‘De Slimste Mens ter Wereld’: Wie is Spinvis en waar kan je hem van kennen?

Het is vanavond al tijd voor de vierde week van De Slimste Mens ter Wereld. Daarin zullen Robin Pront en Manu Van Acker het gezelschap krijgen van de Nederlandse zanger Spinvis. Dit is waar je hem van kan kennen.

Na het vertrek van Jade Mintjens neemt er vanavond opnieuw een Nederlander plaats in de linkse stoel van De Slimste Mens ter Wereld. Spinvis, die eigenlijk Erik de Jong heet, is al twintig jaar actief als zanger en staat bekend om zijn experimentele Nederlandstalige muziek.

Spinvis

In 2002 bracht Spinvis zijn eerste album uit. Hij maakte dit album, dat simpelweg ‘Spinvis’ heette, in zijn zolderkamertje met behulp van computers, maar ook fluitjes en deksels van potten en pannen. De nummers Bagagedrager en Voor ik vergeet waren al op dit album te vinden en ook de rest van ‘Spinvis’ werd een succes. Na de release van dit album trok Spinvis voor de eerste keer op tournee langs verschillende theaters.

In 2005 bracht Spinvis zijn tweede album uit. ‘Dagen van gras, dagen van stro’ bevatte opnieuw heel wat singles die een hit werden, zoals Ik wil alleen maar zwemmen en Op een ochtend in het heelal. Nog eens twee jaar later verscheen het derde album ‘Goochelaars & geesten’, gevolgd door ‘Tot ziens, Justine Keller’ in 2011. In tussentijd werkte Spinvis een tijdje samen met Geike Arnaert voor de soundtrack van de film Adem. Ze deden dat onder de naam Dorléac. De voorlopig laatste twee albums van Spinvis verschenen in 2017 en 2020. Het ging daarbij om ‘Trein vuur dageraad’ en ‘7.6.9.6.’.

Spinvis liet al weten dat hij hoopt dat hij tijdens z’n deelname veel vragen over België krijgt. Niet omdat hij een expert is, maar omdat hij meer te weten wil komen over ons land.

De Slimste Mens ter Wereld is elke maandag tot en met donderdag om 21.15 uur te zien op Play4 en online via GoPlay.

Meer
Lees meer...