Deze 47 nummers uit de maand mei moet je volgens ons gehoord hebben

De maand mei was weer een heerlijk diverse muziekmaand. De festivals staan nu écht voor de deur en dus brengt iedereen nog snel een nieuwe single uit, hopend dat ze die zullen horen meezingen door een hele tent. Deze maand hebben The Raconteurs onze selectie gehaald, maar ook onder andere Allez Allez, Underworld, Tessa Dixson, Blink-182, Ertebrekers én Lizzo. Onderaan het artikel is de gehele playlist te vinden.

1. The Raconteurs – Help Me Stranger

The Raconteurs zijn nu bijna echt helemaal terug. Op 21 juni brengen ze hun eerste plaat in elf jaar uit, ‘Help Us Stranger’. Jack White verklaarde dat hij simpelweg vergeten was dat de band bestond. Maar afgelopen week speelden ze al een heerlijk verhit concert in Cirque Royal (hun eerste zaalshow in België ooit!) en dit weekend deden ze hetzelfde op Best Kept Secret. Voor de fans volgt een geruststelling: de nieuwe plaat leunt qua sound heel netjes aan bij wat er al voorheen te horen was.

2. Allez Allez – Sean Connery

In 2010 veroverde Duck Sauce de hitlijsten met Barbara Streisand. Allez Allez doet nu ongeveer hetzelfde met Sean Connery, alleen willen die hitlijsten nog niet meteen mee. Allez Allez is een Brusselse funkband die vooral populair waren in de jaren 80 – African Time is hun meest bekende wapenfeit – en in 2017 hun comeback maakten. Nu hoort daar voor het eerst ook nieuwe muziek bij. Bassist Marka is tegenwoordig overigens niet meer de meest bekende muzikant van de familie, want hij is de papa van Angèle en Roméo Elvis.

3. Arno – Oostende Bonsoir

Generatiegenoot Arno is er 70 geworden en gaat in een onverminderde rotvaart door. De nieuwe single Oostende Bonsoir is de voorloper van een nieuwe plaat in september, dat wordt zijn 15e soloalbum. Nieuwe tourdata zijn er ook al en die brengen hem niet alleen naar Frankrijk, Zwitserland en België, maar ook naar Japan. Op 23 en 24 januari speelt Arno twee concerten in de AB.

4. The Subs & GLINTS – Blank

En we blijven in eigen land, want begin mei stelden The Subs en GLINTS hun nieuwe samenwerking voor. Het resultaat is een, zo zeggen ze zelf, ode aan de ravers. Wij vragen ons vooral af waarom ze niet eerder op het idee gekomen zijn om samen te werken. The Subs en GLINTS kunnen met gemak het gat vullen dat The Prodigy achtergelaten heeft.

5. Underworld – Listen To Their No

Underworld is deze zomer één van de headliners op Rock Werchter waar ze het alternatief voor afsluiter Muse zijn. De band beleeft een bijzonder jaar, want sinds november 2018 zijn ze begonnen met hun #DRIFT-project: elke week (op donderdag) brengt Underworld nieuwe muziek uit, of beeldmateriaal/film, tekstfragmenten,… Elke week iets nieuws dat deel uitmaakt van het huidige creatieve proces waarin de band zich bevindt.

Als er een jaar voorbij zal zijn, op 25 oktober dus, zal Underworld in dit ene jaar meer muziek en film hebben uitgebracht dan in de laatste 15 jaar samen en dan wordt alles gebundeld op ‘Drift Songs’. Net na de afronding van dat project, op 22 november, is de band in de Lotto Arena te zien.

6. Compact Disk Dummies – Cry For Me

Het voorbije televisieseizoen waren ze met de regelmaat van de klok te zien in De Ideale Wereld waar ze fungeerden als huisband, maar laten we ook niet vergeten dat de broers Coorevits ook meer zijn dan dat. Met Cry For Me hebben ze een schitterende catchy nieuwe single uit die de voorbode is van wat hun tweede album moet worden. Deze zomer spelen ze onder andere op de Lokerse Feesten en Pukkelpop.

