Left Right
scrollTop top

Eerste halve finale Eurovisiesongfestival mét België vanavond te zien op YouTube


Eurovisiesongfestival
© Isopix

Hoewel het 65ste Eurovisiesongfestival is uitgesteld naar volgend jaar, kan je vanavond toch genieten van de show die normaal had doorgegaan in Rotterdam. Eurovisie streamt vanavond de eerste halve finale op YouTube in Eurovision Song Celebration.

Het coronavirus heeft een duidelijke stempel gedrukt op ons leven in 2020, zo is er geen voetbalcompetitie meer en zitten we met z’n allen natuurlijk op huisarrest. En ook voor de fans van glitter, windmachines en modulaties, ziet deze week er heel wat anders uit dan ze gehoopt hadden. Want het Eurovisiesongfestival, dat normaal deze week had plaatsgevonden, werd uitgesteld naar volgend jaar.

Eurovision Song Celebration

Maar niet getreurd, want deze week zullen Eurovisiefans alsnog hun jaarlijkse portie glitter, pluimen en bijzonder vreemde danspasjes binnen kunnen krijgen. De organisatie van het Eurovisiesongfestival zal de twee halve finales namelijk livestreamen via YouTube. In ons land zullen de shows ook te volgen (en herbekijken) zijn via VRT NU.

De nummers die normaal zouden aantreden in de halve finales van het Eurovisiesongfestival zullen op dinsdag en donderdag uitgezonden worden in de officiële volgorde waarop ze zien hadden geweest. De organisatie van het Songfestival maakt ieder jaar een gevarieerde volgorde, zodat de show van begin tot einde interessant blijft. En die was voor dit jaar al gemaakt en zal gebruikt worden voor de stream vanavond en overmorgen.

In de eerste halve finale zullen de volgende landen te zien zijn:

 • Australië
 • Azerbeidzjan
 • België
 • Cyprus
 • Ierland
 • Israël
 • Kroatië
 • Litouwen
 • Malta
 • Noord-Macedonië
 • Noorwegen
 • Oekraïne
 • Roemenië
 • Rusland
 • Slovenië
 • Wit-Rusland
 • Zweden

Ook deze landen zullen in de uitzending van vanavond te zien zijn:

 • Duitsland (Big 5)
 • Nederland (gastland)
 • Italië (Big 5)

Geen competitie

De naam doet het al uitschijnen: Eurovision Song Celebration is geen wedstrijd, maar gewoon een viering van de nummers die dit jaar te zien hadden geweest op het podium van het Eurovisiesongfestival. Alle nummers die dit jaar verkozen waren, mogen namelijk volgend jaar niet meer deelnemen aan het Songfestival. De gekozen artiesten mogen volgend jaar wel nog deelnemen aan het Eurovisiesongfestival, maar zullen dat wel met een ander nummer moeten doen.

Zo zal Hooverphonic volgend jaar ons land vertegenwoordigen in Nederland, maar zullen ze dat niet doen met het nummer Release Me. Verschillende andere landen beslisten ook al om hun gekozen artiesten opnieuw te laten aantreden. Andere landen lieten dan weer weten dat er een nieuwe wedstrijd komt om hun inzending voor volgend jaar te kiezen.

Er worden vanavond dus geen landen gekozen die doorstoten naar de finale op zaterdag. Al houdt niets je tegen om zelf je eigen ranking te maken met landen die volgens jou een plaatsje in de finale verdienen.

Eurostream 2020

Vorige week konden Eurovisiefans al genieten van een ander evenement: Eurostream 2020. Verschillende Eurovisie-fansites bundelden daarvoor hun krachten en zorgden voor iets dat heel dicht kwam bij de echte shows. Daarbij werd er dus wel gestemd en was er bijgevolg ook een winnaar.

En die winnaar mocht eigenlijk niet als een verrassing komen. Het was de IJslandse inzending Daði og Gagnamagnið die uiteindelijk met de overwinning naar huis ging. Het nummer Think About Things groeide al uit tot een gigantische hit in binnen- en buitenland. En daar zit het aanstekelijke dansje zeker ook voor iets tussen. Litouwen, met opnieuw een geweldig dansje, eindigde op de tweede plaats. Rusland, opnieuw met een prachtig dansje, werd derde. Ook België deed het daar verrassend goed en eindigde op de vijfde plaats. Ons land kreeg zelfs de op één na hoogste score van de televote. Al moeten we eerlijkheidshalve wel toegeven dat Eurostream een Belgisch initiatief is en we daarom dus wel wat extra stemmen kregen.

Eurovision: Europe Shine A Light

Naast de twee halve finales, zal Eurovisie ook een vervangend programma uitbrengen op zaterdag, de dag waarop de grote finale normaal had plaatsgevonden. Op die avond zal Eurovision: Europe Shine A Light uitgezonden worden. Die show zal gepresenteerd worden door het Nederlandse presentatietrio dat al gekozen was voor de show: Edsilia Rombley, Chantal Janzen en Jan Smit.

De show zal een eerbetoon worden aan de deelnemers van dit jaar, maar alle deelnemers zullen ook samen het nummer Love Shine A Light van Katrina and The Waves brengen. Het nummer waarnaar de show vernoemd werd en waarmee het Verenigd Koninkrijk in 1997 het Eurovisiesongfestival won. Daarnaast zal ook in elk deelnemend land een monument verlicht worden, in België is dat het Atomium. In de show zullen ook verschillende oude deelnemers te zien zijn. Zij zullen hun eigen of andere nummers brengen uit het Eurovisie-oeuvre.

Eurovision: Europe Shine A Light zal zaterdag live te volgen zijn op Eén vanaf 21 uur. En zal ook van commentaar voorzien worden door vaste Eurovisie-commentator Peter Van de Veire.

En de 12 punten gaan naar …

Maar da’s nog steeds niet alles, want ook op woensdag kunnen we in ons land genieten van een flinke portie Eurovisie. Op de Facebookpagina’s van Eén en MNM kan je die avond vanaf 21 uur kijken naar En de 12 punten gaan naar …

In die show zullen prijzen uitgereikt worden in verschillende typische Eurovisie-categorieën. Tijdens de uitzending zal je in die verschillende categorieën je stem kunnen uitbrengen. De show wordt gepresenteerd door Peter Van de Veire en ook hier zullen we enkele van de Belgische inzendingen uit de afgelopen jaren te zien krijgen.

Dus even een recap:

 • Dinsdag 12 mei vanaf 21 uur: Eurovision Song Celebration eerste halve finale op YouTube.
 • Woensdag 13 mei vanaf 21 uur: En de 12 punten gaan naar … op de Facebookpagina’s van Eén en MNM.
 • Donderdag 14 mei vanaf 21 uur: Eurovision Song Celebration tweede halve finale op YouTube.
 • Zaterdag 16 mei vanaf 21 uur: Eurovision: Europe Shine A Light op Eén.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update