van de controletoren. Daardoor gaat er wel 300 euro verloren van de inzet.

Door 10.000 euro te bieden, loop je enorm in de kijker. Dat lijkt ons een enorm risico dat je als mol enkel kan nemen als je weet dat niemand je verdenkt. En dat lijkt in deze fase van het spel bijna onmogelijk.

Philip

De Mol 6 Philip
Play4

Philip is de mol want:

Tijdens zijn tweede beurt aan het graffitibord, maakt Philip al bij de reeks van zeven een fout. In zijn eerste beurt lukte het hem nog om tot tien te geraken. Daardoor moest Sven al meteen drie schutters op afstand houden bij de derde en laatste foto.

Op het einde van de opdracht staat Philip opnieuw aan het bord. Dit komt niet volledig in beeld maar op dat moment kunnen er al snel en drie aanvallers in het spel komen.

Philip is uiteindelijk de speler die alleen het veld in mag om het bedrag te verdubbelen. Hij denkt het verschil gevonden te hebben, maar dat verschil is fout. Zo laat hij 3.000 euro liggen. Daarnaast is het volgens ons ook niet moeilijk om de touwtjes te vinden als je de twee foto’s naast elkaar legt.

Philip wilt aan de grond blijven. Daar heb je het meeste impact op de slaagkansen van de opdracht.

Een van de supersonische papieren vliegtuigjes van Philip belandt rechtstreeks in het hok met panne. Daardoor moeten Lennart en Jasmien opnieuw contact opnemen met de controlepost en gaat er 300 euro verloren.

Philip zijn vliegtuigjes “hebben een afwijking naar links”, waar er toevallig nog een onaangeroerd hok met een probleem voor de cockpit te vinden is. Hebben zijn vliegtuigjes echt een afwijking of probeert hij gewoon in het hok linksboven te gooien? Uiteindelijk belandt er ook een van die vliegtuigjes in het hok en ontstaat er brand in de motor van Lennart en Jasmien. Pas nadat alle vier de problemen geraakt zijn, lukt het Philip vrij makkelijk om in het kerosinehok te gooien.

Philip is degene die in de boekjes gekeken heeft. Daardoor liep de groep in eerste instantie 4.000 euro mis. Maar daar komt ook nog eens de 10.000 euro bij die Lennart bood om de tape van Philip te bekijken. Daarbij had Lennart het bij het juiste eind. Daardoor kreeg hij een vrijstelling, maar ging er ook 10.000 euro van de 17.600 euro in de pot verloren.

Philip is niet de mol want:

Tijdens de eerste opdracht start Philip bij de graffiti. Hij doet dat uitstekend en maakt pas een fout bij de rij van tien gekleurde bollen. Daardoor kunnen de eerste zoekers, Annelotte en Sven, lang zoeken zonder dat ze moeten uitkijken voor de aanvallers.

Philip zegt na het dilemma van de dossiers, dat hij zeker is van zijn mol. Later wil hij heel snel mee aan de grond blijven met Sven. Is Sven de mol van Philip en wil hij een opdracht met hem doen om hem in de gaten te houden?

In de hangar vindt Philip al snel het papier met de instructies waardoor Jasmien en Lennart kunnen beginnen met de vlucht.

Sven

De Mol 6 Sven
Play4

Sven is de mol want:

Tijdens de eerste opdracht duurt het lang voor Sven en Annelotte het verschil opmerken bij de tweede foto. Daarbij is een volledig oor weggewerkt, waardoor het geheel, een vrouw zonder oor, er toch wat vreemd uitziet. Uiteindelijk wordt die fout pas gevonden nadat Jasmien nadrukkelijk vraagt naar het oor. Wanneer drie aanvallers hem op de hielen zitten, kan Sven er een neerknallen.

Bij de vliegopdracht zegt Sven meteen dat hij aan de grond wil blijven. Daar heb je het meeste impact op de slaagkansen van de opdracht.

Sven is de eerste die een vliegtuigje in het verkeerde hok gooit en zo de piloten – die niet de beste stuurlui zijn – opzadelt met een tegenligger. Daardoor moeten Lennart en Jasmien de controletoren bellen, waardoor er geld verloren gaat. Later zadelt Sven Lennart en Jasmien ook op met een storm.

Het feit dat Sven op het cruciale moment z’n eerste vliegtuigje in de kerosinehoepel kan gooien, is ergens ook verdacht. Misschien werd hij hier als mol geseind dat hij nu een vliegtuigje goed moest gooien zodat de opdracht niet zo snel verloren was. Want er kwam ook nog een derde opdracht in de hangar die anders geen nut meer zou hebben.

Sven bood zelf ook 7.600 euro om een tape te mogen bekijken. Dat was niet het hoogste bod, maar was ook een flinke smak uit de groepspot.

Sven is niet de mol want:

Op het cruciale moment – wanneer het vliegtuig van Lennart en Jasmien al aan het neerstorten is – gooit Sven het eerste vliegtuigje in de kerosinehoepel. Zo kunnen Jasmien en Lennart hun vlucht verderzetten.

De afvaller: Jasmien

De Mol 6 Jasmien
Play4

De fanatieke kandidate Jasmien moest vandaag het spel verlaten. In haar hebben we nooit echt een mol gezien, wel een mogelijke kanshebber voor de overwinning. Ook tijdens deze opdracht maakte ze zich nergens echt verdacht en leverde ze de groepspot (die ze nu zelf niet zal kunnen krijgen) heel wat geld op.

Jasmien had 4.000 euro over om te kijken in de dossiers. Maar dat leverde haar duidelijk niet voldoende informatie op.

Onze hoofdverdachte

Het is misschien een heel opvallende actie maar we kunnen niet naast de 10.000 euro kijken die Lennart in één keer uit de groepspot speelde. Als kandidaat wil je natuurlijk een vrijstelling verdienen, maar op het einde van de rit wil je ook een grote groepspot mee naar huis nemen. 10.000 euro is dan een gigantisch hoog bedrag om één stapje verder te geraken. Daarnaast zorgde Lennart er ook voor dat het vliegtuig crashte in de tweede opdracht en liet hij het zoekwerk vooral over aan Annelotte in de eerste opdracht.

Daarnaast maakte ook Annelotte zich opnieuw verdacht. Enerzijds door cruciale informatie te missen bij de streetartopdracht maar ook door de laatste opdracht te doen slagen. Daardoor denken Lennart en Jasmien dat ze voldoende informatie hebben en bellen ze niet naar de controlepost, waardoor ze crashen.

De Mol is elke zondag te zien om 19.55 uur op Play4 en GoPlay.be.

Wil je op de hoogte blijven van alles over De Mol? Word dan lid van onze De Mol-groep op Facebook!

Meer
Lees meer...