7. Rhye – Needed

Rhye heeft dan weer een nieuwe ep uitgebracht ‘Spirit’ verscheen op 10 mei. De eerste single van het mini-album met De song is het resultaat van een samenwerking tussen Rhye-bezieler Mike Milosh en Dan Wilson (voormalig Semisonic).

De nieuwe EP Spirit is geboren uit de herontdekte liefde van Milosh voor de piano. Elke ochtend werkte hij twee uur lang in alle eenzaamheid in zijn favoriete studio aan een nieuw nummer. Uiteindelijk ontstond ‘Spirit’, en werkten onder andere ook Thomas Bartlett en Ólafur Arnalds mee.

8. Mac DeMarco – On The Square

Mac DeMarco heeft net een paar nieuwe nummers uitgebracht in samenwerking met de rapper Logic om diens nieuwe roman ‘Supermarket’ te promoten, maar op 10 mei verscheen ook zijn nieuwe album ‘Here Comes The Cowboy’. DeMarco is nog even relaxt en daar zijn we blij om. Op het schema van Rock Werchter is DeMarco één van de meer verrassende namen. Hij speelt er op zondag 30 juni in The Barn.

9. Kurt Vile – Mutinies

Ongeveer eenzelfde vibe brengt Kurt Vile met zich mee. Ook hij staat op Rock Werchter en hij brengt de nieuwe single Mutinies met zich mee. Dat is de volgende single uit zijn vorig jaar verschenen album ‘Bottle It In’.

10. Live – Hold Me Up

‘Throwing Copper’ van Live wordt dit jaar 25 wat gevierd wordt met een deluxe editie. De outtake Hold Me Up verschijnt ter promotie daarvan voor het eerst als single en laat opnieuw horen dat Live in die periode een band in grote vorm was. Op ‘Throwing Copper’ stonden overigens verder ook nog nummers als Lightning Crashes, White, Discussion, Selling The Drama en I Alone.

11. Bush – Bullet Holes

Generatiegenoot Bush heeft de soundtrack voorzien bij de nieuwe film John Wick 3, eentje voor liefhebbers van de betere actiefilm. Bullet Holes is een heerlijk potige rocker geworden.

12. IDLES – Mercedes Marxist

Joe Talbot is ook eens in de schuif gaan neuzen van IDLES en kwam terug boven met Mercedes Marxist. Hij legt uit dat het het eerste nummer was dat ze schreven voor hun album ‘Joy Is An Act Of Resistance’, maar dat het nog te veel hing in de thematiek van de voorganger: “Ik was boos op wie ik was en waar ik in mijn leven stond”, vertelt hij. Maar intussen heeft hij zich met het nummer verzoent en wordt het toch nog officieel vrijgegeven. Op 15 augustus staan de geëngageerde punkers op Pukkelpop.

13. Black Leather Jacket – Western World

Ook Black Leather Jacket weet hun gitaren nog goed hangen. Nog meer dan voorganger Village People is de nieuwe single vintage garagerock. De jongens maken zich op voor een goedgevulde festivalzomer met onder andere slots op Suikerrock, Lokerse Feesten en Rock Zottegem. Het album ‘Tranquilizer’ volgt dan in het najaar, op 15 november.

14. The National – Rylan

Dit nummer speelde The National al een tijdje live voor er sprake was van het album ‘I Am Easy To Find’. Dat album kenmerkt zich door de sterke aanwezigheid van verschillende vrouwenstemmen, maar muzikaal leunt het meer dan zijn voorganger ‘Sleep Well Beast’ aan bij een album als ‘High Violet’. Hun twintigjarig bestaan viert de band met twee concerten op Pukkelpop deze zomer.

