De winnaar van ‘De Mol’ blikt terug: “Wat een prestatie van de mol”

Het twaalfde seizoen van De Mol zit erop. Na een hoogstaande finale kennen we niet alleen de mol, maar ook de winnaar. Bernard vulde de allerlaatste vragenlijst over de mol het best in en mag zo 24.160 euro bijschrijven op zijn rekening.

De Mol winnen was de kers op de taart, een hele mooie taart. Hoe je ons daar ziet huppelen in de aflevering, dat belichaamt echt de sfeer in de finale. Ik heb hier echt vrienden voor het leven gemaakt”, is de eerste reactie van Bernard na de finale van De Mol.

Finale

“Heel helder is het moment waarop mijn lamp aanging niet meer. Ik zat echt in een roes op dat moment. Ik weet wel nog dat ik zat te denken aan die spot: ‘ga aan, ga aan, ga aan’. Toen dat dan ook echt gebeurde, overviel me meteen een dubbel gevoel. Zowel intense blijdschap over mijn overwinning, als het besef dat het avontuur hiermee afgelopen was”, blikt hij terug op het moment waarop hij vernam dat hij De Mol had gewonnen.

“Die finale was het hoogtepunt van drie zeer intense weken, met veel emoties en nieuwe indrukken. Vooraf was ik vooral bezig met het halen van de finale, niet per se met het winnen ervan. Naarmate de reis vordert en je steeds blijft meedraaien, groeit natuurlijk wél de hoop op die ultieme bekroning. Ik vind het dan ook een hele eer daarin te zijn geslaagd”, legt Bernard uit.

Senne

Wanneer Bernard exact Senne op het spoor was, wou hij nog niet verklappen. “Daarvoor moet je naar de laatste aflevering kijken. Maar zoiets groeit tijdens het programma. Matteo Simone heeft ons vorig jaar nog geleerd dat je in het begin opties moet openhouden en dan steeds verder moet beginnen vernauwen”, klinkt het.

“Maar Senne was een heel goede mol. Wat een prestatie van deze jonge Kempenzoon … Slim, sluw, geslepen, maar vooral geliefd. Hij kon uithalen wat hij wilde, het werd hem telkens weer liefdevol vergeven. Volgens mij heeft hij zowat alles kunnen uitvoeren wat hij gepland had. Heel straf. Zelfs als het niet ging zoals hij vooraf wou, kon hij een opdracht toch nog naar zijn hand zetten. Hij heeft ons zeker niet gespaard.”

Prijzengeld

Omdat Bernard uiterlijk toch Senne kon ontmaskeren én bovendien het finalespel het best invulde, ging hij naar huis met de prijzenpot van 24.160 euro. Wat zijn zijn plannen daarmee? “Die voorgevel moet er komen. We hebben een prachtige binnenkant, maar aan de buitenkant is nog wat werk. Ik heb het over ons huis, voor alle duidelijkheid”, verwijst hij naar een uitspraak van eerder dit seizoen.

“Verder zal ik er ongetwijfeld enkele domme uitgaven mee doen, en hopelijk ook wat verstandigere. Onder die eerste noemer plaats ik een nieuwe designerbril, binnen de tweede categorie valt een schenking aan het Steunfonds Metabole ziektes van Dokter Verloo in het UZ Gent. Dat is het fonds dat Michaël heeft ondersteund bij het verlies van zijn dochtertje. En uiteraard moet er een groepsactiviteit komen met alle deelnemers. Ik heb al iets in gedachten…”, klinkt het mysterieus.

Leukste momenten

De drie weken in Sicilië zaten ook voor Bernard boordevol mooie momenten. Daarbij hoort uiteraard ook de ontmoeting met Romelu Lukaku. “Dat vond ik zo onwaarschijnlijk dat ik in eerste instantie niet doorhad dat ik hem ook echt zou ontmoeten. Toen ik ‘waarheid’ zag staan op mijn kaartje drong het nog steeds niet door. Ik heb meerdere keren aan de productiemedewerker die me begeleidde gevraagd: is dit echt? Staat dit effectief te gebeuren?”, blikt Bernard terug.

“In het spel vond ik de typische psychologische molopdrachten echt heerlijk. Dat ik in de eerste aflevering meteen een vrijstelling kon bemachtigen was iets waar ik heel fier op was. In die categorie hoort ook de Ape-opdracht met de bom, en natuurlijk ook de tafel van Pinokkio. Collectief kan je dan weer niet om de paintballopdracht heen. Wat voorafging, het moment zelf, de ontlading. Zelden zo’n euforie gevoeld.

Dochtertje

“Het gemis van mijn gezin, het missen van een vertrouwenspersoon, heb ik wel onderschat. Dat was soms een beetje moeilijk. Je krijgt natuurlijk snel een hechte vertrouwensband met de andere kandidaten, maar dat heeft door het spel zijn grenzen. Daardoor kan je je heel soms wat eenzaam voelen. Maar dat ging altijd snel weer over. Ik kan me niet voorstellen hoe moeilijk dat voor Senne moet zijn geweest, want hij torste er nog eens een enorme verantwoordelijkheid bij”, legt Bernard uit.

Dat gezin van Bernard is vlak voor het huidige seizoen van De Mol van start ging trouwens nog wat groter geworden. Recent is zijn tweede dochtertje, Fran, namelijk geboren. “Het is een rustig baby’tje, met een fiere grote zus die rond haar zweeft. Overigens: in Sicilië had ik aan alle medekandidaten in primeur haar voornaam verklapt. Een leuke manier om al eens te polsen naar de reacties op haar voornaam”, besluit Bernard.

De laatste aflevering van het twaalfde seizoen van De Mol is zondag 19 mei te zien op Play4.

Wil je op de hoogte blijven over alles van De Mol? Word dan lid van onze Facebookgroep DE MOL 2024: alle hints en tips!.

Meer
Lees meer...