Duolingo maakt jaarcijfers bekend: “30 miljoen nieuwe gebruikers sinds lockdown”

Tijdens de lockdown heb je meer tijd voor een nieuwe hobby. Daarbij kiezen veel mensen ervoor om een nieuwe taal te leren. Dé app bij uitstek om dat te doen, is natuurlijk Duolingo. Die kreeg dit jaar een enorme boost door de “lockdown linguïsten”.

Op het einde van het jaar maakt Duolingo bekend welke talen het meest geleerd worden via de app en hoeveel nieuwe gebruikers er zijn. Daarbij valt het dit jaar op dat de lockdown in verschillende landen ter wereld zorgde voor een groei in het aantal gebruikers van de app.

30 miljoen nieuwe gebruikers

Veel mensen beslisten om de extra vrije tijd die ze hadden, nuttig te besteden door een nieuwe taal te leren (of hun kennis van een taal wat bij te schaven). Dat is duidelijk te merken aan de cijfers die Duolingo over 2020 bekendmaakte. Daaruit blijkt dat er 30 miljoen nieuws Duolingo-gebruikers zijn bijgekomen sinds maart 2020, wanneer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de corona-epidemie uitriep tot een pandemie. Het gaat om 67 procent meer nieuwe gebruikers dan in dezelfde periode vorig jaar.

Wanneer we de grafiek per maand bekijken, kan je ook zien dat er naast de eerste piek in maart ook een tweede piek is die gelijkloopt met de tweede golf van het coronavirus. Normaal is de grootste piek van het jaar te zien in januari, wanneer mensen als goed voornemen een nieuwe taal beginnen te leren.

Duolingo gebruikers
Duolingo
Duolingo populairste talen
Duolingo

Populairste talen

De populairste taal op Duolingo is al jarenlang Engels en ook dit jaar is dat niet anders. Engels is zowat de voertaal van de wereld geworden, waardoor veel mensen het interessant vinden om een woordje Engels te spreken. Engels is ook de taal die je vanuit de meeste talen kan leren op Duolingo, waardoor het ook populairder is. Engels is zo de populairste taal op Duolingo in maar liefst 121 verschillende landen.

Op de tweede plaats staat Frans, wij hebben op school allemaal Frans geleerd, maar kunnen misschien ook nog wel een opfrisbeurt gebruiken. En ook in andere landen valt “de taal van de liefde” in de smaak. Vorig jaar stond Frans nog op de derde plaats in de ranking, maar dit jaar wipt het over Spaans naar de tweede plaats. Frans is de populairste taal in 35 landen, Spaans in 32 landen. Daarnaast staan de twee talen ook vaak op de tweede plaats in de ranking per land. Zo staat Frankrijk 71 keer op de tweede plaats en Spanje 70 keer.

Aziatische talen

Snelst groeiende talen Duolingo
Duolingo

Nog een opmerkelijke tendens die Duolingo opgemerkt heeft, is de toenemende populariteit van Aziatische talen. De vijf talen die het hardste gegroeid zijn dit jaar, zijn op één na namelijk allemaal Aziatisch. Op de eerste plaats staat Hindi, gevolgd door Koreaans, Japans, Turks en Chinees.

Voor Koreaans en Japans moeten we niet ver zoeken voor de reden van deze populariteit. De Koreaanse film Parasite won zo begin dit jaar de Oscar voor Beste Film. Dit zorgde voor een boost voor de Koreaanse film- en televisie-industrie. Daarnaast won ook K-pop won enorm aan populariteit tijdens de lockdown. Veel fans proberen daarom een woordje mee te pikken door de taal te leren via Duolingo.

Ook voor Japans valt de populariteit terug te brengen naar de populaire cultuur. Zo zijn manga en anime nog steeds superpopulair en zorgde de komst van de Studio Ghibli-films naar Netflix ook voor een nieuwe lading fans.

Meer
Lees meer...