15. Daniel Norgren – Rolling Rolling Rolling

Kiezen is altijd een beetje verliezen. Onlangs misten we een naar verluidt prachtconcert van Daniel Norgren in De Roma omdat we terzelfdertijd bij dEUS in de Ancienne Belgique zaten. Luxeprobleem, we beseffen het terdege, maar ook wel degelijk een jammerlijke zaak. Gelukkig kunnen we ook luisteren naar het prachtalbum ‘Wooh Dang’, en volgende keer staan we weer voor jouw neus, Daniel.

16. Mortier – Deel Van De Zon

De band rond Thomas Mortier heeft hun debuutalbum ‘Mortier’ ondertussen al even uit. Daarop heel veel prachtsongs met knappe teksten, waarvan Deel Van De Zon de openingstrack en de nieuwste single is. Voorlopig blijft groot succes uit, maar wij zouden er allerminst rouwig om zijn als we de band – met onder andere ook Senne Guns en Nele Paelinck in de rangen – om te beginnen al wat vaker op de radio zouden horen.

17. James Arthur – Falling Like The Stars

We kunnen de wildgroei aan jonge hippe singer-songwriters amper nog uit elkaar houden, maar af en toe zit er toch eentje bij die ons weet te verrassen. Deze keer is die eer weggelegd voor de nieuwe single van James Arthur. In 2012 won hij de Amerikaanse versie van X-Factor waarna hij ook de moeilijke stap naar eigen materiaal heeft kunnen zetten. Momenteel werkt James Arthur aan een nieuw album.

18. Julia Jacklin – Don’t Know How To Keep Loving

Slechte relaties en gebroken harten, het blijft een onuitputtelijke bron van inspiratie voor artiesten, zo ook voor Julia Jacklin op haar ‘Crushing’. Het pareltje daaruit is deze Don’t Know How To Keep Loving You.

19. Joan As Police Woman – Kiss

En nu zijn we vertrokken voor een hele hoop vrouwen na elkaar. Ooit was ze het lief van Jeff Buckley, maar ondertussen staat Joan Wasser toch ook alweer 15 jaar op het podium als Joan As Police Woman. Om dat te vieren brengt ze in 2019 ‘Joanthology’ uit, waaruit deze cover van Kiss van Prince ter promotie is geplukt. Heel binnenkort (4 juni) speelt ze solo in De Roma.

20. Heather Nova – The Wounds We Bled

Heather Nova heeft dan weer haar nieuwe album ‘Pearl’ aangekondigd. Dat verschijnt 25 jaar na haar doorbraakalbum ‘Oyster’ verschijnt. ‘Pearl’ verschijnt op 28 juni, het voorproefje heet The Wounds We Bled. De plaat werd opgenomen in de studio van Youth, de producer die ook haar debuutplaat mee inblikte.

21. Tessa Dixson – Ignited

De stempel van belofte is Tessa Dixson al kwijt, ze is het namelijk helemaal aan het maken. Niet alleen zingt ze samen met Warhola op diens nieuwe single Look At Me, Ignited is ook al haar tweede knappe single op rij, na Beautiful Pain. Dit nieuwe nummer gaat over de dunne lijn tussen je eigen weg gaan en de drang om te blijven. “>Je hart zegt ja, maar je brein zegt nee.”

Komende zomer staat Tessa Dixson onder andere op Lokerse Feesten en WECANDANCE.

22. Sabrina Carpenter – Exhale

En van Tessa Dixson is het een kleine stap naar Disney, of zo. Sabrina Carpenter werd bekend door haar hoofdrol in de reeks Girl Meets World op Disney Channel. Sindsdien probeert ze ook een carrière uit te bouwen als zangeres. Als ze dat blijft doen met nummers zoals Exhale, mag ze wat ons betreft stevig doorbreken.

