Disney+ waarschuwt kijkers voor rokende mensen in films en series

Dat roken ongezond is, weet natuurlijk iedereen. Maar toch komen er in films en series vaak nog mensen voor die roken. Netflix beloofde afgelopen zomer dan ook dat de nieuwe series die de dienst maakt, minder rokers zullen bevatten. Disney+ heeft een andere manier bedacht. Zo waarschuwen ze kijkers dat er gerookt wordt in bepaalde films of series.

De streamingdienst Disney+ heeft ervoor gekozen om gebruikers te waarschuwen wanneer ze naar een film of serie kijken waarin gerookt wordt. Dat doet de streamingdienst door een tekst bovenaan het scherm die ’tabakgerelateerde items’ laat zien.

Waarschuwing voor rokende mensen

Disney+ heeft bewust gekozen voor de tactiek. Dat vertelt de woordvoerder van Disney Nederland, Marike Sterk, aan RTL Nieuws. “Wij willen de consument vooraf op een nette manier waarschuwen. De waarschuwing is voornamelijk voor ouders bedoeld. Die kunnen zelf een beslissing maken, maar op deze manier zijn ze in ieder geval vooraf verwittigd.”

In de Verenigde Staten is er ook nog een andere melding die gebruikers te zien krijgen bij verschillende films en series. Sommige films krijgen de tekst ‘verouderde culturele representatie’ bovenaan. Op die manier wil Disney verwijzen naar films die niet meer up-to-date zijn. Denk bijvoorbeeld aan Dumbo, The Aristocats en Peter Pan. Die films hebben vooral Afro-Amerikaanse eigenschappen die tegenwoordig als racistisch gezien kunnen worden.

Disney+ maakt bij onze noorderburen geen gebruik van die tekst boven verschillende films en series. “We bekijken per land of dat nodig is”, vertelt Sterk.

In ons land zal Disney+ nog een hele tijd niet van start gaan. Wij zaten namelijk niet bij de eerste golf van landen die kon gebruikmaken van het nieuwe streamingplatform. De volgende golf zal plaatsvinden in maart volgend jaar. Momenteel is nog niet bekend of België daarbij zal zitten.

Meer
Lees meer...