El Chapo in de cel: levenslang + 30 jaar

Joaquin "El Chapo" Guzman bij zijn uitlevering aan de Verenigde Staten
GettyImages

De Mexicaanse drugsbaron El Chapo heeft een straf gekregen voor de tien misdaden waar hij in februari schuldig aan bevonden werd. De machtigste drugscrimineel ooit in Mexico werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, uitgebreid met dertig jaar. El Chapo zal geen enkel verzoek kunnen indienen om vroeger vrij te komen.

De naam Joaquin Guzmán, zal je misschien niet veel zeggen. Zijn bijnaam hoor en zie je namelijk heel wat meer passeren. De 62-jarige Mexicaan staat in de hele wereld bekend (en verschillende keren geseind) als El Chapo, wat letterlijk vertaald De Korte betekent.

Machtigste Mexicaanse drugscrimineel ooit

Hij mag dan wel klein van gestalte zijn (1 meter 68 om precies te zijn), El Chapo was één van de grootste drugsbaronnen ooit. In februari werd hij schuldig bevonden van tien misdaden, onder andere grootschalige drughandel, moord en het leiden van een criminele organisatie. Die organisatie is het Sinaloa-kartel, het grootste en meest gewelddadige drugskartel van Mexico.

Joaquin "El Chapo" Guzman
Joaquin Guzmán aka El Chapo – GettyImages

Guzmán was al van jongsaf met drug bezig. Tijdens zijn jaren als puber en jongvolwassene was hij betrokken bij andere drugsbendes. Hij richtte ‘pas’ zijn eigen netwerk op toen ie 31 jaar oud was. Met de hulp van het Sinaloa-kartel werd El Chapo de machtigste Mexicaanse drugscrimineel ooit.

Het verhaal van El Chapo lees je hier.

Getuigenissen van slachtoffers en medewerkers

Na een elf weken durend proces, besliste een jury dat Joaquin Guzmán schuldig was voor de tien misdaden waarvoor hij terechtstond. Tijdens dat proces kwamen verschillende getuigen aan het woord. Zo vertelden ex-medewerkers van zijn kartel hoe het er bij Sinaloa aan toe ging. Ze deden dat om een strafvermindering te krijgen.

Daarnaast kwam ook een slachtoffer van de bende aan het woord. Die had een moordaanslag overleefd. Die getuigenis samen met openbaar gemaakte gerechtsdocumenten toonden opnieuw aan wat een monster El Chapo was en op welke vreselijke manier Sinaloa tewerk ging.

Een voorbeeld: het kartel had een rivaal gemarteld. Guzmán haalde er daarna een dokter bij om de man weer op te lappen. Klinkt mooi, niet? De reden was iets minder menslievend: de man werd verzorgd, zodat El Chapo hem opnieuw zou kunnen martelen.

Wie is ‘Mevrouw El Chapo’ Emma Coronel?

Sowieso in beroep

Joaquin Guzmán kreeg een levenslange gevangenisstraf opgelegd, uitgebreid met dertig jaar. Hij werd in 2017 uitgeleverd aan de Verenigde Staten en toen werd afgesproken dat de Mexicaan niet de doodstraf zou kunnen krijgen. De advocaten van El Chapo lieten al weten dat ze sowieso tegen de straf in beroep gaan.

Op het moment van de rechtszaak, zat Guzmán vast in Manhattan. Hij werd daar alleen opgesloten in een zwaar beveiligde gevangenis. En dat is ook nodig: hij ontsnapte al twee keer uit gevangenissen in Mexico. Eén keer rolde hij verstopt in de wasmand naar buiten en de tweede keer kroop hij via een tunnel uit zijn cel.

En nu?

Binnenkort verhuist de crimineel van Manhattan naar Florence, Colorado. Daar bevindt zich namelijk de meest beveiligde ‘supermax’ gevangenis van de Verenigde Staten. Hij krijgt er een plekje in een speciale controle-eenheid, waar hij in een soort gevangenis in de gevangenis zal verblijven. De strenge beveiliging daar werkt: sinds de oprichting van de gevangenis in 1994, is er nog nooit iemand kunnen ontsnappen.

Het Sinaloa-kartel opgedoekt omdat El Chapo vastzit? Helemaal niet. Integendeel: de opvolgers van Guzmán hebben het kartel efficiënter gemaakt en haar territorium nog meer uitgebreid. Het ondertussen in meer dan vijftig landen actief (vermoedelijk ook in België), heeft 100.000 werknemers en draait jaarlijks drie tot zes miljard dollar omzet.

Gesponsorde artikelen