23. Carly Rae Jepsen – Too Much

Carly Rae Jepsen is terug! Het is amper te bevatten dat haar doorbraakhit Call Me Maybe alweer dateert uit 2012. In ieder geval is ze nu terug met het nieuwe album ‘Dedicated’ waaruit al meerdere oorwurmen verschenen. Dit is de nieuwste.

24. Charli XCX feat. Lizzo – Blame It On Your Love

Hitjes herwerken door middel van een samenwerking, we zien het steeds vaker. Charli XCX heeft daarin wel de hoofdvogel afgeschoten, want haar nieuwste single is een herwerking van Track 10 op haar album ‘Pop 2’ en ze is erin geslaagd om de allernieuwste hype Lizzo (zie verder) haar nummer binnen te loodsen.

25. slowthai feat. Skepta – Inglorious

Bij alles wat we horen van slowthai worden we een beetje meer fan. Ook de debuutplaat ‘Nothing Great About Britian’ is uitstekend spul en een bewijs dat slowthai wel eens heel lang zou kunnen meegaan. De samenwerking met Skepta is uit de plaat geplukt als nieuwe single.

26. Miss Angel – Oh My Dayz

Rapster Miss Angel is de nieuwste rapsensatie uit Antwerpen. Miss Angel combineert old skool hiphop met actuele UK grime. Binnen het jaar catapulteert ze zichzelf van onbekende naam naar het voorprogramma van de memorabele concerten van Zwangere Guy in de AB. Ze was alvast te horen op de soundtrack van de recente film Binti, heeft nu een eerste ep uit (‘Ghetto Miami, Vol.1’) en mag zich binnenkort komen bewijzen op Rock Werchter.

27. Blink-182 – Blame It On My Youth

Onkruid vergaat niet, zo kunnen we Blink-182 nog het best omschrijven. De nieuwe single Blame It On My Youth kan voor veel van hun fans ook een verklaring bieden voor hun huidige leven en sluit zowaar aan bij het meest populaire werk van de band zoals All The Small Things en What’s My Age Again? Van een nieuw album is voorlopig nog geen sprake.

28. Ed Sheeran & Justin Bieber – I Don’t Care

Op 12 juli brengt de meest populaire en de meest gehate singer-songwriter ter wereld een nieuwe plaat uit. ‘No.6’ gaat die heten en er staan alleen maar samenwerkingen op.

“Voordat ik in 2011 een platencontract tekende, nam ik de ep ‘No. 5 Collaborations Project’ op”, schrijft de zanger op Instagram. “Sindsdien heb ik er altijd nog een willen maken, dus ben ik er vorig jaar – terwijl ik op tour was – mee begonnen”. Sheeran schrijft ook nog dat hij grote fan is van al met wie hij heeft samengewerkt. Wie dat allemaal zijn, weten we voorlopig nog niet, want alleen de tracks met Justin Bieber en die met Chance The Rapper zijn vrijgegeven. De samenwerking met Justin Bieber is vintage Ed Sheeran: bagger, maar wel heel goed gemaakte bagger.

29. Inhaler – My Honest Face

Ga er maar eens aan staan: je bent 19 en je wil een bandje beginnen, maar je vader is Bono en is al langer dan jij leeft de frontman van de grootste band van de planeet. Eli Hewson doet het met Inhaler en hun eerste single is een lekker wegrockende oorwurm die wat doet denken aan dat bandje Mona van een paar jaar geleden. Of ze het even lang gaan uitzingen als U2, dat zal de tijd moeten uitwijzen, maar in tussentijd gunnen wij hen hun plezier.

30. The Black Keys – Go

The Black Keys hebben dan weer helemaal niets meer te bewijzen. Na Lo/Hi een paar maanden geleden is Go de volgende vooruitgestuurde single uit het aankomende album dat treffend ‘Let’s Rock’ getiteld werd. Het wordt hun tiende album en hun eerste in vijf jaar tijd.

