‘De Mol’: Verraadt uitspraak Gilles De Coster wie de mol is?

Het was vandaag al tijd voor de vijfde aflevering van De Mol. Daarin maakte de groep kennis met verschillende tradities uit Duitsland. Maar kregen ze ook het bezoek van thuis. Dat gebeurde dit jaar op een bijzondere, maar superlieve manier.

Een nieuwe zondag, dat betekent een nieuwe aflevering van De Mol. De groep (inclusief Isidoor) zit nog steeds in Duitsland, waar ze deze keer volledig ondergedompeld werden in de Duitse cultuur. Maar het werd ook een mooi weerzien met hun geliefden.

Opdracht 1: Figureren in de jodelclip

Play4

Voor de eerste opdracht moesten de deelnemers figureren in de videoclip van de bekende jodelaar Takeo Ischi (en dus niet Taki zoals Sven hem bleef noemen). Eén deelnemer wordt aangesteld als regisseur en de rest zal deelnemen aan verschillende traditionele activiteiten. Het gaat daarbij om dijenkletsen (Schuhplattler), bier serveren, alpenhoorn spelen, worstendraaien, boomstammen zagen en een acrobatische slotact. Enkele van die rollen zijn enkel voorbehouden voor vrouwen of mannen, anderen zijn unisex.

De clip wordt uiteindelijk in één take opgenomen, waarbij alles dus op exact het juiste moment moet gebeuren. Voor elke opdracht die lukt, verdient de groep 500 euro voor de groepspot. Wanneer alles lukt, wordt het eindbedrag verdubbeld. Zo valt er in totaal dus 6.000 euro te verdienen met deze opdracht.

Wat zou de mol doen?

Als mol kan je hier best zoveel mogelijk opdrachten voor je rekening nemen. Dat kan je doen door goed te zijn in bepaalde opdrachten, waardoor de groep je het vertrouwen geeft. Dan moet je maar één opdracht doen mislukken om in één klap 3.500 euro uit de groepspot te houden.

Opdracht 2: Peddelpuzzelen

De Mol 5 puzzelen
Play4

In de tweede opdracht moet de groep een puzzel maken. Dat moeten ze sneller doen dan de mol. Die legde de puzzel drie dagen voor vertrek al eens. Omdat de groep met zes is, krijgen ze wat extra hindernissen. Zo moeten ze de puzzel leggen terwijl ze op het meer dobberen op een sup. Daarbij moeten ze onderweg ook nog extra stukjes van de puzzel ophalen op verschillende uithoeken van het meer.

Als de groep de puzzel sneller kan leggen dan de mol, verdienen ze op het einde 1.000 euro. Maar onderweg kunnen ze dat bedrag nog verhogen door opdrachten uit te voeren. Voor elk stukje dat op het einde ontbreekt, verliest de groep 100 euro van de inzet.

Wat zou de mol doen?

Bij deze opdracht start iedereen op dezelfde positie. Het makkelijkste als mol is om hier tijd te verliezen, waardoor de groep de puzzel trager legt dan jij. Dat kan je doen door slecht te peddelen, door fout op je board te gaan zitten of door enkele keren van je board te vallen. Of de opdrachten slagen of niet, heeft eigenlijk weinig belang voor de mol, zo lang je maar genoeg tijd kan rekken.

Annelotte

De Mol Annelotte 5
Play4

Annelotte is de mol want:

Door zichzelf te nomineren als een van de twee acrobaten, heeft Annelotte, samen met Lennart, de meeste controle over het bedrag dat verdient zal worden. Want als de opdrachten van de andere kandidaten lukken, kan je bij de moeilijke slotact als mol nog 3.500 euro verloren laten gaan. Als er op dat moment al een opdracht mislukt is, kan je hier je best doen en jezelf voor weinig geld onverdacht maken.

