Denemarken werkt aan ‘vaccinpaspoort’ voor wie coronavaccin kreeg

Nu landen wereldwijd begonnen zijn met het uitdelen van coronavaccins aan de bevolking, beginnen er steeds meer vragen te rijzen over de situatie na de vaccinperiode. Daarbij zijn er verschillende landen die denken aan een paspoort om aan te duiden wie het vaccin al dan niet ontving.

Het coronavirus heeft de wereld in een jaar tijd stevig veranderd. En we zullen de gevolgen daarvan waarschijnlijk nog lang voelen. Zo werken verschillende landen aan een speciaal paspoort waarmee duidelijk gemaakt kan worden of iemand gevaccineerd is tegen het coronavirus.

Vaccinpaspoort

Voor sommige landen was het al nodig om bepaalde vaccinaties te ontvangen. Maar na de wereldwijde uitbraak van het coronavirus kan ook het vaccin tegen Covid-19 noodzakelijk zijn voor wie wil reizen. Denemarken wil het met een speciaal vaccinpaspoort makkelijker maken om te bewijzen dat je een vaccin tegen het coronavirus ontving.

“We verwachten dat landen gaan vragen achter bewijs dat personen gevaccineerd zijn, wanneer ze het land binnen willen. Een Deens vaccinpaspoort kan hierbij van pas komen”, zo laat het Deense Ministerie van Volksgezondheid weten aan het Deense medium DR. “Een vaccinpaspoort is de manier voor ons om de beperkingen achter ons te laten en terug meer met het vliegtuig te reizen.”

“Ook handig voor festivals”

Het paspoort zou in de komende maanden verdeeld kunnen worden onder de bewoners van Denemarken. Daarbij moet er nog onderzoek gebeuren naar de duur van de bescherming van het vaccin, zodat ook dat duidelijk aangegeven kan worden op het paspoort.

Volgens het Deense Ministerie van Volksgezondheid kunnen de paspoorten ook gebruikt worden voor andere doeleinden dan enkel reizen. “Ik denk dat veel festivals dit zouden kunnen gebruiken omdat het verzekert dat er geen uitbraken gebeuren op een festival”, zo laat Esben Marcher van Dansk Live weten. In Denemarken moest vorig jaar het grote festival Roskilde afgelast worden.

Vaccinatie in Denemarken

Net zoals in ons land is Denemarken eind december begonnen met het vaccineren van de inwoners. Voor de jaarwisseling hadden daar al 13.331 mensen hun eerste vaccin ontvangen.

Daarbij zijn, opnieuw net zoals in ons land, de ouderen en de gezondheidswerkers al eerste aan de beurt. Daarbij hoopt Denemarken op het einde van deze week al alle inwoners van woonzorgcentra een eerste keer gevaccineerd te hebben.

Denemarken is een van de landen die het beste omging met de coronacrisis: Bekijk hier de hele lijst.

Meer
Lees meer...