31. James Bay – Bad

James Bay heeft een ei te leggen. De man die ooit doorbrak met Hold Back The River bracht vorig jaar nog maar zijn tweede album uit, maar is nu al terug met een ep, ‘Oh My Messy Mind’. Daarvan kwam eerder al Peer Pressure uit, een duet met Julia Michaels, maar wanneer hij een gebroken hart van zich af te zingen heeft, blijkt hij toch op zijn best.

32. Sufjan Stevens – With My Whole Heart

En de ep’s vliegen ons om de oren, want ook Sufjan Stevens heeft er eentje uitgebracht, speciaal voor pride month. Het nummer Love Yourself baseerde hij op een demo van meer dan twintig jaar geleden, maar het was With My Whole Heart dat echt ons hart stal. Het is zijn persoonlijke uitdaging, schrijft Sufjan, om een vrolijk en oprecht liefdesliedje te schrijven, zonder addertje onder het gras. Missie geslaagd, zouden wij zo zeggen.

33. Hot Chip – Melody Of Love

Het eerste album van Hot Chip in vier jaar start ook met een bad vol liefde, al is de titel van het album wel ‘A Bath Full Of Ecstasy.’ Melody Of Love is de openingstrack.

34. Mannequin Pussy – Who You Are

Het muzieklandschap is tegenwoordig zo wijdverbreid en gigantisch divers dat goeie groepen toch enige tijd onder je radar kunnen blijven zwemmen. Mannequin Pussy bijvoorbeeld brengt op 21 juni al hun derde album uit en stond in 2017 al op Best Kept Secret: nooit iets van gemerkt. Tot ze in april Drunk II uitbrachten en – ere wie ere toekomt – dat nummer door Humo werd getipt. De nieuwe single Who You Are is even knap werk.

35. Mavis Staples feat. Ben Harper – We Get By

De zingende legende Mavis Staples heeft zopas haar nieuwe album ‘We Get By’ uitgebracht, daarbij toont ze zich als een baken van optimisme in een steeds hardere wereld. Ook in de titeltrack, een duet met Ben Harper, kiest ze voor optimisme: wat er ook gebeurt, we komen er samen wel doorheen, klinkt het. Prachtig. Binnenkort concerteert Mavis Staples in OLT Rivierenhof en dat lijkt ons niet te missen.

36. Little Steven & The Disciples Of Soul – Love Again

In 2020 volgt er opnieuw een album van Bruce Springsteen met zijn getrouwen van The E. Street Band, maar eerst is het de beurt aan soloalbum ‘Western Eyes’. De band had het jaar dus helemaal vrij, wat Steven Van Zandt de gelegenheid nog eens gaf om zijn eigen band The Disciples Of Soul van stal te halen.

De band bestaat al sinds de jaren 80, ze brachten in dat decennium vier platen uit. Een vijfde album volgde in 1999, dan nog eentje in 2017 en nu ziet alweer een nieuwe plaat het levenslicht. ‘Summer Of Sorcery’ is ondertussen uit en de vooruitgeschoven single Love Again klinkt even optimistisch dan die nummers van Bruce Springsteen die een glimlach op ons gelaat toveren. Op 7 juni, volgende week, spelen Little Steven en zijn band in de grote zaal van de AB.

37. Culture Club feat. Gladys Knight – Runaway Train

Meer legendes verzamelen zich op het volgende nummer, want Boy George heeft het gezelschap opgezocht van soullegende Gladys Knight voor een herwerking van Runaway Train, dat vorig jaar op het album ‘Life’ verscheen. Een klein wist-je-datje: de beide zijn gemiddeld 65 jaar.

38. Black Pumas – Colors

Waar blijven ze toch vandaan komen, die heerlijke nieuwe groepjes? In het geval van Black Pumas komen ze uit Austin, Texas. Zanger Eric Burton en gitarist Adrian Quesada omschrijven hun eigen muziek als “psychedelische soul’, maar ze zijn vooral ook heel erg groovy en aanstekelijk. Een album is onderweg, een Belgisch concert is er voorlopig nog niet.

