‘De Mol’: Dit zijn de kandidaten

In de eerste ‘aflevering’ van het nieuwe seizoen van De Mol stelden Gilles Van Bouwel en Gilles De Coster de kandidaten voor. Hoewel de inschrijvingen dit jaar gelimiteerd waren, waren er opnieuw massaal veel inschrijvingen. Meer dan 30.000 mensen wilden dit jaar deelnemen aan het programma, maar amper 10 mensen haalden het.

Annelotte (26), Dilbeek

De eerste kandidate is Annelotte. Zij is 26 jaar oud en werkt als recruiter. Zelf vindt ze dat ze een goede mol zou kunnen zijn omdat ze “van nature een redelijk manipulatief karakter heeft”. Zo komt ze graag te weten wat de drijfveer is van mensen en om daarachter te komen durft ze heel ver te gaan.

Maar tegelijkertijd zou ze ook geen goede mol zijn omdat ze niet goed kan liegen. En dat is natuurlijk wat je als mol een heel seizoen lang moet doen. “En ik heb ook totaal geen pokerface”, zo klinkt het nog. Annelotte laat ook nog weten dat ze zichzelf niet al te serieus neemt en zo dus gerust kan lachen met haar eigen stommiteiten. Om zich voor te bereiden op haar deelname is Annelotte druk beginnen lopen om te werken aan haar conditie. Daarnaast had ze zich ook voorgenomen om haar geheugen te trainen. Daarom had ze breinbrekers gekocht. “Maar dat boek is niet open geweest.”

Dami (20), Gent

De tweede kandidate is de twintigjarige Dami uit Gent. Zij is studente bedrijfspsychologie. Dami ziet in zichzelf een goede mol omdat ze mensen goed kan doorzien. “Ik zie meer dan enkel het oppervlakkige bij mensen”, klinkt het. Daarnaast heeft ze nog een talent dat van pas kan komen als mol. “Ik kan heel goed doen alsof.” En als mol moet je natuurlijk de hele tijd doen alsof je een kandidaat bent. Ze ziet goed in de groep liggen als een belangrijke kwaliteit voor de mol en dat zal de spontane studente zeker lukken. “Als je als mol erin slaagt dat de groep je vertrouwt, dan zit je op roosjes.”

Dami zou dan weer geen goede mol zijn omdat ze heel emotioneel is en die emoties ook maar moeilijk kan verbergen. “Dat is wel een puntje waar ik aan zou moeten werken”, zo klinkt het nog. Haar strategie is om zoveel mogelijk informatie op te doen bij andere kandidaten om zo zelf meer informatie te hebben over de mol.

Jasmien (30), Ternat

De derde kandidate is Jasmien. Zij is 30 jaar oud en woont in Ternat. Jasmien doet mee aan De Mol omdat ze haar dagen bij de Chiro mist. Daar speelde natuurlijk heel wat spelletjes, waardoor ze misschien wel een streepje voor zal hebben in de opdrachten van De Mol. Jasmien denkt zelf dat ze een goede mol kan zijn omdat ze “heel goed kan liegen”. Daarnaast kan ze ook goed manipuleren, zonder haar enthousiasme te verliezen. Daardoor kan ze dus makkelijk de groep op een verkeerd spoor zetten.

Een eigenschap die haar dan weer een slechte mol zou maken, is Jasmiens impulsiviteit en enthousiasme. Daardoor zou ze dan makkelijk uit haar rol als mol kunnen vallen. Daarnaast denkt Jasmien ook dat ze misschien te competitief zou zijn om opdrachten te saboteren.

Jens (30), Ieper

De volgende kandidaat en de alfabetisch eerste man is Jens. Hij woont in Ieper en werkt al schrijnwerker. Jens ziet in zichzelf een goede mol omdat hij sociaal is. Daardoor kan hij het vertrouwen van de groep winnen en de verdenking van zichzelf afschuiven. Verder is hij ook sluw en vindt hij het dus niet moeilijk om stiekem opdrachten te saboteren.

Maar Jens ziet zichzelf ook als te impulsief en competitief om een goede mol te kunnen zijn. Hij wil zich graag voor de volle 100 procent smijten op een opdracht en zou het dus moeilijk vinden om als mol bewust niet z’n best te doen. Jens heeft zich op z’n deelname voorbereid door de afgelopen seizoenen van De Mol nog eens te herbekijken. Maar hij wil toch vooral genieten van de ervaring.

Katrien (39), Nieuwrode

Katrien is vaatchirurg en komt uit Nieuwrode. En zoals we weten van Elisabet twee seizoenen geleden zijn artsen goede mollen. Ook Katrien vindt van zichzelf dat ze goed kan liegen, wat haar natuurlijk wel verder zou helpen als mol.

