‘Doctor Strange in the Multiverse of Madness’: Disney weigert op vraag van Saoedi-Arabië 12 seconden uit film te schrappen

Saoedi-Arabië ontkent dat het de release van Doctor Strange in the Multiverse of Madness heeft verboden. Wel zou het land gevraagd hebben om 12 seconden te schrappen uit de Marvelfilm. Het zou gaan om een fragment waarin een personage praat over haar twee moeders. Disney weigert echter om die aanpassing die te doen, waardoor de kans dat Doctor Strange in the Multiverse of Madness in de Golfstaat te zien zal zijn zeer klein is.

Enige tijd terug raakte bekend dat Saoedi-Arabië de release van Doctor Strange in the Multiverse of Madness – die gepland stond op 5 mei – verboden heeft. Het land ontkent dat nu. Wel zou het aan Disney gevraagd hebben om “amper 12 seconden” uit de film te schrappen. Het gaat over een scène waarbij America Chavez, gespeeld door de actrice Xochitl Gomez, verwijst naar haar “twee moeders”.

Twee moeders

“Het is een fragment waarbij ze praat over haar moeders, want ze heeft twee moeders. Zoiets erdoor krijgen in het Midden-Oosten is het erg moeilijk”, legt Nawaf Alsabhan, de algemene supervisor van bioscoopclassificatie in Saoedi-Arabië, uit aan The Guardian. “We hebben onze vraag naar de distributeur gestuurd en de distributeur heeft het naar Disney gestuurd. Zij hebben ons echter verteld dat ze niet bereid zijn die scène te schrappen.”

Tegen Agence France-Presse ontkent de man echter nog steeds dat Doctor Strange in the Multiverse of Madness verboden is in Saoedi-Arabië. “Er is geen reden om de film te verbieden. Het is een simpele aanpassing … Tot nu toe hebben ze geweigerd, maar we blijven het proberen.” Voorlopig is de ticketverkoop voor de langverwachte Marvelfilm alvast nog steeds opgeschort.

Het is best opvallend dat de reden voor het dispuut amper 12 seconden is. In de comics is het personage America Chavez zelf namelijk ook lesbisch, maar vermoedelijk komt dat in Doctor Strange in the Multiverse of Madness niet expliciet aan bod.

Eternals

Homoseksualiteit is in Saoedi-Arabië nog steeds strikt illegaal. De nieuwste Marvelfilm is dan ook niet de eerste film die er met censuur te maken krijgt. Ook voor Eternals, waarin een homokoppel voorkomt, vroeg het land een aanpassing, maar die werd door Disney geweigerd. Daardoor kreeg ook deze film geen release in Saoedi-Arabië.

Meer
Lees meer...