Disney, Warner Bros. en Sony zetten filmreleases in Rusland tijdelijk stop

De grote Amerikaanse filmstudio’s Disney, Warner Bros. en Sony Pictures Entertainment zullen de komende tijd geen nieuwe films uitbrengen in Rusland. Ze doen dat als reactie op de inval van Rusland in Oekraïne.

Er werd al op verschillende manieren ingegrepen tegen Rusland sinds Poetin z’n buurland Oekraïne binnenviel. Zo is het Europese luchtruim gesloten voor alle Russische vluchten en is de toegang van het land tot het SWIFT-systeem geblokkeerd. En nu komt er ook een reactie uit de filmwereld.

Geen nieuwe films

Drie van de grootste filmstudio’s ter wereld hebben laten weten dat ze tijdelijk de release van nieuwe films in Rusland stopzetten. Het gaat specifiek om Disney, Warner Bros. en Sony Pictures Entertainment. Disney kwam als eerste met een statement. Daarbij maakten ze duidelijk dat de nieuwste Pixarfilm Turning Red, voorlopig niet zal verschijnen in Rusland. “We zullen onze volgende stappen bekijken op basis van hoe de situatie evolueert”, klonk het bij Disney. Daarnaast liet de studio ook weten dat ze samenwerken met hun NGO-partners om dringende en humanitaire hulp te bieden.

Niet veel later liet ook WarnerMedia weten dat ze hun releases in Rusland voor onbepaalde tijd uitstellen. Daardoor zal de langverwachte film The Batman daar deze week dus niet verschijnen. Sony tot slot liet weten dat ze al hun releases voorlopig pauzeren, inclusief de nieuwe Marvelfilm Morbius, met Jared Leto in de hoofdrol.

Deze beslissing is ook ingrijpend voor de studio’s zelf. Rusland is namelijk een grote markt voor de Amerikaanse studio’s. In 2021 was Rusland zo de vierde grootste filmmarkt, wanneer je enkel kijkt naar de verkochte tickets. Door hun films niet uit te brengen in Rusland verliezen de studio’s dus een aanzienlijk deel van hun winst.

Filmfestivals

Daarnaast heeft de Ukrainian Film Academy ook een oproep gelanceerd aan de filmsector om voorlopig geen zaken meer te doen met Russische filmmakers. Zij zorgen namelijk voor inkomsten voor de overheid via belastingen. De Ukranian Film Academy vraagt daarnaast ook om geen Russische films te tonen op filmfestivals tot de inval in Oekraïne voorbij is.

“Bij de meeste filmfestivals worden verschillende Russische films ingezonden, waarbij grote budgetten gebruikt worden voor hun promotie. Op die manier worden niet enkel propaganda en verdraaide feiten verspreid, maar het zorgt ook voor een boost voor de Russische cultuur. Dat is de cultuur van het aanvallende land, dat een ongerechtvaardigde en niet-uitgelokte oorlog heeft ontketend in Centraal-Europa.”

Meer
Lees meer...