Denemarken zal tijdens WK voetbal in Qatar ‘onzichtbare shirtjes’ dragen uit protest

In november begint het WK voetbal in Qatar. Dat betekent ook dat alle deelnemende landen hun shirts stilaan releasen. Bij die shirts zitten een aantal opvallende exemplaren, en ook die van ons land zijn op z’n minst speciaal te noemen. Maar de meest onopvallende shirts zijn misschien wel die van Denemarken. Het land trekt namelijk uit protest met volledig rode en zwarte shirts naar het toernooi.

Elke vier jaar is het reikhalzend uitkijken naar de nieuwe shirts van de WK-landen. Nike maakte zo exemplaren voor onder andere Engeland, Nederland en Brazilië en Adidas ontwierp er voor onder andere België, Duitsland en Spanje. Ook Puma zorgt voor heel wat ophef, want het merk koos voor bizarre patronen bij onder andere Senegal en Ivoorkust. Maar naast die drie grote merken valt vooral Hummel op. Hummel is verantwoordelijk voor de shirts van Denemarken en maakte daarbij een gedurfde keuze.

WK Qatar

Het wereldkampioenschap voetbal in Qatar is al sinds de bekendmaking van het organiserende land in december 2010 omstreden. Zo waren er toen al verdenkingen van omkoping van de stemgerechtigden, die achteraf bleken te kloppen. Daarnaast zijn er in Qatar ook tal van schendingen van de mensenrechten en kwamen al duizenden (vaak uitgebuite) gastarbeiders om het leven tijdens het bouwen van de WK-stadions. Bovendien zijn ook antihomowetten in het land een heikel punt en riskeren fans die de Qatarese wet overtreden lange gevangenisstraffen.

Toch lijkt het WK in trek en staan heel wat fans op punt om in november naar Qatar te trekken om er te supporteren voor hun favoriete land. Daarvoor kunnen ze nu dus ook al beroep doen op de nieuwe shirts, al zijn die niet allemaal even opvallend.

Denemarken

Terwijl België voor vlammen op de mouwen gaat, Nederland voor de velvet-look koos en Argentinië bij de vertrouwde strepen blijft, gooit Denemarken het over een andere boeg. Deze keer kozen het land en sportmerk Hummel namelijk voor een subtiel exemplaar. Zo is het thuisshirt volledig rood en het uitshirt volledig zwart, inclusief badge.

Met die keuze willen Denemarken en Hummel een statement maken. Dat delen ze zo ook mee via een tweet. “Dit shirt brengt een boodschap met zich mee. We willen niet zichtbaar zijn in een toernooi dat duizenden levens heeft gekost. We supporteren voor het Deense nationale team, maar supporteren niet voor Qatar als organiserend land”, tweette Hummel.

Meer
Lees meer...