39. Black Midi – Talking Heads

Lange tijd leek Black Midi een live fenomeen te blijven, maar nu beginnen ze al een beweging te maken richting plaat: met Talking Heads hebben ze hun tweede single uitgebracht, een niet mis te verstane ode aan de legendarische band van David Byrne van de jaren zeventig en tachtig. Meer van dat, graag!

40. Skip Marley feat. Damian “Jr. Gong” Marley – That’s Not True

Twee Marleys bij elkaar, hier hoeven we echt geen tekeningetje bij te maken. Skip Marley brengt met That’s Not True zijn zevende single uit en verzekert de generationele opvolging van de Marleys.

41. Santana feat. Buika – Breaking Down The Door

Ook Santana weet van geen ophouden. Op 7 juni verschijnt zijn nieuwe album ‘Africa Speaks’, een titel die redelijk voor zichzelf spreekt, maar we laten toch nog even Carlos Santana zelve aan het woord: “De ritmes, grooves en melodieën uit Afrika hebben mij altijd al geïnspireerd. Het zit in mijn DNA. Ik heb onderzoek gedaan naar de prachtige muziek van het Afrikaanse continent.”

42. Jonas Blue feat. Theresa Rex – What I Like About You

Wie de producers van tegenwoordig wil bijhouden moet er een serieuze snelheid op nahouden. Neem nu Jonas Blue: in het najaar van 2018 brengt hij zijn debuutalbum ‘Blue’ uit, in mei 2019 brengt hij niet één, maar twee singles uit. Deze met Theresa Rex en een samenwerking met Tiësto en Rita Ora. Van deze oorwurm zijn we het meest fan, het is er zo eentje die in je hoofd blijft zitten.

43. Lizzo – Soulmate

Nog eentje die er een stevig tempo op nahoudt is Lizzo. De laatste weken verschenen er samenwerkingen met Missy Elliott en met Charli XCX (zie boven), maar ondertussen is er ook een nieuwe solo-single. “I’m my own soulmate/I’m never lonely” zingt ze daarop. Lijkt ons verdomd handig.

Op de laatste dag van Rock Werchter opent ze The Barn. Wees daar maar bij, het belooft een stevig feestje te worden.

44. Ertebrekers – Shimokitazawa

Voor titels als de nieuwe van Ertebrekers is de copy/paste-functie ooit uitgevonden. Voor wie geen enkel idee heeft wat Shimokitazawa betekent kunnen we alvast één mysterie de wereld uit helpen: het gaat om een artistieke wijk in Tokio. Ertebrekers vermengen hun intussen typerende geluid met wat oosterse geluiden en Kapanse funk. Terug te vinden op hun tweede album ‘Crème’, dat een heerlijke jaren 80-sound serveert.

45. Dan Owen – Run Me Down

25 jaar is Dan Owen nog maar en wie naar Run Me Down luistert weet: deze is klaar om de hitparades te bestormen. Voor wie net als ons aan pakweg Rag’n’Bone Man moet denken: dat is het effect van de soulvolle stem van Owen met een rockerig geluid.

46. Titus Andronicus – Tumult Around The World

Op vrijdag 21 juni brengt de punkband Titus Andronicus hun album ‘An Obelisk’ uit. Het Husker Dü-achtige Tumult Around The World is daarvan de afsluiter en belooft het allerbeste voor de rest van de plaat.

47. And They Spoke In Anthems – Message From The Future

Er is niet alleen tumult in de gehele wereld, we maken ons ook collectief zorgen om onze toekomst. Het is niet toevallig dat ook Anuna De Wever opduikt in de clip bij het mooie nummer. Arne Leurentop, frontman van And They Spoke In Anthems neemt zelf ook zo vaak mogelijk de fiets en eet weinig vlees. De toekomst zal er nog zijn, maar zullen wij die toekomst nog meemaken, dat is de vraag?

Gesponsorde artikelen