Eels op Rock Werchter: deze 10 nummers willen wij horen

Eels maakt op vrijdag 4 juli zijn opwachting op de festivalweide van Rock Werchter. De band bracht vorig jaar zijn tiende studioalbum, Wonderful, Glorious, uit, maar we hopen dat zanger Mark Oliver Everett het publiek op het beste uit zijn oeuvre zal trakteren.

1. I Like Birds (2000)

Het nummer was aanvankelijk bedoeld als een B-kantje, maar Everett hield van de combinatie van de akoestische gitaar met de elektronische klanken van de Mellotron, een instrument dat we onder andere kennen van Strawberry Fields Forever van The Beatles en Space Oddity van David Bowie. Het simpel riedeltje over vogels staat op Eels’ derde album, Daisies of the Galaxy

2. Novocaine For The Soul (1996)

De eerste grote hit voor Eels. In 1996 brachten ze hun debuutalbum uit, Beautiful Freak, waar dit nummer en ook Susan’s House en My Beloved Monster op staan. Novocaine For The Soul stond een tijdje op nummer één in de Verenigde Staten in een periode dat grunge de lijsten aanvoerde. Het nummer pakte dan ook, zoals grunge, de miserie in de maatschappij aan, maar deed dat met een vrolijke noot. De aandachtige luisteraar kan in het nummer ook een sample van Let The Four Winds Blow van Fats Domino horen.

3. Last Stop: This Town (1998)

“You’re dead, but the world keeps spinning.” Op zijn tweede album, Electro-Shock Blues, adresseert Everett onder andere met dit nummer de zelfmoord van zijn zus, Elizabeth. Hoewel de rest van het album grossiert in trieste liedjes over afscheid en de dood, springt Last Stop uit de band door de vrolijke manier waarop hij zijn zus herdenkt.

4. Bombs Away (2013)

De kans is groot dat Eels dit liedje zal spelen op de festivalweide van Werchter. Bombs Away is het openingsnummer op hun tiende en recentste plaat en verwelkomt de luisteraar op een uitdagende, haast woedende manier. Everett is niet meer zo vriendelijk zoals op zijn vorige negen albums en het publiek zal het geweten hebben. “I’ve had enough of being a mouse.”

5. That Look You Give That Guy (2009)

Net zoals bij I Like Birds wist Eels vijf jaar geleden de luisteraar te bekoren met de vier simpele akkoorden in That Look You Give That Guy. De weinig muzikale franjes worden voldoende gecompenseerd door de, zoals het Eels betaamt, treffende tekst die je meteen naar de keel grijpt. We voorspellen dan ook een intiem meezingmoment de 4de juli.

6. Saturday Morning (2003)

Saturday Morning is een B-kantje van één van de minst succesvolle albums van Eels, Shootennanny. Het liedje is een terugblik naar een tijd waarin een hele dag buiten spelen en jezelf over te geven aan het moment doodnormaal was. Of dat nu pannenkoeken bakken in het bos is zoals de clip suggereert of iets anders, laten we graag aan jouw interpretatie over.

7. I’m Going To Stop Pretending That I Didn’t Break Your Heart (2005)

Als er nog geen traan gevallen is voor Eels aan dit nummer begint, dan voorspellen wij een Vlaams tranendal bij I’m Going To Stop Pretending… Voor een groep die weet hoe ze weltschmerz moet verkopen, is dit de onbetwistbare nummer één. Everett mijmert over een stukgelopen relatie en hoe hij zich, zoveel jaren later, op kerstavond beklaagt dat hij zijn vriendin heeft laten gaan. “I didn’t mean to hurt you, but I know what I have done.” Geen nood, Mark, er zullen 80.000 schouders zijn om op uit te huilen.

8. A Line in the Dirt (2010)

Dit liedje zou naar verluidt over Elliott Smith gaan, die werd neergestoken door zijn vriendin. Wij horen vooral het relaas van een moeilijke relatie, waarin beide kanten beseffen dat ze niet onschuldig zijn. Het festivalpubliek zal er niet bepaald vrolijker door worden, maar het is zoals Everett zelf zingt: “things aren’t funny anymore.”

9. Looking up (2010)

Het ideale nummer om de menigte te doen bewegen. Looking Up is overgoten met een soulsausje waar zelfs Al Green met plezier zou op dansen. Wanneer de muzikale dialoog tussen Everett en de achtergrondzangeressen zijn hoogtepunt bereikt heb je al lang je buur vastgepakt voor een stevig potje dansen.

10. Dog Faced Boy (2001)

Everett vraagt aan de luisteraar of hij er toch niet mooi uit ziet voor een dog faced boy. Het maakt niet uit, want met dit liedje zal Eels de rock in Rock Werchter perfect kunnen invullen. Zelfverzekerd op het randje van arrogant en met de nodige gitaren is dit hetgeen wat je verwacht op België’s grootste festival.

Meer
Lees meer...