Dit zijn de redenen om je gehoor te laten testen

Geschreven met branded content van vanboxtelhoorwinkels

Slecht kunnen horen is niet het einde van de wereld. Er zijn gelukkig meerdere mogelijkheden om ervoor te zorgen dat je nog kan horen, ondanks enkele beperkingen die je kunt hebben. Als je dus merkt dat je laatste tijd andere mensen minder goed hoort of dat je moeite hebt om naar iets te luisteren (of iets te verstaan), misschien is het dan wel een idee om een gehoortest af te nemen. Beter vroeg, dan nooit! In dit blog geven wij ook nog meer redenen om je gehoor te laten testen. 

1: in het dagelijks leven heb je moeite met het horen van anderen

Merk je dat je de laatste tijd veel meer moeite hebt om je professor te horen tijdens je hoorcolleges? Of moet je meerdere keren aan je collega’s vragen wat ze zeiden tijdens een vergadering? Het kan zo onschuldig beginnen, maar moeite hebben met het horen van anderen is vaak een symptoom dat je oren niet zo goed mogelijk werken. Er mankeert iets aan je oren, dus het beste is om een gehoortest te doen. Zie hier voor meer informatie over gehoortesten. 

2: een periodieke gezondheidscheck 

Misschien is het zelfs zo dat mensen om je heen het opmerken. Je vrienden, familie, partner of collega’s merken op dat je vaak in de herhaling valt. Telkens vraag je of ze zichzelf kunnen herhalen en hoewel mensen dat niet heel erg vinden om te doen, kan het opmerkelijk zijn als je dit constant voorkomt.

Als je zelf al last hebt van andere gezondheidsproblemen, dan doe je hoogstwaarschijnlijk vaak een periodieke check. Om de zoveel tijd check je even of alles goed gaat met je fysieke (en mentale) gezondheid en zo nodig kijken of er maatregelen getroffen moeten worden om je gezondheid zo goed mogelijk te behouden. 

Veel mensen kijken vaak niet echt naar hun gehoor, omdat ze denken dat alles wel goed zit als ze voor 90% kunnen horen. Toch kan het geen kwaad om eens langs te gaan bij een audicien voor een kort intakegesprek. Misschien is er nog wel iets onderliggend waar je zelf nog niet van bewust bent. 

3: het uitzoeken van de oorzaken van het gehoorverlies probleem

Als je al weet dat je aan gehoorverlies lijdt, dan kan het misschien fijn zijn om achter te halen waardoor het precies veroorzaakt is. Gehoorverlies, of slecht kunnen horen over de loop van iemands leven, heeft verschillende oorzaken. Voorbeelden zijn trauma, stress, medische oorzaken of bepaalde levensgewoonten. 

Omdat het zo uiteenlopend is, is het uiteraard lastig om zelf te achterhalen waardoor het precies is veroorzaakt. Een hoorspecialist kan hierop een duidelijker antwoord geven. Om duidelijkheid voor jezelf te creëren, kun je dus het beste je oren eens goed te laten testen zodat je ook weet wat je kan doen om meer schade te voorkomen.

4: zoeken naar een oplossing om je gehoorverlies te verhelpen

Naast het uitvogelen van de oorzaak kan een gehoortest je ook vertellen wat je kan doen aan je oorproblemen. Zo bescherm je jezelf tegen eventuele verdere schade en hou je je gezondheid op peil (zo ver dat kan).

Meer
Lees meer...