In de tweede opdracht wil Annelotte niet proberen om haar adem in te houden. Het kan dat ze echt bang was, maar misschien is ze dus eigenlijk heel goed in het inhouden van haar adem en wilde ze hiermee de verdenking van zich afhouden. Later beslissen Annelotte, Jasmien en Lennart om stil te blijven staan en met drie verder te puzzelen in plaats van sneller verder te peddelen. Hierbij kan kostbare tijd verloren gaan om uiteindelijk sneller te zijn dan de mol. Later beslissen ze zelfs om terug te peddelen richting de achtergebleven drie waardoor er nog meer tijd verloren gaat.

Wanneer Annelotte wil beginnen met lopen op de boards, zegt Gilles: “Ik neem de tijd op”. Dit kan een verborgen tip zijn voor de mol, waarmee Gilles duidelijk wil maken aan de mol dat de tijd van de kandidaten op is en dat het dus niet uitmaakt welke tijd ze neerzet. In de vorige seizoenen werd al duidelijk dat Gilles met bepaalde uitspraken informatie geeft aan de mol. Dit lijkt ons zo’n moment waarbij dat handig kan zijn.

Annelotte is niet de mol want:

De vrouwen slagen er in de eerste opdracht al snel in om worsten te draaien, daardoor gaat er hierbij niet al te veel tijd verloren. Wanneer het bij de acrobatische slotact fout gaat met Samina en Lennart, stelt Annelotte voor om de positie van Samina in te nemen en met succes, want het lukt Lennart en Annelotte meteen om de truc te doen. Uiteindelijk mislukt de proef wel. Hoewel het tijdens de repetitie absoluut niet lukt, kunnen Jasmien en Annelotte de balk op precies het juiste moment doorzagen.

Wanneer Annelotte tijdens de tweede opdracht moet proberen om haar adem in te halen, durft ze niet. Het kan dat ze echt claustrofobisch is en dat ze dus absoluut niet de mol kan zijn die 2 minuten en 40 seconden zijn of haar adem wist in te houden.

We hebben niet veel te zien gekregen van de laatste opdracht tegen de mol. Maar Annelotte leek een van de beste tijden neer te zetten. Omdat de kandidaten uiteindelijk de beste snelheid neerzetten, spreekt dat tegen haar als mol. Maar het kan natuurlijk zijn dat er maar een heel klein verschil was tussen de snelste tijd van de kandidaten en die van de mol. Dus veel kunnen we hieruit niet afleiden.

Tijdens het gesprek met haar zus wordt ook al duidelijk dat Annelotte op dat moment al beslist heeft om de teckel Isidoor in huis te nemen. De theorie dat Annelotte daardoor dus tot het einde van het spel meegaat, is bij deze van de baan geschoven.

Jasmien

De Mol 5 Jasmien
Play4

Jasmien is de mol want:

Bij de generale repetitie van het zagen heeft Jasmien de timing absoluut niet door. Daardoor kunnen ze deze timing niet oefenen en wordt het dus moeilijk om het “voor echt” juist te doen.

Wanneer Jasmien samen met Lennart en Annelotte terug bij de puzzel is na hun opdracht, beslissen ze om te blijven staan om te puzzelen in plaats van verder te varen. Hierbij kan kostbare tijd verloren gaan in het duel tegen de mol. Later beslissen ze zelfs om terug te peddelen richting de achtergebleven drie waardoor er nog meer tijd verloren gaat.

Jasmien is niet de mol want:

De vrouwen slagen er in de eerste opdracht al snel in om worsten te draaien, daardoor gaat er hierbij niet al te veel tijd verloren. Hoewel het tijdens de repetitie absoluut niet lukt, kunnen Jasmien en Annelotte de balk op precies het juiste moment doorzagen. Bovendien heeft ze tijdens de eerste opdracht nergens alleen impact op een opdracht. Bij het worstendraaien staat ze samen met Samina en bij het hout zagen samen met Annelotte. Als mol zou je liever ergens alleen staan, waar je alleen iets kan saboteren.