Maar aan de andere kant zou ze geen goede mol zijn omdat ze vreest dat ze ethische bezwaren zou hebben bij het liegen als mol. Volgens Katrien moet een goede mol altijd heel alert zijn. “Op alle vragen die de mol krijgt, moet hij of zij onmiddellijk gepast kunnen reageren.” Tot slot omschrijft Katrien zichzelf nog als “heel spontaan, een beetje een flapuit”.

Kevin (30), Gent

De volgende kandidaat is Kevin, een atypische stotteraar. Kevin werkt als jurist en woont in Gent. Kevin stottert, maar laat dat niet aan zijn hart komen. Zijn vrienden zouden hem zelfs omschrijven als een “viswijs” doordat hij zo veel praat. Hij wil met zijn deelname bewijzen aan zichzelf, maar ook aan anderen dat stotteren je niet automatisch verlegen of stil maakt.

Kevin denkt dat hij een goede mol kan zijn omdat hij goed is in spelletjes waarbij je moet saboteren en manipuleren, en laat De Mol nu net zo’n spelletje zijn. Maar zijn spontaniteit zou in zijn nadeel kunnen spelen als mol, aangezien hij soms té veel praat. Daardoor zou hij misschien zonder het te beseffen z’n mond voorbij kunnen praten.

Lennart (25), Schoonbroek

De Kempenaar Lennart is opvoeder en komt uit Schoonbroek, Retie. Lennart is sociaal en ziet daarin een goede eigenschap als mol. “Ik kan het bijna met iedereen vinden”, klinkt het. En da’s natuurlijk goed als mol, want zo kan je iedereens vertrouwen winnen. Lennart belooft ook een echte sfeermaker te worden in de groep want hij is niet vies van een mopje hier of daar. Volgens hem moet een mol goed in de groep liggen, maar niet te hard opvallen.

Waar hij z’n spontaniteit ziet als een goede eigenschap als mol, ziet hij daarin ook een negatieve eigenschap als mol. Hij wil graag plezier maken en vreest dat je dat als mol niet echt kan doen omdat je altijd alert moet blijven.

Philip (52), Burcht

De oudste deelnemer dit jaar is de 52-jarige Philip. Hij werkt als docent marketing en woont in Burcht. Hij ziet zijn leeftijd als een voordeel als mol. “Ik ben in mijn leven al in heel veel situaties verzeild geraakt waarbij ik niet altijd de waarheid kon vertellen”, vertelt hij. “Daarnaast is spreken ook mijn job. En die twee aspecten kunnen van mij de perfecte mol maken.”

Philip zou dan weer geen goede mol zijn omdat hij een flapuit is. Daarom vreest hij dat hij op een zwak moment in de ochtend of wanneer hij moe is in de avond tegen iemand zou fluisteren dat hij de mol is. Philip gaat vooral kijken naar wat mensen doen en minder naar wat ze zeggen want volgens hem liggen die twee vaak ver uit elkaar.

Samina (42), Houthalen-Helchteren.

Samina heeft zonder twijfel de meest bijzondere job van deze lichting. Ze werkt namelijk als flamencolerares. Samina is 42 jaar oud en komt uit Houthalen-Helchteren. De Limburgse ziet zichzelf als goede mol omdat ze zich goed kan inleven in situaties. Daarnaast denkt ze ook dat ze goed is in mensen dingen wijsmaken.

Ze vindt zichzelf anderzijds wel te empathisch om de mol te kunnen zijn. Daardoor heeft ze snel medelijden met mensen. Volgens Samina mag een mol vooral niet doorzichtig zijn en altijd heel sterk staan. Want één moment van verzwakte aandacht en de mol kan ontmaskerd worden.

Sven (41), Aalst

De laatste kandidaat is de 41-jarige Sven. Hij komt uit Aalst waar hij een horecazaak uitbaat. “Ik zou een goede mol kunnen zijn omdat ik mij geruisloos kan integreren in een groep zonder de hoogste noot of de eerste viool te spelen.” Daardoor kan hij zich in de groep binnenwerken zonder verdacht over te komen.

Maar Sven vreest dat hij als mol te oprecht en eerlijk zou zijn. Zo zou hij het er moeilijk mee hebben om zijn ontgoocheling te verstoppen als een opdracht lukt die hij wilde doen mislukken. Sven omschrijft zijn strategie als “horen, zien en zwijgen”. Daarmee bedoelt hij dat hij dus subtiel te werk zal gaan. Daarnaast zal hij ook proberen om niet in een tunnelvisie terecht te komen en dus niemand afschrijven als mol.

De Mol is vanaf zondag 21 maart elke week te zien om 19.55 uur op Play4 en GoPlay.be.

Meer
Lees meer...