We hebben niet veel te zien gekregen van de laatste opdracht tegen de mol. Maar Jasmien leek een van de beste tijden neer te zetten. Omdat de kandidaten uiteindelijk de beste snelheid neerzetten spreekt dat tegen haar als mol. Maar het kan natuurlijk zijn dat er maar een heel kort verschil was tussen de snelste tijd van de kandidaten en die van de mol. Dus veel kunnen we hieruit niet afleiden.

Lennart

De Mol Lennart 5
Play4

Lennart is de mol want:

Door zichzelf te nomineren als een van de twee acrobaten, heeft hij, samen met Annelotte, de meeste controle over het bedrag dat verdient zal worden. Want als de rest lukt, kan je daar als mol nog 3.500 euro verloren laten gaan. Als er op dat moment al een opdracht mislukt is, kan je hier je best doen en jezelf voor weinig geld onverdacht maken.

Wanneer de groep tijdens de tweede opdracht in twee verdeeld is, stelt Lennart voor om te wachten. Daardoor kan er tijd verloren gaan die belangrijk is. Zeker omdat de mol al een halfuur voorsprong heeft gekregen. Ook wanneer hij samen met Annelotte en Jasmien bij de puzzel blijft, verliezen ze tijd door niet meteen verder te peddelen. Later beslissen ze zelfs om terug te peddelen richting de achtergebleven drie waardoor er nog meer tijd verloren gaat.

Lennart is niet de mol want:

Hoewel het dijenkletsen duidelijk niet de specialiteit is van Lennart en Philip lukt het hen bij de finale take wel om de choreografie correct (zij het ietwat aarzelend) uit te voeren.

We hebben niet veel te zien gekregen van de laatste opdracht tegen de mol. Maar Lennart leek een van de beste tijden neer te zetten. Omdat de kandidaten uiteindelijk de beste snelheid neerzetten, spreekt dat tegen hem als mol. Maar het kan natuurlijk zijn dat er maar een heel klein verschil was tussen de snelste tijd van de kandidaten en die van de mol. Dus veel kunnen we hieruit niet afleiden.

Philip

De Mol Philip 5
Play4

Philip is de mol want:

Philip is geen held in het alpenhoorn spelen. Dat is ook leraar Alex niet ontgaan, die hem erop wijst dat hij “not good” is. Volgens Sven gebruikte Philip daarbij een verkeerde techniek.

Wanneer de vrouw van Philip vraagt of hij weet wie de mol is, knikt hij nogal verdacht. Het kan natuurlijk dat hij heel zeker is van zijn mol, of hij is zelf de mol.

Philip had zeker niet de snelste tijd bij de evenwichtsopdracht op de sups. Daardoor kan hij dus de mol zijn aangezien die niet de snelste tijd neerzette. Toch wil niet niet veel zeggen, want het kan natuurlijk dat de mol een goede tijd neerzette, maar gewoon niet te snelste. Bovendien kan Gilles de mol ook duidelijk gemaakt hebben dat de groep het sowieso niet zou halen dus kan de mol hier met opzet slecht gelopen hebben.

Philip is niet de mol want:

Hoewel het dijenkletsen duidelijk niet de specialiteit is van Lennart en Philip lukt het hen bij de finale take wel om de choreografie correct (zij het ietwat aarzelend) uit te voeren. Daarmee halen ze de eerste 500 euro binnen.

Sven

De Mol 5 Sven
Play4

Sven is de mol want:

In de eerste opdracht oppert Sven meteen zichzelf op als regisseur. Dat is een belangrijke positie want hij moet alles in juiste banen leiden. Bij het alpenhoorn spelen heeft Sven de kunst meteen onder de knie, maar wanneer hij aangewezen wordt als de beste alpenhoorn-speler gaat hij meteen in de defensie. “Zelfs het gras weet meer van noten dan ik.” We geloven wel dat hij hier de waarheid spreekt want we zijn zijn Carpool Karaoke nog niet vergeten. Maar het kan natuurlijk wel zijn dat de mol al een lesje alpenhoorn spelen heeft gekregen, waardoor hij hier de opdracht kan saboteren. Want één mislukte opdracht betekent meteen geen verdubbelaar. Hij stopt vervolgens al snel met oefenen om als regisseur bij iedereen langs te gaan en vage tips te geven als: “Je moet tien seconden zagen” en “Blijven oefenen”. Vervolgens gaat hij ook nog even een biertje halen bij Samina. Hoewel Sven heel wat zuivere noten uit de alpenhoorn kreeg tijdens het oefenen, lukte het hem bij de definitieve versie plots niet meer. Daardoor ging er 500 euro en de verdubbelaar verloren.

In de tweede opdracht staat Sven een tijdje verkeerd op z’n sup, waardoor hij en Samina niet vooruit geraken. Dit kan een simpele vergissing zijn. Maar het zou natuurlijk ook goed uitkomen als mol. Ook valt Sven meermaals van zijn sup, waardoor er opnieuw tijd verloren gaat die van groot belang is tijdens deze opdracht.

Sven is niet de mol want:

Het feit dat niemand protesteert wanneer Sven zichzelf naar voren schuift als regisseur toont aan dat hij weinig verdacht wordt binnen de groep. We zijn ondertussen al aan de vijfde aflevering dus zouden er toch al enkele kandidaten op het juiste spoor moeten zitten. Daarnaast lijkt het ons als mol ook iets té opvallend om je hier zelf op te geven als regisseur.

Wanneer Sven met het waterpistool moet minigolfen tegen de mol doet hij het nipt beter dan de mol. Als hij de mol was, kon hij daar perfect inschatten hoeveel tijd hij moest verspelen zodat de volledige inzet verloren zou gaan en de mol een halfuur extra zou krijgen. Zo nipt winnen is een te groot risico als mol.

We hebben niet veel te zien gekregen van de laatste opdracht tegen de mol. Maar Sven leek een van de beste tijden neer te zetten. Omdat de kandidaten uiteindelijk de beste snelheid neerzetten spreekt dat tegen hem als mol. Maar het kan natuurlijk zijn dat er maar een heel klein verschil was tussen de snelste tijd van de kandidaten en die van de mol. Dus veel kunnen we hieruit niet afleiden.

De afvaller: Samina

De Mol Samina 5
Play4

De Limburgse Samina moest uiteindelijk het spel verlaten. Ze is nooit echt heel verdacht geweest en was ook telkens een van de meest gemotiveerde kandidaten die ook heel wat geld binnenbracht voor de pot. Ook in deze aflevering haalde ze twee keer in haar eentje 500 euro binnen in de eerste opdracht.

Onze hoofdverdachte

Wij keren terug naar Annelotte als hoofdverdachte. Daarbij is het vooral de uitspraak van Gilles waarbij het lijkt alsof hij informatie geeft aan haar die de doorslag geeft. Daarnaast is het ook opvallend dat Annelotte niet probeert om haar adem in te houden. Het kan dus zijn dat zij hier eigenlijk enorm goed in is en niet door de mand wilde vallen. Tot slot is het ook opmerkelijk dat de zus van Annelotte merkt dat ze zich anders gedraagt en zelfzekerder overkomt. Komt dit doordat ze zich goed voelt in haar rol als mol?

Wie daarnaast ook weer op onze radar is gekomen, is Sven. Hij was de laatste weken een van de minst verdachte kandidaten. Maar deze week liet hij bij elke opdracht steken vallen. Zo wist hij geen geld te verdienen met de alpenhoorn en verloor hij veel tijd bij het suppen.

De Mol is elke zondag te zien om 19.55 uur op Play4 en GoPlay.be.

Wil je op de hoogte blijven van alles over De Mol? Word dan lid van onze De Mol-groep op Facebook!

Meer
Lees meer...